DSG - delikatne szarpnięcie przy zmianie z 1 na 2

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
damwat
Samochód: SKODA, KAROQ, 1,5 TSI - 150 km DSG

Post autor: damwat »

Witam

Koledzy 3 dni temu miałem dziwny przypadek. Przy dość szybkim ruszaniu na skrzyżowaniu przy zmianie biegu z 1 na 2 słuchać było takie dość głośne stuknięcie, szarpnięcie czy coś w tym stylu przy zmianie biegów z 1 na 2. Było to czuć także na samochodzie. Myślałem początkowo, że to w samochodzie w bagazniku coś "jeździ". Zacząłem to testować i chcialem to wymusiic i powiem Wam że przy energicznym ruszaniu zmiana z 1 na 2 jest jaka inna niż przy zmianie innych biegów. Czuć takie dalikatne szarpnięcie ..... Nie wiem co to może być. Samochód nowy, przejechane 1000 km. Czy ktoś ma lub może miał taki przypadek.? Będę wdzięczny za pomoc i Wasze opinie.
Dodam, że dziś 11.11.24 zaobserwowałem, że dzięki się to przy aktywowanym start/stop. Jesli silnik zgaśnie to później przy dynamicznym włączaniu się do ruchu samochód sie uruchamia...włącza 1 i później przy zmianie ma 2 jest takie jakby szarpniecie. Dwójka nie wchodzi poprostu tak płynnie. Czy też tak macie ?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: DSG - delikatne szarpnięcie przy zmianie z 1 na 2

Post autor: langolier »

Zaznaczę, że wyłączam Start Stop z zasady po uruchomieniu auta, więc objawu nie znam.
Może tak być, że to jakiś problem z przełączaniem sprzęgieł, które z zasady działają (kręcą) równocześnie (jedno obsługuje biegi parzyste, drugie nieparzyste) aby właśnie szarpnięć nie było. Może przy ruszaniu po zadziałaniu SS i zwykle natychmiastowym dynamicznym ruszaniu, drugie nie zdąża się rozpędzić do odpowiedniej prędkości i jest to szarpnięcie ? Wydaje mi się, że przy ruszaniu z miejsca parkowania rzadko kiedy rusza się bardzo dynamicznie i drugie sprzęgło (od biegu nr 2) ma czas na odpowiednie rozpędzenie się.

damwat
Samochód: SKODA, KAROQ, 1,5 TSI - 150 km DSG

Post autor: damwat »

langolier pisze: 11 lis 2024, 18:26 Zaznaczę, że wyłączam Start Stop z zasady po uruchomieniu auta, więc objawu nie znam.
Może tak być, że to jakiś problem z przełączaniem sprzęgieł, które z zasady działają (kręcą) równocześnie (jedno obsługuje biegi parzyste, drugie nieparzyste) aby właśnie szarpnięć nie było. Może przy ruszaniu po zadziałaniu SS i zwykle natychmiastowym dynamicznym ruszaniu, drugie nie zdąża się rozpędzić do odpowiedniej prędkości i jest to szarpnięcie ? Wydaje mi się, że przy ruszaniu z miejsca parkowania rzadko kiedy rusza się bardzo dynamicznie i drugie sprzęgło (od biegu nr 2) ma czas na odpowiednie rozpędzenie się.
Dziękuje kolego za wyjaśnienie tematu. Może coś być w tym co napisałeś. Chociaż człowiek kupuje nowy samochód i się musi przejmować czy wszystko jest ok ....... ehhh.
Nowe to powinno śmigać aż miło :D

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

Zawsze wyłączam SS ale też czasami obserwuję szarpnięcie z 1 na 2. Wg mnie to po prostu olej niedogrzany i później już nie ma takiego objawu.

ODPOWIEDZ