Brak radia internetowego

Nagłośnienie, nawigacja, komunikacja między kierowcami
PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Re: Brak radia internetowego

Post autor: PrzemasCeli »

Mars pisze: 31 maja 2024, 13:17
PrzemasCeli pisze: 30 maja 2024, 9:54 Kolego mylisz się. to nie jest opcja. Takiej opcji w konfiguratorze nie ma. Skoda "losowo" jednym daje tą funkcję innym nie.
po 2 wg polskiego prawa i przepisów konsumenta, usługa reklamacyjna nie może być płatna - bez konsultacji z klientem o ewentualnej opłacie.
Sam twierdzisz, że takiej opcji nie ma w konfiguratorze, to co chcesz reklamować? A skoro nic się nie zepsuło, to żadne prawo cię nie chroni.
Widzę, ze masz problem ze zrozumieniem, ale ok. Masz prawo do swojego zdania. Radio internetowe to nie opcja, a standard. Mam kilkanaście maili z salonów Skody z każdego chyba krańca Polski z potwierdzeniem, że jest to standard. Do tego prawo konsumenta do reklamacji mówi jasno: Serwis nie może przenieść kosztów reklamacji na klienta - nieważne czy reklamacja jest zasadna czy też nie. W dodatki serwis zanim cokolwiek sprawdził czy też upewnił się do tego jak wygląda sytuacja, wziął się za wymianę podzespołów. Zrobili to samowolnie a teraz szukają winnych ale nie wśród siebie. Samochód nadal nienadający się do jazdy po ich eksperymentach.

Dla Twojej informacji centrala Skody już zajęła się tematem.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

Pewnie masz niską wersję radia. Ja mam Columbusa i jest radio internetowe w standardzie.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

PrzemasCeli

Nie ma niskiej wersji radia. Mam Bolero gdzie też jest radio internetowe.

Mars

PrzemasCeli pisze: 01 cze 2024, 8:24 Nie ma niskiej wersji radia. Mam Bolero gdzie też jest radio internetowe.
Tak, są "niższe wersje". Bolero jest z mniejszym ekranem niż Columbus i pewnie dlatego obcięli pewne funkcje.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

PrzemasCeli

Tylko Bolero ma funkcję radia internetowego. Wielu użytkowników Karoqa z radiem Bolero ma tą funkcję, w instrukcji od Bolero jest tez ta funkcja opisana. Nie jest to tylko domena Columbusa.

Widzę, że niewiele wiesz w temacie, ale piszesz dla samego pisania. Jeżeli Ciebie temat nie interesuje to zajmij się czymś innym

Mars

PrzemasCeli pisze: 02 cze 2024, 15:07 Tylko Bolero ma funkcję radia internetowego...
Nie jest to tylko domena Columbusa.
No OK, to jestem ciekawy rozwiązania tego tematu.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

PrzemasCeli

Dziś odebrałem samochód. ASO przyznało się do błędu, że rozmowa o kosztach byłą nie na miejscu. Przeprosili.
Dodatkowo stwierdzili, ze nie wiedzą dokładnie dlaczego niektóre modele mają tą opcję, a inne nie. Nie potrafią wytłumaczyć dlaczego ma komunikat w powiadomieniach aby włączyć przez wifi interenet to przesyłu strumieniowego, skoro nie mam takiej możliwości.
Ogólnie stwierdził serwis jak i ASO gdzie zakupiłem samochód, że chyba jestem pierwszą osobą w Polsce, która to wychwyciła i drążyła temat. Sami będą próbować uzyskać jakieś sensowne info od producenta.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Wysłałem maila do Skoda Polska w tej sprawie:

Ja, pytanie #1:
"Dzień dobry,
moje auto to Skoda Karoq o nr VIN:
Niestety w moim radiu Bolero nie ma możliwości (opcji) wyboru "radia internetowego" jako źródła dźwięku, mimo posiadania łącza internetowego (np. działa Spotify poprzez Android Auto).
W instrukcji obsługi jedynym warunkiem używania radua "internetowego" jest posiadanie łącza internetowego.
Co mam zrobić by opcja się pojawiła?"

Skoda, odpowiedź #1:
"Szanowny Panie,
dziękuję za kontakt. Warunkiem działania radia internetowego jest połączenie samochodu z źródłem transmisji danych. Można to zrobić na dwa sposoby:
Zakup pakietu danych w ramach CubicTelecom
Udostępnienie transmisji danych poprzez smartfon - należy włączyć w telefonie tryb udostępniania danych i w Ustawieniach pojazdu wyszukać telefon i się z nim połączyć (jak z routerem WiFi).
Jeśli po udostępnieniu internetu w samochodzie, radio internetowe nie wyświetli się, najprawdopodobniej opcja ta nie jest dostępna w ramach wyposażenia pojazdu. Sugerujemy kontakt z salonem, w którym zakupiono pojazd, aby dopytać o dostępność radia internetowego w tym pojeździe."

Ja, pytanie #2:
Dziękuję za odpowiedź.
W instrukcji obsługi mojego auta radio internetowe nie jest określone jako jakakolwiek "opcja wyposażenia", więc powinno być dostępne także u mnie.
W chwili obecnej poprzez radio działa np. Spotify czy nawigacja Google poprzez Android Auto - czy jest to jednoznaczne z działającym "trybem udostępniania danych"? Jeśli tak, to radio internetowe nie jest u mnie dostępne, co jest naruszeniem rękojmi mojego auta."

Skoda, odpowiedź #2:
"Szanowny Panie,
połączenie telefonu przy pomocy SmartLink nie jest jednoznaczne z udostępnieniem internetu. W załączniku przesyłamy fragment instrukcji obsługi, przedstawiający w jaki sposób połączyć pojazd z źródłem danych. Alternatywą jest zakup danych w ramach Cubic Telecom. Więcej szczegółów można znaleźć na stronie https://skoda.cubictelecom.com/pl.
Instrukcje obsługi przygotowane przez producenta są ogólne, przystosowane do modelu, a nie konkretnej wersji wyposażenia. W instrukcji obsługi modelu znajdują się opisy wszystkich elementów wyposażenia możliwych do konfiguracji na etapie zamówienia pojazdu.
Jeśli radio internetowe znajdowało się na liście elementów wyposażenia na etapie konfiguracji pojazdu, prosimy o kontakt z salonem, w którym dokonano zakupu, celem wyjaśnienia sytuacji."

Reasumując - "nie mamy Pana płaszcza i co Pan nam zrobisz ?" :oops: :roll:

PrzemasCeli

To spytaj jeszcze po co jest taki komunikat ? Co mamy strumieniować ?

Obrazek

Ogólnie tekst o instrukcji jest do d... bo masz tam podane , że np. że to i tamto to opcja, przy radiu internetowym nie ma tego wyrazu ...

ODPOWIEDZ