Nie działa kluczyk po wymianie baterii.
-
- Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.
Nie działa kluczyk po wymianie baterii.
Witam,
Po pierwszej wymianie baterii przestał działać pilot, auto się nie otwiera/zamyka ale zapłon włącza a silnik uruchamia. Bateria Duracell o tych samych parametrach. Kluczyk keyless. Ktoś przerabiał tę usterkę?
pozdrawiam
k
Po pierwszej wymianie baterii przestał działać pilot, auto się nie otwiera/zamyka ale zapłon włącza a silnik uruchamia. Bateria Duracell o tych samych parametrach. Kluczyk keyless. Ktoś przerabiał tę usterkę?
pozdrawiam
k
-
- Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.
Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.
Kluczyk został zakodowany ponownie w ASO- nie pobrano żadnej opłaty.
-
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Powinno być to dożywotnie, ponieważ procedura parowania podana w instrukcji nie działa.
Mnie w podobnej sytuacji zalecili zmieniać baterię przy otwartym aucie, bo zmieniłem z dala od auta (w mieszkaniu). Jest o tym wątek gdzieś na tym forum....
Mnie w podobnej sytuacji zalecili zmieniać baterię przy otwartym aucie, bo zmieniłem z dala od auta (w mieszkaniu). Jest o tym wątek gdzieś na tym forum....
-
- Samochód: Karoq 1,5TSI
A ja miałem oto taka sytuację. Wymieniłem baterię - nadmienię: po uprzednim przeczytaniu instrukcji i obejrzeniu kilku filmów na Youtube.
Efekt: kluczyk ani zbliżeniowo, ani z przycisków nie działa. Procedura: sprzętowy kluczyk, zwany brodą, otwieram samochód, naciskam stacyjkę (bez hamulca), by tylko włączyć zapłon - długo trzymam przycisk na pilocie "otwierania" --- nie działa
Czyli "synchronizacja" się nie udała.
No to jadę do serwisu na drugim kluczu. Serwis proponuje mi wizytę za tydzień, ale sugerują w autoryzowanym serwisie wymienić baterię w drugim pilocie (bo też mi zgłasza - "wymień baterię w pilocie"). Czuję niespodziankę
Serwis wymienia, idę do samochodu i .....Klops ! Nie działa żaden !
W ten sposób serwis musiał mi przyjąć samochód "od ręki". 15 minut - kluczyki zaprogramowane.
Ale podobno jest jakiś innym "myk" w Karoqach niż w pozostałych Skodach. Podobno trzeba naciskać dwa przyciski jednocześnie "otwierani i zamykanie", przez kilka sekund by zsynchronizować.
No, ale jakoś na razie nie chcę eksperymentować.
Efekt: kluczyk ani zbliżeniowo, ani z przycisków nie działa. Procedura: sprzętowy kluczyk, zwany brodą, otwieram samochód, naciskam stacyjkę (bez hamulca), by tylko włączyć zapłon - długo trzymam przycisk na pilocie "otwierania" --- nie działa

No to jadę do serwisu na drugim kluczu. Serwis proponuje mi wizytę za tydzień, ale sugerują w autoryzowanym serwisie wymienić baterię w drugim pilocie (bo też mi zgłasza - "wymień baterię w pilocie"). Czuję niespodziankę

Serwis wymienia, idę do samochodu i .....Klops ! Nie działa żaden !
W ten sposób serwis musiał mi przyjąć samochód "od ręki". 15 minut - kluczyki zaprogramowane.
Ale podobno jest jakiś innym "myk" w Karoqach niż w pozostałych Skodach. Podobno trzeba naciskać dwa przyciski jednocześnie "otwierani i zamykanie", przez kilka sekund by zsynchronizować.
No, ale jakoś na razie nie chcę eksperymentować.
-
Nic z tych rzeczy mi nie działało.
Zadziałało dopiero wymienianie baterii przy samochodzie. Dodatkowo ASO sugeruje by czas wymiany nie przekraczał 1min. (nie sprawdziłem tego).
Zadziałało dopiero wymienianie baterii przy samochodzie. Dodatkowo ASO sugeruje by czas wymiany nie przekraczał 1min. (nie sprawdziłem tego).
-
- Samochód: Karoq 1,5TSI
Moja wymiana w pierwszym pilocie trwała może maksymalnie 10 sekund. Miałem przygotowaną bateryjkę w jednej ręce i mały śrubokręt do podważania zużytej, w drugiej ręce. Nie pomogło.
-
Samodzielnie nie udało mi się ponownie zsynchronizować kluczyka. Żadne procedury z instrukcji obsługi ani wygrzebane w sieci nie zadziałały. Zsynchronizowali mi ten kluczyk w serwisie ASO dopiero. Dostałem działający i przy serwisancie wymieniałem baterię w kluczyku stojąc przy aucie i na wszelki wypadek otwartych drzwiach. Wyjąłem i włożyłem baterię bez pośpiechu (na pewno jednak w czasie <1min.) bez żadnego wciskania i przytrzymywania przycisków i zadziałało od strzała. To jednak uczy że przy wyjazdach za miasto mam drugi kluczyk zawsze i oczywiście dwie rezerwowe bateryjki w podłokietniku...
Witam
Mnie też spotkała dokładnie taka sama sytuacja. Po wymianie baterii zgodnie z instrukcją nie działa otwieranie i zamykanie żadnym sposobem ale kluczyk z samochodem sparował się - odpala, multimedia rozpoznają. Synchronizacja napisana w instrukcji tez nie działa.
Byłem w serwisie - samochód ma dwa lata i jest na gwarancji. Serwis zdiagnozował rozkodowanie IMOBILAJZERA, zakodował i kazał zapłacić za usługę kodowania 120PLN... Serwis Skody w Świlczy koło Rzeszowa
Oczywiście odmówiłem zapłaty - mam pisać skargę do BOK Skody...
Serwis mówi że w Karoqach po lifcie to coraz częstszy przypadek - pewnie zacierają ręce bo zapowiada się łatwa kasa...
Mnie też spotkała dokładnie taka sama sytuacja. Po wymianie baterii zgodnie z instrukcją nie działa otwieranie i zamykanie żadnym sposobem ale kluczyk z samochodem sparował się - odpala, multimedia rozpoznają. Synchronizacja napisana w instrukcji tez nie działa.
Byłem w serwisie - samochód ma dwa lata i jest na gwarancji. Serwis zdiagnozował rozkodowanie IMOBILAJZERA, zakodował i kazał zapłacić za usługę kodowania 120PLN... Serwis Skody w Świlczy koło Rzeszowa
Oczywiście odmówiłem zapłaty - mam pisać skargę do BOK Skody...
Serwis mówi że w Karoqach po lifcie to coraz częstszy przypadek - pewnie zacierają ręce bo zapowiada się łatwa kasa...
Skoro auto na gwarancji, to czemu chcieli kasę (jak to argumentowali)?
Drugie pytanie: odmówiłeś zapłaty, to po co masz pisać skargę?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
Według serwisu kodowanie kluczyka jest zawsze płatne i nie ma o czym dyskutować...
Nie zapłaciłem. Samochód mi wydali i mają się zastanowić co z tym zrobić a mnie poinformować co dalej. Jeżeli uznają że zapłacić muszę to wyślą mi fakturę na maila.
Oprócz tego napisałem zażalenie do BOK VW/Skoda i czekam na werdykt
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Generalnie jest to prawdopodobnie wada softu w Karoqach FL. Jeżeli tego nie naprawią to będziemy co roku odwiedzać serwis.... Podobno im więcej skarg do BOK tym szybciej wezmą się za rozwiązanie problemu
Nie zapłaciłem. Samochód mi wydali i mają się zastanowić co z tym zrobić a mnie poinformować co dalej. Jeżeli uznają że zapłacić muszę to wyślą mi fakturę na maila.
Oprócz tego napisałem zażalenie do BOK VW/Skoda i czekam na werdykt
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Generalnie jest to prawdopodobnie wada softu w Karoqach FL. Jeżeli tego nie naprawią to będziemy co roku odwiedzać serwis.... Podobno im więcej skarg do BOK tym szybciej wezmą się za rozwiązanie problemu