Jak wyjąć panel z przyciskami i lampkami kontrolnymi (ten z włączaniem Start-Stop) ?

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Jak wyjąć panel z przyciskami i lampkami kontrolnymi (ten z włączaniem Start-Stop) ?

Post autor: langolier »

Cześć,
zbliża się moment, gdy będę chciał zaimplementować jakiś wynalazek, żeby odwracał działanie przycisku Start-Stop (tzn. po zapłonie będzie wyłączony). Pewnie to będzie coś od majfriendów ale te sposoby mają wspólny mianownik:
TRZEBA WYJĄĆ PANEL Z PRZYCISKAMI
Szukałem po YT jakiegoś filmiku ale chyba coś źle filtruję, bo jakoś..... nie trafiłem :oops:
Macie jakiś sprawdzony sposób, żeby nie porysować nic na konsoli a co nie wymaga specjalistycznego narzędzia Skody ?
A może ktoś znalazł taki filmik i podlinkuje, albo może już sam to zrobił ?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Re: Jak wyjąć panel z przyciskami i lampkami kontrolnymi (ten z włączaniem Start-Stop) ?

Post autor: PrzemasCeli »

5s szukania

langolier

Re: Jak wyjąć panel z przyciskami i lampkami kontrolnymi (ten z włączaniem Start-Stop) ?

Wielkie dzięki, może niepotrzebnie wpisywałem "Karoq" do szukajki :oops:

robert-35
Samochód: Karoq, Style, 2.0TDI 4x4 DSG 150KM

Post autor: robert-35 »

Hej @langolier
Daj znać jak poszło. Ja swojego czasu próbowałem taki wynalazek z Ali, czasem działał poprawnie a czasem się gubił i z wyłączonego Start-STOP włączał z powrotem.

Za dwa miesiące kończy mi się gwarancja i chce rozwiazać problem przez odpowiednie kodowanie, ale narazie sprawdzam temat.
Prosty chop

langolier

No cóż, dopiero będę zamawiać....
Na razie mam gwarancję i nie chcę ingerować w elektrykę samochodu (podobnie lampki LED oświetlenia bagażnika z instalacji samochodowej czekają na swoją kolej), bo zaraz bym się dowiedział, że to jest przyczyna rozprogramowywania się kluczyka związanego z wymianą baterii.... :lol:

Zbyszek1972
Samochód: Karoq 1.0 TSI STYLE pakiet comfort

Post autor: Zbyszek1972 »

System start-stop można też wyłączyć w samym systemie auta wiec nie potrzeba kupować kabelka z Chin.

langolier

Tak, słyszałem. Tylko czym i jak dużo to kosztuje ?
Pewnie OBD eleven ale sprzęt jest drogi.
Czytałem też, że grupa VAG poblokowała takie opcje w nowszych autach :oops:

langolier

Zapytałem AI o wyłączenie "softwarowe":

"W przypadku Skody Karoq najbezpieczniejszą i najpopularniejszą metodą programową jest zmiana limitu napięcia za pomocą interfejsu OBD2 (np. VCDS lub OBDeleven).
​Instrukcja kodowania (VCDS/OBDeleven):
​Wybierz sterownik 19 (Gateway).
​Wejdź w Adaptacje.
​Znajdź kanał: IDE04159 - Start/stop start voltage limit.
​Zmień wartość domyślną (zazwyczaj 7.6V) na 12.1V.
​Zatwierdź zmiany.
​Dzięki temu system "myśli", że napięcie akumulatora jest zbyt niskie, aby bezpiecznie wyłączyć silnik, co skutecznie dezaktywuje Start-Stop bez błędów na desce rozdzielczej."

MDMA66
Samochód: Škoda Karoq SL 1.5 DSG

Post autor: MDMA66 »

Zbyszek1972 pisze: 30 wrz 2025, 17:47 System start-stop można też wyłączyć w samym systemie auta wiec nie potrzeba kupować kabelka z Chin.
Już takie rzeczy były niemożliwe w roku 2016 jak kupowałem Škode Rapid.

T3st3r
Samochód: Karoq Style 1,5TSI

Post autor: T3st3r »

Bezpieczniej jest wybrać ten kabelek od MajFrendó∑ ;P
Ingerencja w programowanie napięc by wymusić ten tryb wyłączeie może spowodować kłopot z ładowanie lub przeładowaniem/niedołądowaniem akumulatora. Tym samym może wpłynąć na jakośc pracy podezespołów elektronicznych i w konsekwecji dziwnych błędów .....
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ