Czy ktoś wie, jaką pojemność całkowitą ma układ chłodzenia w silniku 1,5TSI DADA?
Nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji (w instrukcji też nie pisze), a chciałbym wymienić całkowicie płyn po prawie 7 latach.
Ważna informacja:
Zwróćcie uwagę na typ zastosowanego zbiornika wyrównawczego w waszych Karoqach, bo może to powodować duże problemy przy użytkowaniu i wymianie płynu:
G13 [mit Silikat] (zawiera woreczek z granulkami wrzucony do zbiornika wyrównawczego i można stosować tylko płyn G13 na glicerynie tzw. ekologiczny) - Tutaj niestety zaczynają się problemy! Poczytajcie o tym w necie.
lub
G13 (bez dopisku "mit Silikat") - po całkowitym usunięciu płynu G13 z układu i przepłukaniu, można zastosować płyn G12evo na alkoholu etylowym.
U mnie na szczęście jest ten drugi.
Wymiana płynu chłodzącego
-
- Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort
Re: Wymiana płynu chłodzącego
Skoda nie przewiduje wymiany płynu chłodzącego. Wymianę warto zrobić przy okazji wymiany pompy wody lub inne naprawy związane z układem chłodzenia. Jakość płynu sprawdza się specjalnym testerem. Nie jest drogi.
Chyba sobie żartujesz. Przecież jest to płyn eksploatacyjny, podlegający wymianie.Zbyszek1972 pisze: ↑14 sty 2025, 17:06 Skoda nie przewiduje wymiany płynu chłodzącego. Wymianę warto zrobić przy okazji wymiany pompy wody lub inne naprawy związane z układem chłodzenia. Jakość płynu sprawdza się specjalnym testerem. Nie jest drogi.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
-
- Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort
To nie mój wymysł tylko tak twierdzi ASO. Dla mnie to też jest dziwne ale takie są fakty.
Też uzyskałem taką informacje ostatnio na przeglądzie w ASO, że producent nie przewiduje wymiany płynu chłodniczego..