Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Shadoon »

Darek pisze:Skoda Karoq 1,5 TSI DSG MY2019 - NIE mam problemów z kangurowaniem.
A szarpanie przy zmianie niskich biegów występuje?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Darek

Post autor: Darek »

Szarpania też nie ma. Zmienia wszystko płynnie. Jedyne co, to opisywany wcześniej przeze mnie "dołek" przy wciskaniu gazu. Jak dojeżdżam do skrzyżowania i chcę "depnąć", żeby wskoczyć w lukę, to ułamek sekundy czekam na odpowiedź silnika. Kolega w Volvo XC60 ma to samo. Jak wyłączę Auto Hold, to reakcja jest natychmiastowa, bez opóźnienia.

Może to kwestia przystosowania softu do norm WLTP. A może tak ma być. W końcu sterownik musi coś tam poprzerzucać w skrzyni. To mój pierwszy automat, więc nie mam porównania.

Reasumując - DSG jeździ płynnie i przynajmniej ja nie widzę żadnego problemu.

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Darek pisze:Szarpania też nie ma. Zmienia wszystko płynnie. Jedyne co, to opisywany wcześniej przeze mnie "dołek" przy wciskaniu gazu. Jak dojeżdżam do skrzyżowania i chcę "depnąć", żeby wskoczyć w lukę, to ułamek sekundy czekam na odpowiedź silnika. Kolega w Volvo XC60 ma to samo. Jak wyłączę Auto Hold, to reakcja jest natychmiastowa, bez opóźnienia.

Może to kwestia przystosowania softu do norm WLTP. A może tak ma być. W końcu sterownik musi coś tam poprzerzucać w skrzyni. To mój pierwszy automat, więc nie mam porównania.

Reasumując - DSG jeździ płynnie i przynajmniej ja nie widzę żadnego problemu.
Rzeczowa wypowiedź, dziękuję i szerokości!

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Erevan
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 4x4

Post autor: Erevan »

1,5 DSG 4x4 produkcja 14 tydzień - kangura brak i zmiana biegów przebiega płynnie

Wysłane z mojego moto g(6) plus przy użyciu Tapatalka

mike
Samochód: Seat Ateca FR 1.5TSI DSG

Post autor: mike »

Seat Ateca 1.5 TSI 150KM (czyli ten sam silnik co w "Waszych" Karoqach) wszystko działa płynnie, brak kangura, płynna zmiana biegów. Wydaje mi się, że główny problem dotyczy skrzyń manualnych jak również automatów DSG z początków produkcji.

MarcinG
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG 4x4

Post autor: MarcinG »

1,5 TSI DSG 4x4 produkcja również z 14-stego tygodnia 2019 - brak kangura. Wcześniej ktoś opisywał, że porblem występował przy maksymalnej ilości oleju, więc dodam od siebie u mnie też oleju jest full.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Prośba by użytkownicy DSG przestali zaśmiecać ten wątek bo problem nigdy nie dotyczył konfiguracji z DSG!

Pytanie do tych co już maja wgrany nowy soft jak to się sprawuje. Dzwoniłem właśnie do ASO i co prawda na początku nie wiedzieli o co chodzi ale jak sprawdzili to widza adnotację, że w razie zgłoszenia problemu zalecana jest aktualizacja softu silnika i zapraszają.. Czas operacyjny 1,5h ale zastrzegają, że nawet 2h. Całość trwa długo bo operacja odbywa się online i zależy od transferu itp.

kondzio190
Samochód: VW Passat 2.0TDI/ pod koniec roku Karoq 1.5 TSI

Post autor: kondzio190 »

Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum.
Jakoś w okolicy września odbieram Karoq'a 1.5 TSI w manualu. Dużo jest tutaj osób mających taką konfigurację z roku 2019?
Jestem ciekaw czy faktycznie ten problem kangurowania jest tak bardzo zauważalny tez w Karoqu z bieżącego roku. Nie ukrywam że chciałbym się cieszyć autem a nie jeździć po ASO... Ogólnie jestem w stanie uwierzyć że sporo zależy od stylu jazdy, ale jeśli przy dodawaniu gazu na jedynce bez sprzęgła tak szarpie to ewidentnie coś jest nie tak. Na pewno swój egzemplarz sprawdzę pod tym względem. Zważając na to że powinni go wypuścić z najnowszym softem problemów nie powinno być... Ale jestem ciekaw jak to się ma do Waszych Karoqów z 2019...

Kraq

Post autor: Kraq »

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów w Warszawie, przekazał mi stanowisko Volkswagen Group Polska w sprawie opisanego przeze mnie problemu.
Cyt. za pismem UOKiK: "przedsiębiorca (...) poinformował, że problem szarpania silnika podczas ruszania w stanie nierozgrzanym w przypadku samochodów Karoq z roku modelowego 2018, został zgłoszony producentowi Skoda Auto as. W wyniku powyższego producent opracował nowe oprogramowanie sterownika, ażeby tę niedogodność wyeliminować. Zgodnie z przekazaną przez Volkswagen Group Polska Sp. z o.o. informacją, klienci tych samochodów będą poproszeni przez Partnerów Serwisowych Skoda o umówienie dogodnego terminu wizyty w serwisie i udostępnienie samochodów".

Pytanie czy Skoda opracowała już nowe oprogramowanie i czy ktoś został wezwany przez ASO do serwisu w tej sprawie.
Dwa, czy aktualizacja będzie dotyczyła także samochodów z pierwszej połowy 2018 r. (czyli m.in. mojego).

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

kondzio190 pisze: 11 maja 2019, 14:39 Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum.
Jakoś w okolicy września odbieram Karoq'a 1.5 TSI w manualu. Dużo jest tutaj osób mających taką konfigurację z roku 2019?
(..)
Nie wszystkim kanguruje jak się okazuje. Może będziesz miał szczęście albo już fabrycznie nowy soft. Tak czy siak kangur to nie jest wielki problem tylko bardzo spektakularny gdy występuje. W praktyce dodajesz gazu czy przegazujesz na sprzęgle i go nie ma.

Prawdziwy problem to brak reakcji na pedał gazu przy niskich obrotach na 1 i 2 biegu. Występuje to losowo. U mnie na pierwszym biegu zdarza się, że jeśli mam niskie obroty tak w okolicy 800rpm (pełzanie) i depne gaz to gaśnie silnik. Jest to ekstremalnie niebezpieczne. Teraz jak włączam sie do ruchu i chce to zrobic dynamicznie robię to jak małolat na pół sprzęgle. Inaczej jest ryzyko że auto wtoczy się na drogę i zgaśnie... Już tak dwa razy miałem... Podobno w cięższych autach jak Kodiag czy ten nowy Seata jest to jeszcze bardziej dotkliwe.
Kraq pisze: 11 maja 2019, 15:52 (..)
Pytanie czy Skoda opracowała już nowe oprogramowanie i czy ktoś został wezwany przez ASO do serwisu w tej sprawie.
Dwa, czy aktualizacja będzie dotyczyła także samochodów z pierwszej połowy 2018 r. (czyli m.in. mojego).
Dzwoniłem do ASO w zeszłym tygodniu i nie ma żadnej akcji serwisowej . Z tego co czytam na briskoda to nie ma softu do My18 (silnik z literką P na końcu) Nowy soft jest tylko do silnika z literką R na końcu.

ODPOWIEDZ