Cichy brzęczyk piszczy podczas jednostajnej jazdy.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
SkodzislawSkodzinski
Samochód: Skoda Karoq

Post autor: SkodzislawSkodzinski »

Cześć, szukałem i nie znalazłem tematu który by odpowiedział na moje pytanie.

Jeżdżę bez muzyki i irytuje mnie brzęczyk/piszczyk który włącza się jak jadę jednostajnie i mam wciśnięty gaz idealnie tak żeby nie przyspieszać i nie zwalniać. Jak tylko milimetr ruszę pedał gazu w którąkolwiek stronę to dźwięk znika. Brzęczyk jest na pewno elektroniczny, nie brzmi jak jakaś usterka tylko denerwująca funkcja auta, dodatkowo zawsze trafia w odpowiednie położenie pedału gazu i dostosowuje się do obciążenia oraz obrotów czy biegu.

Po co to jest i czy da się to wyłączyć?

Szerokości.

Edit: jak tempomat dobije do zadanej prędkości to tak samo pojawia się ciche piszczenie.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

mikad
Samochód: Skoda Karoq 2.0TDI

Re: Cichy brzęczyk piszczy podczas jednostajnej jazdy.

Post autor: mikad »

Jeżeli pojawia się to zawsze przy określonej prędkości to raczej coś rezonuje a nie brzęczyk.

SkodzislawSkodzinski

Pojawia się dla dowolnej prędkości i dla dowolnych obrotów na każdym biegu, za to zawsze w momencie kiedy siła napędowa wyrównuje się z oporami - po ludzku jak się dodaje tyle gazu że auto jedzie ze stałą prędkością. Nikt nic w ASO nie wie na ten temat niestety.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Rozumiem, że nasz automat ? A nie jest to związane z włączeniem się funkcji "Eco" ?

SkodzislawSkodzinski

Manual, jedyne eco o jakim na razie wiem że mam to przejście na 2 cylindry. Jak dodam albo ujmę chociaż troszeczkę gazu względem zakresu piszczenia (czyli finalnie auto albo trochę przyspieszy albo zwolni) to zostaje na 2cyl i przestaje piszczeć, więc to nie kwestia tego. Definitywnie trzeba trafić "wciśnięciem" pedału gazu w ten zakres piszczenia i to jest jedyna stała informacja (na tempomacie jest to samo).

MareKobiór
Samochód: Karoq, edition 130, 1.5tsi, DSG

Post autor: MareKobiór »

Witam,
Czy temat piszczenia elekronicznego został zdiagnozowany? Mam wersję 2025 i też "pipczy" mi cicho co jakiś czas. Nie umiem tego skorelować z konkretnym działaniem auta. Trochę to irytujące jak już zacznie się to słyszeć zawsze.
U mnie jest to taki cichy wysoki dzwięk ok 2 sekundowy wyrażnie z jakiegoś modułu.
Pozdrawiam,
Marek

ODPOWIEDZ