Parę pytań przed kupnem

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Myszo
Samochód: Karoq 1.5

Parę pytań przed kupnem

Post autor: Myszo »

Cześć,

Przymierzam się do kupna Karoqa, jednak ze względu na budżet staram się zrezygnować ze zbędnych rzeczy :)
Obecnie jeżdżę Toyotą Yaris i nie mam pojęcia co w suv może bardziej sie przydać :lol:
Obecnie mam wybrane:

Karoq Style 1,5 TSI (150 KM) 110 kW 6-biegowa manualna
z Pakietami:
- Varioflex (z racji na foteliki i elastyczność powiększania bagażnika co jest dla nas bardzo ważne)
- Pakiet Winter Basic
- Pakiet Parking Basic

Cała reszta defaultowa tj.
wnętrze:
- Design Loft
- Obręcze ze stopów lekkich Scutus 17"
kolor:
- Błękit Energy Niemetalizowany

I tutaj jesteśmy już w granicach budżetu na jaki możemy sobie pozwolić. Warto zaznaczyć, że auto nie będzie robić dużych przebiegów (myślę, że tak w okolicach 10k km rocznie).

1. Czy powinienem rozważyć jeszcze jakiś pakiet, który na ten moment wydaje mi się zbędny?
2. Zastanawiam się czy warto dopłacić do "18. Nie wiem jaka różnica jest w jeździe między 17, a 18 i co dają nakładki areo :D

Sponsor

Kalinski

Parę pytań przed kupnem

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Parę pytań przed kupnem

Sponsor

AUTO-PAK

kokosowy
Samochód: Karoq 2.0TSI

Re: Parę pytań przed kupnem

Post autor: kokosowy »

Co do pakietów (najgorsza plaga) to sam musisz zdecydować co Ci się przyda a co nie, dla mnie must have to była podgrzewana przednia szyba i z racji że strasznie mi marzną dłonie i zimą jeździłem w dosyć grubych rękawiczkach (mało wygodne) to podgrzewana kierownica.

Piszesz też o fotelikach czyli jest dziecko/dzieci to możesz się zastanowić czy nie przyda Ci się składany stolik na oparciu przedniego fotela (Pakiet Simply Clever Family) albo gniazdo USB-C w tylnej części podłokietnika jak starszy dzieciak i korzysta ze smartfona/tabletu to będzie wygodniej podładować.

Ja sobie dobierałem wyposażenie sposobem np. niezależne ogrzewanie, czy jest mi to niezbędne, czy będę z tego dużo korzystał, czy zamiast tego nie wziąć czegoś innego co bardzie mi się przyda np. kamera 360 itp.
Pomyśl też czy chcesz dojazdowe koło zapasowe czy wystarczy Ci zestaw naprawczy.

Co do felg ja wybrałem sobie 19" bo bardziej mi się podobały, opony mam na profilu 45, mi się jeździ dobrze ale jestem przyzwyczajony do niższego profilu opon bo poprzednim autem przez 13 lat jeździłem na 45kach z trochę twardszym zawieszeniem xD ale to już trzeba trochę bardziej uważać
Jak zostawisz na 17" to pomyśl też czy nie dodać opon wielosezonowych bo widzę że jest możliwość czy będziesz sobie zmieniał komplety lato/zima
Nakładki aero zmniejszają zużycie paliwa, przynajmniej na papierze, nie jestem pewien ale chyba ktoś gdzieś robił wyliczenia i jest to znikoma poprawa w spalaniu choć mogę się mylić :D

Myszo

Dzięki wielkie za wyczerpującą odpowiedź.

Ostatecznie dołożyłem usb C bo masz rację, że będzie wygodniej pod tablet podciągnąć, oraz zostanie na 17 bez areo na wielosezonówkach.
Kusi jeszcze virtual cokpit ale zobaczę na jeździe testowej co bardziej podpasuje :)

Co do podgrzewanej szyby to nie czuję aż takiej potrzeby bo i tak samochód będzie garażowany, więc dość sporadyznie byłoby to potrzebne ale grzanie rąk jak najbardziej bo mam ten sam problem w moim obecnym samochodzie :D

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

Koło dojazdowe (a najlepiej pełnowymiarowe) to pierwsza opcja jaką zaznaczyłem w konfiguratorze. Brak takich rzeczy w standardzie powinien być zakazany Konwencją Genewską. Wraz z nazywaniem "zestawu naprawczego" alternatywą choćby dla dojazdówki.

Grzane fotele przód + grzana kierownica. Nigdy bym już nie zrezygnował mimo, że też garażuję.

Jeśli masz okrojony budżet to zostań na 17". Większy rozmiar felg nie niesie za sobą żadnych benefitów poza wyglądem. Mam te nakładki aero i nic specjalnego.

Druga opcja, która mnie pozytywnie zaskoczyła to właśnie Virtual Cockpit. Zawsze miałem analogowe zegary ale na prawdę mi się spodobało. Prędkość, bieg, obroty, zasięg i ACC.

No właśnie - ACC. Aktywny tempomat. Również jestem zaskoczony jak często korzystam, nawet w mieście na dłuższych prostych.

cojestdoktorku
Samochód: Kia rio 1.2

Post autor: cojestdoktorku »

Myszo pisze: 29 lip 2024, 8:59 2. Zastanawiam się czy warto dopłacić do "18. Nie wiem jaka różnica jest w jeździe między 17, a 18 i co dają nakładki areo :D
18-tki dadzą Ci odrobinę gorsze osiągi, odrobinę gorszy komfort i wyższe ceny przy zakupie kolejnych kompletów.
Jedyna zaleta to odrobinę lepszy wygląd bo optycznie większe koła pasują do sporej budy.

p.s Jak jesteś na granicy budżetu i planujesz niewielkie przebiegi co jak rozumiem skutkuje ze nie będziesz dużo w trasie śmigał to rozważ 1.0
Osiągi zbliżone do 1,5 bo inaczej zestopniowana skrzynia, ale oszczędnosci w zakupie spore.
Sam bym brał DSG więc koniecznie 1.5, ale jak ktoś chce manuala to 1.0 tez dobre.
viewtopic.php?p=12145#p12145

Myszo

Byłem już na jeździe próbnej i dostałem DSG i gdyby budżet pozwalał to bym brał :D
Mam wrażenie, że ten system rozpoznania znaków mogliby dopracować, bo potrafił mi na autostradzie złapać ograniczenie, które obowiązywało dla pasu do zjazdowego xD

Jedyne co to jednak weźmiemy kolor inny bo znalazłem w internecie w końcu jak wygląda karoq w tym podstawowym kolorze Błękit Energy Niemetalizowany i szczerze mówiąc myślałem, że będzie ładniejszy, a mam wrażenie, że samochód strasznie dużo traci na tym kolorze.

@cojestdoktorku -> boje się że w przypadku kiedy będzie załadowany to wówczas tej mocy może brakować. Miałem raz nieprzyjemność jechania załadowanym suvem (ale nie skoda) ze słabszym silnikiem i strasznie wówczas tej odrobiony więcej mocy brakowało :D

Myszo

Zamówiony - teraz czekać na odbiór <3 Dziękuję wszystkim jeszcze raz za pomoc

ODPOWIEDZ