Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Przemek 000

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: Przemek 000 »

panie Marcinie jeśli auto jest wyprodukowane to w jakim terminie powinno dotrzeć do salonu ?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Przemek 000

zamówiłem Karoqa w grudni termin miałem na 15 .4.2018 jest już 05.7.2018 i cisza. Podobno wyprodukowany i diler milczy

Kraq

Post autor: Kraq »

Przemek 000 pisze: 05 lip 2018, 11:31 zamówiłem Karoqa w grudni termin miałem na 15 .4.2018 jest już 05.7.2018 i cisza. Podobno wyprodukowany i diler milczy
Generalnie zależy to od:
1) terminu wydania samochodu w fabryce, na to raczej sprzedawca nie ma wpływu (po wysłaniu z fabryki samochód trafia na parking importera w Poznaniu, tam czeka na przygotowanie dokumentów - w moim przypadku kilka dni)
2) i od operatywności Sprzedawcy w salonie. W moim przypadku podejmował działania, aby samochód z Poznania przyjechał do salonu możliwie pierwszym najbliższym transportem ;-)

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Przemek 000 pisze: 05 lip 2018, 11:27 panie Marcinie jeśli auto jest wyprodukowane to w jakim terminie powinno dotrzeć do salonu ?
Do miesiąca czasu. Wszystko zależy od tego kiedy importer otrzyma fakturę z fabryki na dany samochód. Zwykle trwa to tydzień-dwa od produkcji. Rzadziej zdarza się że dwa, trzy dni.

No i druga sprawa, jeśli samochód po kontroli jakości wraca na poprawki to zależy od tego jak szybko poprawią :)
Darek pisze: 04 lip 2018, 22:49
M a r c i n pisze: 04 lip 2018, 19:12
Tapicerka nazywa się Suedia. I nie jest ona zamszem. Jest to nic innego jak mikrofazowy materiał obiciowy Suedine. http://dekorium.pl/tkaniny-obiciowe/16- ... ofaza.html
M a r c i n, jesteś pewien, że to jest dokładnie ta tapicerka? Cytujesz informację z forum Kodiaq'a, ale tam też nikt tego nie potwierdził. Suedię porównano tam do materiału na ręczniki, ale wody to raczej ona nie przyjmie.

Pisałem wyżej, że Alcantara to nie zamsz, tylko syntetyk składający się z poliestru i poliuretanu. To też jest mikrofaza, czyli materiał zbudowany z mikrowłókien.

Suedia, według zapewnień Skody, jest materiałem równoważnym. Zresztą Alcantara występuje w Japonii pod nazwą Ecsaine, a w USA jako Ultrasuede.

Żywo zainteresowany jestem tym materiałem, który jako jedyny element każe mi czekać na auto 9 miesięcy. Czyli wcześniaka nie będzie. Oby tylko ciąża nie była przenoszona. I tak już dostaję na pępkowe filtr GPF i certyfikat WLTP.

Proponowałem wcześniej kontynuowanie wypowiedzi w wątku o tapicerce:

viewtopic.php?f=22&t=51
Nic nie cytuję :) Z resztą na forum Kodiaqa chyba ja o tym pisałem :) Po prostu tak jest - Alcantara sama w sobie to nic innego jak mikrofaza włókiennicza. Opatentowana gdzieś w latach 70'tych właśnie w Japonii :) Nazwa wzięła się od jednej z największych firm na świecie produkujących "Alcantarę". Suedia jest bardzo podobna do Alcantary jednak ma nieco inną budowę włókien i skład przędzy z jakiej jest wykonana. Alcantarę wykonuje się z poliestru i poliuretanu. Suedię z kolei stricte z poliestru ;)

Zwykły szary człowiek jak ja, czy my ogólnie nie zauważymy różnicy. Może poza tym że Suedię powinno być nieco łatwiej doczyścić :)
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Przemek 000

jeszcze jedno pytanie Panie Marcinie

czy jest możliwość sprawdzenia auta czy zostało wyprodukowane prócz u dilera?

Ostlander
Samochód: Karoq 1,5TSI DSG Style 2018

Post autor: Ostlander »

Mariusz pisze: 04 lip 2018, 22:09 Ja zamawialem koniec kwietnia i cisza... chyba zdecyduje sie na XV lub 3008
Ja zamówiłem 16 kwietnia i dostałem info od dilera, że auto będzie w produkcji na początku września, a odbior pod koniec. Silnik 1,5 tsi i skrzynia DSG. Wersja style.

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Przemek 000 pisze: 05 lip 2018, 13:59 jeszcze jedno pytanie Panie Marcinie

czy jest możliwość sprawdzenia auta czy zostało wyprodukowane prócz u dilera?
Podstawowa sprawa - zamawiasz samochód u dealera, załatwiasz wszystkie sprawy z dealerem. Podjedź, porozmawiaj. Zapytaj. Nie jestem stroną. Nie mam dostępu, a nawet jeśli bym miał, nie sprawdziłbym. Jeśli masz wątpliwości co do dealera, kontaktuj się z importerem. Przede wszystkim polecam kontakt z dealerem i wyjaśnienie sprawy.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

chojnaś
Samochód: Skoda Karoq, 1.5 TSI DSG

Post autor: chojnaś »

Zamawiałem na początku marca 1.5 TSI DSG. Pierwszy termin odbioru był w czerwcu, potem w lipcu, a na koniec dostałem informacje, że wrzesień. Znalazłem gotowca z salonu na OLX-ie i teraz jestem już posiadaczem Karoqa. Zniecierpliwionym czekaniem polecam takie rozwiązanie. Niestety wiąże się to z nie do końca trafioną konfiguracją, ale ja byłem gotów zrezygnować z niektórych dodatków. Po pierwszym 1 tys. km spalanie 8.0 l/100km (60% miasto) ale mam lekką nogę.

PauLkr
Samochód: Skoda Karoq 1.5 DSG

Post autor: PauLkr »

Jarek pisze:Witam. Dziś rozmawiałem z dealerem Skody i składając dziś zamówienie (TDI) przybliżony termin odbioru to przełom września i października. Ktoś z Was zamawiał niedawno i też ma taki termin?
Z tdi nigdy nie bylo problemów z czasem oczekiwania. Jak kiedyś rozmawiałem z dilerem to często nawet przychodzą szybkiej o 1-3 tyg. Dużo zależy od wyposażenia, czy nie wybierzesz czegoś co opozni ten czas.

robson

Post autor: robson »

Witam,
Zamówiłem na początku kwietnia 1,5 TSI DSG ale czekam na cyfrowe zegary ( dostępne od 1/08/2018 ) i napęd 4 x4
( dostępny od 1/09/2018 ). Warto poczekać. Mam nadzieję, że odbiór w tym roku.

ODPOWIEDZ