System Start/Stop

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
damwat
Samochód: SKODA, KAROQ, 1,5 TSI - 150 km DSG

System Start/Stop

Post autor: damwat »

Witam
Chłopaki mam pytanie czy Was s/s gasi silnik w momencie gdyś je jeszce całkowicie nie zatrzymacie? Drugi watiant 🙂 czy jak np. parkujecie samochód a w zasadzie zaparkowaliscie i się zatrzymacie ( koniec jazdy ) s/s zgasi silnik oczywiście na położeniu D to przy zmianie (przełączaniu) na P ponieważ chcecie wyjść z samochodu - s/s od nowa uruchomia silnik po czym muszę go zgasic przez normalna procedurę gaszenie przyciskiem przy kierownicy.
Będę wdzięczny za Wasze spostrzeżenia i pomoc.

Sponsor

Kalinski

System Start/Stop

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

System Start/Stop

Sponsor

AUTO-PAK

kokosowy
Samochód: Karoq 2024 2.0TSI

Re: System Start/Stop

Post autor: kokosowy »

Co do pierwszego, mam tak samo, pierwszy raz się zdziwiłem przy wolnym przejeżdżaniu przez próg zwalniający xD Ja prawie w ogóle nie korzystam ze s/s, od samego początku użytkowania wyrabiałem nawyk wyłączania od razu po odpaleniu auta :D Jedyna sytuacja w której korzystam (nie zawsze) to jak jest zamknięty przejazd kolejowy.
Obrazek

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Post autor: PrzemasCeli »

kokosowy pisze: 19 lis 2024, 22:30 Co do pierwszego, mam tak samo, pierwszy raz się zdziwiłem przy wolnym przejeżdżaniu przez próg zwalniający xD Ja prawie w ogóle nie korzystam ze s/s, od samego początku użytkowania wyrabiałem nawyk wyłączania od razu po odpaleniu auta :D Jedyna sytuacja w której korzystam (nie zawsze) to jak jest zamknięty przejazd kolejowy.
Mam ten sam nawyk - dodatkowo używam czasami na znanych mi światłach, gdzie wiem, że długo postoję.

kulek79
Samochód: Karoq 1,5 TSI (150 KM) 7-biegowa DSG

Post autor: kulek79 »

Polecam tzw. moduł "Start-stop memory" z Aliexpress.
Wpinasz w obwód (jest troszkę zabawy, ale są filmiki na Youtube) i zapominasz o start-stop.
Można "zaprogramować" żeby po każdym włączeniu zapłonu: start-stop był wyłączony, włączony lub był w stanie jakim był przed wyłączeniem zapłonu.
Działa :)

https://pl.aliexpress.com/item/10050020 ... pt=glo2pol

kokosowy
Samochód: Karoq 2024 2.0TSI

Post autor: kokosowy »

Widziałem ten moduł, fajna sprawa ale na czas gwarancji nie ruszam start/stop
Obrazek

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

kokosowy pisze: 20 lis 2024, 23:06 Widziałem ten moduł, fajna sprawa ale na czas gwarancji nie ruszam start/stop
... i słusznie :)
Ja mam już gotowe listwy oświetleniowe LED na 12V i czekają na koniec gwarancji, żeby podpiąć je na sztywno do tej zniewalającej, nastrojowej :shock: , fabrycznej lampki oświetlenia bagażnika :lol:

Grzegorz
Samochód: Karoq Sportline 2.0 TSI, DSG, 4x4, 2023r

Post autor: Grzegorz »

kulek79 pisze: 20 lis 2024, 21:36 Polecam tzw. moduł "Start-stop memory" z Aliexpress.
Wpinasz w obwód (jest troszkę zabawy, ale są filmiki na Youtube) i zapominasz o start-stop.
Można "zaprogramować" żeby po każdym włączeniu zapłonu: start-stop był wyłączony, włączony lub był w stanie jakim był przed wyłączeniem zapłonu.
Działa :)

https://pl.aliexpress.com/item/10050020 ... pt=glo2pol
Jak się programuje taki moduł ??
Pozdrawiam
Grzegorz

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Bez wchodzenia w oprogramowanie auta.
W opisie oferty jest algorytm programowania.

ODPOWIEDZ