Elektryczna klapa bagażnika nie zamyka się

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Lollo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI

Re: Elektryczna klapa bagażnika nie zamyka się

Post autor: Lollo »

Ja naprawiłem swoją przerwane dwa przewody miałem polutowane i klapa działa

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

wingg

Post autor: wingg »

Problem z siłownikem przy przebiegu 67000.
Klapa zacina się przy zamykaniu.
Diagnoza czujnik Halla, brak +.
Cena w ASO ,kosmiczna.
Rozniórka , po przeszukaniu sieci, trochę trzeba pozdejmować aby dojść do wtyczki ,ukrytej w tylnym słupku i uruchomić tapicerkę.
Kable połamane i pękające , te cieńsze.(podejrzewam że sygnałowe), przewody jak z kabla USB , poza dwoma grubymi, zasilanie.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

tc666
Samochód: Skoda Karoq 1.5

Post autor: tc666 »

naprawa bardzo prosta bo to tylko przerwane przewody sygnałowe. "Problemem" jest tylko to że trzeba rozebrać trochę tapicerki w bagażniku, żeby dostać się do kostki w słupku C. ale idzie to ogarnąć w 15-20 minut (za pierwszy razem zeszło mi godzinę).
Lutowanie przerwanych kabelków rozwiązuje sprawę i siłownik ożyje. Niestety prawdopodobieństwo, że przerwie się po jakimś czasie w miejscu obok lutowania jest dość duże bo niestety ale jaki widać na zdjęciu te przewody są tak wygięte, że otwieranie i zamykanie klapy po prostu po czasie wygeneruje ponownie ten sam problem za jakiś czas.

W siłownikach tak na prawdę nie ma się co zepsuć więc spokojnie można wziąć używkę. Natomiast gdyby przewody były OK a siłownik by nie działał to przyczyną może być wilgoć, która mogła by się dostać do silnika siłownika. Jest to do naprawienia zajmie to kilka godzin (głownie demontaż i oczyszczenie) raczej samemu bo kosztów części nie ma (max 10zł - papier ścierny, trochę podkładu) a całym kosztem jest czas ale jest to wykonalne.

Adrian
Samochód: Skoda karoq

Post autor: Adrian »

Podpowie ktoś jak rozebrać tapicerkę aby dostać się do kostki?

kokosowy
Samochód: Karoq 2.0TSI

Post autor: kokosowy »

Tutaj masz do pobrania instrukcję co i jak rozbierać ;)

Adrian
Samochód: Skoda karoq

Post autor: Adrian »

Dzięki za pomoc

MDMA66
Samochód: Škoda Karoq SL 1.5 DSG

Post autor: MDMA66 »

Tak patrzę na zdj, przedstawiające te kable przetarte. Tu nie będzie problemem za duży ścisk w tym gumowym pędzelku?
W mojej Rapidzie też miałem problem z przetartymi kablami, ale taki problem był dopiero przy 150 000 tys km przebiegu, klapa była manualna. Ktoś może wpadł już na pomysł zapobiegający przetarciu? Pytam bo planuje dorzucić do Nowego "kuraka"

peter142
Samochód: KAROQ STYLE 1.5 DSG7

Post autor: peter142 »

Miałem ten sam problem. Dwa tygodnie temu klapa otworzyła się normalnie a przy zamykaniu zatrzymała się około 20 cm przed końcem kilkukrotny sygnał i stoi. W serwisie Skody powiedzieli za samą diagnozę 350 zł. Poszperałem w sieci i okazało się że przyczyną mogą być przerwane kable zasilające siłowniki. Wczoraj wziąłem się za rozbiórkę, najwięcej czasu zajęło dostanie się do wtyczek w tylnym słupku. Po demontażu siłowników okazało się że w lewym przewody były dobre a w prawym jeden przerwany. Lutowanie, montaż i usterka naprawiona, klapa działa bez zarzutu, nie wiadomo na jak długo, następnym razem trzeba będzie pewnie wymienić siłowniki, znalazłem na allegro dobre zamienniki:
https://allegro.pl/oferta/2x-silownik-e ... 5974302115
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ