Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
nivar
Samochód: Karoq 2.0TSI

Re: Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL

Post autor: nivar »

PrzemasCeli pisze: 20 wrz 2024, 18:42
kulek79 pisze: 19 wrz 2024, 19:17 Dzisiaj przypadkowo odkryłem: przy otworzonych tylnych drzwiach pasażera mogłem zamknąć samochód np. dotykając klamkę. Odszedłem zadowolony kilkanaście metrów, na szczęście odwróciłem się i zobaczyłem, że tylne drzwi są na oścież otworzone!
Czy to normalne? Nie powinno być tak, że samochód nie zamknie się, tylko sygnalizuje otworzone drzwi? Tak miałem w Octavii 2012.
Tak normalne. Ja tak często zamykam, zanim młody wysiądzie z samochodu. Nie musze na niego czekać :)
Zgadza się. To akurat wygodna funkcja - można zaryglować auto przed zamknięciem tylnych drzwi.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kulek79
Samochód: Karoq 1,5 TSI (150 KM) 7-biegowa DSG

Post autor: kulek79 »

kulek79 pisze: 30 lip 2024, 16:17 Nie wiem już co robić, serwis Skody umywa ręce, twierdzi, że problem "troszkę znany" i mam czekać na oficjalną aktualizację oprogramowania. Dziwne, wszystkie Karoq mają problem z AA??
Bardzo często w AA w nawigacji Google Maps oraz Asystencie Google nie działa głos. Dzieje się to na różnych telefonach z różnymi wersjami Android (od 10 do 14).
Czy do wymiany radio, moduł bluetooth... Szczegóły w linkach do filmików.

Podbijam... Czy ktoś ma taki problem?
Serwis nie wie co robić. Twierdzą, że mam kupić certyfikowany model telefonu do Skody.... Jestem w lekkim szoku, kilka modeli przetestowali a reszta nie działa ??
Będę walczyć ze Skodą, ale potrzebuję informacji czy to problem na szeroką skalę czy jednak mam wadliwy egzemplarz radia.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Mam radio Bolero i żadnych problemów z dźwiękiem. AA w telefonie wersja 12.9.6438.

kulek79
Samochód: Karoq 1,5 TSI (150 KM) 7-biegowa DSG

Post autor: kulek79 »

langolier pisze: 05 paź 2024, 22:29 Mam radio Bolero i żadnych problemów z dźwiękiem. AA w telefonie wersja 12.9.6438.
Jaki telefon?

langolier

Xiaomi 11T, Android 14. Ale działa też z Xiaomi 9 Lite, Android 11 mojej małżonki, tyle, że przez kabel USB.

Marcepan
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI

Post autor: Marcepan »

kamska pisze: 27 cze 2024, 21:30 Za 3 tygodnie mam 2 letni przegląd. Moje uwagi, to cały czas palące się doświetlanie zakrętów po zamknięciu auta przez 44 sekundy oraz zacinający się hamulec ręczny.
Bardzo Was proszę, sprawdźcie jak to u Was wygląda, czy u Was te problemu nigdy nie wystąpiły?
Czy coś się udało z tym zrobić w trakcie przeglądu? U mnie też się czasami palą te światła, ale wydaje mi się, że zauważyłem pewną zależność. Otóż kiedy po zatrzymaniu wyłączę zapłon i dopiero później skrzynię przerzucę na P, to doświetlanie zakrętów się pali. Kiedy z kolei po zatrzymaniu najpierw skrzynię przerzucę na P, a dopiero później wyłączę zapłon, to światła się nie palą.

A przy okazji świateł. Jeszcze w wakacje robiłem długą trasę z południa Europy. Jadąc całą noc przez Rumunię co trzeci kierowca ciężarówki mrygał mi długimi, że go oślepiam, mimo że jechałem na światłach mijania. Nawet byłem w serwisie, żeby sprawdzili czy autopoziomowanie nie jest skopane (byłem załadowany na full), ale zweryfikowali, że jest ok. Zdarzało Wam się tak samo?

langolier

U mnie nie ma tego motywu z doświetlaniem zakrętów.
Czy na kontroli świateł też byłeś załadowany na full ? Pewnie nie... Może do pewnego załadowania regulacja świateł sobie radzi a potem osiąga granicę zakresu zadziałania a Ty przekroczyłeś ten poziom załadunku ?

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

langolier pisze: 18 lis 2024, 8:41 Czy na kontroli świateł też byłeś załadowany na full ? Pewnie nie... Może do pewnego załadowania regulacja świateł sobie radzi a potem osiąga granicę zakresu zadziałania a Ty przekroczyłeś ten poziom załadunku ?
Coś w tym może być. Jak jechaliśmy z przyczepą kempingową do Chorwacji i miałem włączone automatyczne długie światła matrycowe, to niby ładnie wycinał pojazdy z przeciwka, ale jeden "TIR" mi pomrugał. Może to nie do mnie, a może faktycznie coś tam oślepiło, bo bagażnik miałem mocno obciążony.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Post autor: PrzemasCeli »

Mars pisze: 18 lis 2024, 14:37
langolier pisze: 18 lis 2024, 8:41 Czy na kontroli świateł też byłeś załadowany na full ? Pewnie nie... Może do pewnego załadowania regulacja świateł sobie radzi a potem osiąga granicę zakresu zadziałania a Ty przekroczyłeś ten poziom załadunku ?
Coś w tym może być. Jak jechaliśmy z przyczepą kempingową do Chorwacji i miałem włączone automatyczne długie światła matrycowe, to niby ładnie wycinał pojazdy z przeciwka, ale jeden "TIR" mi pomrugał. Może to nie do mnie, a może faktycznie coś tam oślepiło, bo bagażnik miałem mocno obciążony.
Przy TIRach czasami się to zdarza. Tym bardziej jak jest górka. Kierowca TIRa siedzi wysoko i zanim system "zobaczy" TIRa to kierowca tegoż samochodu jest już na linii naszych świateł, mimo że jego światła nie są jeszcze widoczne.
Czasami sa to ułamki sekund i w momencie jak TIRowiec sygnalizuje nam, że go oślepiamy, system w tym samym momencie wyłącza wiązkę skierowaną w jego stronę.
Dlatego często kierowcy TIRów tak psioczą na system matrycowy w samochodach.

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

PrzemasCeli pisze: 19 lis 2024, 6:47 Przy TIRach czasami się to zdarza. Tym bardziej jak jest górka. Kierowca TIRa siedzi wysoko i zanim system "zobaczy" TIRa to kierowca tegoż samochodu jest już na linii naszych świateł, mimo że jego światła nie są jeszcze widoczne.
Czasami sa to ułamki sekund i w momencie jak TIRowiec sygnalizuje nam, że go oślepiamy, system w tym samym momencie wyłącza wiązkę skierowaną w jego stronę
Dlatego jednak (na ten przejazd) wyłączyłem automatyczne światła drogowe.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

ODPOWIEDZ