Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Post autor: kamska »

Witam,
Po pierwszej wymianie baterii przestał działać pilot, auto się nie otwiera/zamyka ale zapłon włącza a silnik uruchamia. Bateria Duracell o tych samych parametrach. Kluczyk keyless. Ktoś przerabiał tę usterkę?
pozdrawiam
k

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Post autor: kamska »

Kluczyk został zakodowany ponownie w ASO- nie pobrano żadnej opłaty.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Powinno być to dożywotnie, ponieważ procedura parowania podana w instrukcji nie działa.
Mnie w podobnej sytuacji zalecili zmieniać baterię przy otwartym aucie, bo zmieniłem z dala od auta (w mieszkaniu). Jest o tym wątek gdzieś na tym forum....

jacek-placek
Samochód: Karoq 1,5TSI

Post autor: jacek-placek »

A ja miałem oto taka sytuację. Wymieniłem baterię - nadmienię: po uprzednim przeczytaniu instrukcji i obejrzeniu kilku filmów na Youtube.
Efekt: kluczyk ani zbliżeniowo, ani z przycisków nie działa. Procedura: sprzętowy kluczyk, zwany brodą, otwieram samochód, naciskam stacyjkę (bez hamulca), by tylko włączyć zapłon - długo trzymam przycisk na pilocie "otwierania" --- nie działa :? Czyli "synchronizacja" się nie udała.
No to jadę do serwisu na drugim kluczu. Serwis proponuje mi wizytę za tydzień, ale sugerują w autoryzowanym serwisie wymienić baterię w drugim pilocie (bo też mi zgłasza - "wymień baterię w pilocie"). Czuję niespodziankę 8-)
Serwis wymienia, idę do samochodu i .....Klops ! Nie działa żaden !
W ten sposób serwis musiał mi przyjąć samochód "od ręki". 15 minut - kluczyki zaprogramowane.
Ale podobno jest jakiś innym "myk" w Karoqach niż w pozostałych Skodach. Podobno trzeba naciskać dwa przyciski jednocześnie "otwierani i zamykanie", przez kilka sekund by zsynchronizować.
No, ale jakoś na razie nie chcę eksperymentować.

langolier

Nic z tych rzeczy mi nie działało.
Zadziałało dopiero wymienianie baterii przy samochodzie. Dodatkowo ASO sugeruje by czas wymiany nie przekraczał 1min. (nie sprawdziłem tego).

jacek-placek
Samochód: Karoq 1,5TSI

Post autor: jacek-placek »

Moja wymiana w pierwszym pilocie trwała może maksymalnie 10 sekund. Miałem przygotowaną bateryjkę w jednej ręce i mały śrubokręt do podważania zużytej, w drugiej ręce. Nie pomogło.

langolier

Samodzielnie nie udało mi się ponownie zsynchronizować kluczyka. Żadne procedury z instrukcji obsługi ani wygrzebane w sieci nie zadziałały. Zsynchronizowali mi ten kluczyk w serwisie ASO dopiero. Dostałem działający i przy serwisancie wymieniałem baterię w kluczyku stojąc przy aucie i na wszelki wypadek otwartych drzwiach. Wyjąłem i włożyłem baterię bez pośpiechu (na pewno jednak w czasie <1min.) bez żadnego wciskania i przytrzymywania przycisków i zadziałało od strzała. To jednak uczy że przy wyjazdach za miasto mam drugi kluczyk zawsze i oczywiście dwie rezerwowe bateryjki w podłokietniku...

mswiniuch
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI DSG

Post autor: mswiniuch »

Witam
Mnie też spotkała dokładnie taka sama sytuacja. Po wymianie baterii zgodnie z instrukcją nie działa otwieranie i zamykanie żadnym sposobem ale kluczyk z samochodem sparował się - odpala, multimedia rozpoznają. Synchronizacja napisana w instrukcji tez nie działa.
Byłem w serwisie - samochód ma dwa lata i jest na gwarancji. Serwis zdiagnozował rozkodowanie IMOBILAJZERA, zakodował i kazał zapłacić za usługę kodowania 120PLN... Serwis Skody w Świlczy koło Rzeszowa
Oczywiście odmówiłem zapłaty - mam pisać skargę do BOK Skody...
Serwis mówi że w Karoqach po lifcie to coraz częstszy przypadek - pewnie zacierają ręce bo zapowiada się łatwa kasa...

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

mswiniuch pisze: 13 lis 2024, 19:09 Byłem w serwisie - samochód ma dwa lata i jest na gwarancji. Serwis zdiagnozował rozkodowanie IMOBILAJZERA, zakodował i kazał zapłacić za usługę kodowania 120PLN...
Oczywiście odmówiłem zapłaty - mam pisać skargę do BOK Skody...
Skoro auto na gwarancji, to czemu chcieli kasę (jak to argumentowali)?
Drugie pytanie: odmówiłeś zapłaty, to po co masz pisać skargę?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

mswiniuch
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI DSG

Post autor: mswiniuch »

Według serwisu kodowanie kluczyka jest zawsze płatne i nie ma o czym dyskutować...
Nie zapłaciłem. Samochód mi wydali i mają się zastanowić co z tym zrobić a mnie poinformować co dalej. Jeżeli uznają że zapłacić muszę to wyślą mi fakturę na maila.
Oprócz tego napisałem zażalenie do BOK VW/Skoda i czekam na werdykt
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Generalnie jest to prawdopodobnie wada softu w Karoqach FL. Jeżeli tego nie naprawią to będziemy co roku odwiedzać serwis.... Podobno im więcej skarg do BOK tym szybciej wezmą się za rozwiązanie problemu

ODPOWIEDZ