Aktualizacja danych w MyŠkoda -problem

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Cześć,
wczoraj podczas jazdy drogą szybkiego ruchu dostałem komunikat o obniżonym ciśnieniu od systemu nadzorowania ciśnienia w oponach. Zjechałem na stację i był kompresor z nastawionym ciśnieniem (brak pomiaru). Obejrzałem koła - żadnych oznak. Na klapce wlewu odczytałem 2.5bara, ustawiłem 2.6 i dopompowałem wszystkie.
Wsiadłem, ustawiłem ponownie "właściwe ciśnienie" w komputerze, alarm zniknął z tablicy rozdzielczej.
Dziś rano wpadło mi do głowy żeby sprawdzić sprawę w MyŠkoda (Android). "Stan auta" pokazał błąd ciśnienia - myślę ok, pewnie znów zeszło przez ok. 20h. Sprawdziłem jeszcze w MyŠkoda Essentiale - to samo. Inne dane: ilość paliwa, dane podróży itp. - aktualne.
6h później schodzę do auta, oglądam koła - znów żadnych oznak. Wsiadam, jadę - żadnych komunikatów w tej sprawie. Sprawdzam obie aplikacje - brak błędów....
Oczywiście nikt poza mną nie jeździł autem.
Czyżby system "przechowywał" taki alarm przez 24h, macie jakąś wiedzę ? Może jest tak z alarmami dot. bezpieczeństwa ?
Jutro skrobnę maila do Škody w tej sprawie ...

Piotr

Ostatnio zmieniony 13 paź 2024, 19:10 przez langolier, łącznie zmieniany 1 raz.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Re: Aktualizacja danych w MyŠkoda -problem

Post autor: Mars »

Ale... zrobiłeś ręczne odświeżenie danych w aplikacji zanim sprawdziłeś komunikaty?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

Po połączeniu stan auta sam się odświeża. Widać to po innych parametrach czy też położeniu auta.

Mars

No właśnie u mnie czasami sama się nie odświeży, stąd moje pytanie. Ale skoro masz napis "online" z zieloną kropką, to OK.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

Odświeża się samo, aczkolwiek czasem kilka chwil to trwa.
Pod nazwą auta mam informację, kiedy nastąpiło odświeżenie danych.
Teraz np. pokazało mi usterkę "brak płynu w spryskiwaczach", której rano nie było na 100%.
Co ciekawe, to nie wiem, co masz na myśli pisząc "zielona kropka" i napis "online" :oops: ja nic takiego nie mam na wyświetlaczu.
Poniżej kilka screenów z mojej aplikacji MySkoda:

Obrazek Obrazek Obrazek

Mars

U mnie to wygląda tak, że na głównej stronie najpierw jest napis "budzenie się", a po automatycznym odświeżeniu pokazuje się napis "online" z zieloną kropką po lewej stronie tego napisu.
Może to zależy od wersji aplikacji, bo ja zgodziłem się na testy.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

U mnie tak samo to działa, alerty są przechowywane przez jakiś czas. W trakcie jazdy kończy się płyn do spryskiwaczy, dostajesz alert na desce i aplikacji. Dolewasz płynu pod domem i kolejnego dnia znowu ruszasz w trasę. I dopiero wtedy auto się dowie, że płyn został nalany i po zakończeniu jazdy alert znika z aplikacji.

langolier

Mars pisze:U mnie to wygląda tak, że na głównej stronie najpierw jest napis "budzenie się", a po automatycznym odświeżeniu pokazuje się napis "online" z zieloną kropką po lewej stronie tego napisu.
Może to zależy od wersji aplikacji, bo ja zgodziłem się na testy.
Teraz i ja mam taką wersję "z zieloną kropką"... Obrazek

Mars

langolier pisze: 30 paź 2024, 20:38 Teraz i ja mam taką wersję "z zieloną kropką"... Obrazek
Napisałem im, że fajnie by było, aby aplikacja pokazała stan naładowania akumulatora. Na razie cisza :).
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

Marcepan
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI

Post autor: Marcepan »

Juras pisze: 15 paź 2024, 10:24 U mnie tak samo to działa, alerty są przechowywane przez jakiś czas. W trakcie jazdy kończy się płyn do spryskiwaczy, dostajesz alert na desce i aplikacji. Dolewasz płynu pod domem i kolejnego dnia znowu ruszasz w trasę. I dopiero wtedy auto się dowie, że płyn został nalany i po zakończeniu jazdy alert znika z aplikacji.
U mniej, jak zrobiłem przegląd haka u diagnosty, żeby go wpisał do dowodu, w aplikacji pokazał się problem z oświetleniem przyczepy (!). Oczywiście żadnej przyczepy nie było, a błąd w aplikacji pojawiał się jeszcze przez kilka tygodni.. Aż zniknął :-)

ODPOWIEDZ