Raporty spalania

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
Awatar użytkownika
NAIMAD71

Re: Raporty spalania

Post autor: NAIMAD71 »

c#Hunter pisze: 28 wrz 2018, 20:09
NAIMAD71 pisze: 28 wrz 2018, 14:58

Na 95 wynik był 7l/100 lałem 2 razy-teraz tylko 98 (BP,LOTOS)na inne stacje nie zaglądam i nie tankuje, nie polecam ORLEN. Pozdrawiam :ugeek:
To ten silnik ma regulowany kąt zapłonu? Bez tego nie ma szans żeby spalanie na 98 spadało...
Nie wiem zapytam ,popytam -tak pali, zdjęcia w galerii - pozdrawiam :ugeek:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

bartic
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi (manual)

Post autor: bartic »

Za mną dwa dłuższe przeloty autostradowe (jakieś 90% trasy autostradą, w sumie około 1100km). Jechałem bezkompromisowo, w większości na tempomacie, 140km/h i czasem na krótko więcej, żeby kogoś przepuścić, czy sprawniej wyprzedzić, czasem mniej (na ograniczeniach).
Średnia z takiej trasy wyszła około 8,8 (liczone przy tankowaniu). Pogoda dość wietrzna, około połowy trasy wiatr z boku, potem praktycznie w dziób. Co ciekawe komputer pokazał wartości około litra większe.
Z ciekawości, chciałem się rozpędzić do prędkości maksymalnej i z gazem w podłodze osiągnąłem 195km/h, a spalanie chwilowe ustabilizowało się na wartości 18,8l/100 (z komputera oczywiście).
Średnia spalania na dziś z wszystkich moich tankowań po 5000km to 7,38 - słowem nie najgorzej, ale liczyłem na lepszy wynik.

1.5tsi manual

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Post autor: NAIMAD71 »

NAIMAD71 pisze: 03 paź 2018, 16:32
c#Hunter pisze: 28 wrz 2018, 20:09
NAIMAD71 pisze: 28 wrz 2018, 14:58

Na 95 wynik był 7l/100 lałem 2 razy-teraz tylko 98 (BP,LOTOS)na inne stacje nie zaglądam i nie tankuje, nie polecam ORLEN. Pozdrawiam :ugeek:
To ten silnik ma regulowany kąt zapłonu? Bez tego nie ma szans żeby spalanie na 98 spadało...
Nie wiem zapytam ,popytam -tak pali, zdjęcia w galerii - pozdrawiam :ugeek:
Post autor: fid » 23 paź 2018, 16:43

Silniki z wtryskiem bezpośrednim w których, z powodu ich konstrukcji, osadza się nagar, lepiej tankować 98 - nie ze względu na spalanie czy moc, ale właśnie ze względu na mniejsze osadzanie się nagaru.
W sumie, to nagar z czasem zmniejsza moc, co z kolei przekłada się na wyższe spalanie (samochód słabiej "jedzie", więc mocniej wciskamy pedał gazu). Ale efekt będzie po kilkudziesięciu tysiącach kilometrów, nie po zatankowaniu ;)

Wszystkie TSI to silniki z wtryskiem bezpośrednim (1.0, 1.5 i 2.0).

lukasz.zst

Post autor: lukasz.zst »

Zastanawiam sie przed zakupem 1.0 TSI DSG Czy 1.6 TDI DSG
Mam pytanie ile pala te auta
Strikte miasto - bo mieszkam w samsym centrum warszawy obecnie
I ile pali na austradzie 140km non stop
Mam obecnie Superba z 1. TSI z LPG i wiem co to oszczedności.

bartic
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi (manual)

Post autor: bartic »

TDI w trasie będzie raczej oszczędniejszy, za to litróweczkę TSI będzie łatwiej utrzymać w ryzach w mieście. Jeśli więcej będziesz jeździł po mieście, zdecydowanie bierz benzynkę.
1.0 tsi w karoqu, przy prędkościach autostradowych przekroczy 8l/100

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Post autor: Andrew1962 »

Z trochę innej beczki. Kilka razy robiłem litrażowanie, latając po trasach, tankując Pb 95 i 98 oraz zwykłego i Vervę diesla. Wynik bez względu na rodzaj silnika taki sam. Na jednym baku mając lepsze paliwo zasięg miałem o jakieś 10% a nawet 15% większy. Co z tego, że przy dystrybutorze zapłacicie mniej za 95 czy zwykłego diesla skoro spalanie będzie większe. Zawsze wychodzi mi, że ekonomiczniej jest tankować droższe ale zarazem szlachetniejsze paliwo :) Dlatego ja tak tankuję. Pozdrawiam

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Andrew1962 pisze: 03 lis 2018, 10:10 Z trochę innej beczki. Kilka razy robiłem litrażowanie, latając po trasach, tankując Pb 95 i 98 oraz zwykłego i Vervę diesla. Wynik bez względu na rodzaj silnika taki sam. Na jednym baku mając lepsze paliwo zasięg miałem o jakieś 10% a nawet 15% większy. Co z tego, że przy dystrybutorze zapłacicie mniej za 95 czy zwykłego diesla skoro spalanie będzie większe. Zawsze wychodzi mi, że ekonomiczniej jest tankować droższe ale zarazem szlachetniejsze paliwo :) Dlatego ja tak tankuję. Pozdrawiam
Tia, kiedyś tez miałem takie obserwacje ale taki pomiar ma poważne niedokładności... Różne dystrybutory różnie potrafią zalać paliwa, mimo że zawsze lejesz do drugiego odcięcia. Jak dystrybutor leje szybciej to wejdzie mniej. Jak wolniej to więcej bo np. zawór odpowietrzacza trochę puszcza i zalewasz odpowietrzenie.

Inne fakty są takie:
-Benzyna 98 może mieć mniej etanolu (bardziej kaloryczna).
-Jak silnik nie jest przystosowany do 98 to nie może spalić jej mniej chyba że patrz wyżej.
-Dodatki do paliwa wedle producentów zmniejszają spalanie o max 2-3%

Kraq

Post autor: Kraq »

W Lotosie wszystkie benzyny zawierają 5% etanolu. W instrukcji Karoqa pisze, że tankowanie benzyny 98 zamiast 95 może spowodować wyższą moc i niższe spalanie. Gdyby to było 10-15% niższe spalanie to gra warta jest świeczki.
Jak wyjeżdżę obecne paliwo, to zaleję 98 i zobaczymy jakie będzie wtedy spalanie.

PanPyś
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG Style MY2019

Post autor: PanPyś »

Trasa 530km, warunki +/- podobne. Dwa baki jeden 95 jeden 98 Nie zauważyłem niższego spalania na 98 (pod koniec trasy rezerwa + range na końcowym przystanku 60-80km).

Reeds

Post autor: Reeds »

Szkoda że zbiornik paliwa w Karoqu nie jest troszkę większy, do tego komputer strasznie przekłamuje zasieg- pokazuje 0 km a po zatankowaniu do pełna wchodzi tylko 42 l ( więc jeszcze 8l w baku) wskazówka praktycznie leży :P

Też tak macie??

ODPOWIEDZ