Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
M4niac
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI STYLE manual

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: M4niac »

Nie no mi też mówili we wrześniu, że jak przejdzie na styczeń to ja nic nie będę dopłacał , dlatego jestem zdziwiony , że są takie propozycje

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

RobertG7
Samochód: był Karoq 1,6TDi Style DSG

Post autor: RobertG7 »

Mówili czy masz to na dokumencie? :)

M4niac

Mówili że jak zamawiam , i płacę od razu to mam gwarancje ceny . W zamówieniu mam podane koszty , bez dopisku o możliwości zmian ceny . rocznik modelowy 2023 . Drugi samochod tam kupuje , nie oszukali mnie jeszcze a z prawnikiem nie chodzę na zakupy tak jak mój kolega.

RobertG7
Samochód: był Karoq 1,6TDi Style DSG

Post autor: RobertG7 »

M4niac pisze: 14 gru 2022, 19:21 Mówili że jak zamawiam , i płacę od razu to mam gwarancje ceny . W zamówieniu mam podane koszty , bez dopisku o możliwości zmian ceny . rocznik modelowy 2023 . Drugi samochod tam kupuje , nie oszukali mnie jeszcze a z prawnikiem nie chodzę na zakupy tak jak mój kolega.
Przy wpłacie całości w dniu zamówienia to ok, rozumiem, ale jak ktoś zamawia z zaliczką 1000zł lub wcale i nie ma na piśmie adnotacji o stałej cenie to mogą mówić co chcą

M4niac

RobertG7 pisze: 15 gru 2022, 11:33

Przy wpłacie całości w dniu zamówienia to ok, rozumiem, ale jak ktoś zamawia z zaliczką 1000zł lub wcale i nie ma na piśmie adnotacji o stałej cenie to mogą mówić co chcą
Na pewno mówili u mnie przy zamówieniu , że pobierają kwotę za rok modelowy 2023 , czyli nawet jak przyjdzie w 2023 nie będzie dopłaty a jak przyjdzie w 2022 to coś oddadzą jeszcze. Potem zagadałem a co by się stało , gdy teraz jak wpłacę z góry byłby krach światowy i ceny aut pójdą do góry o 50 procent .Otrzymałem odpowiedź , że wpłacam pieniędzy teraz , mam gwarancję ceny i potem tylko odbieram i wystawiają fakturę . Oczywiście to było takie tam rozważanie z mojej strony , bo jakby był krach to fabryki mogłyby stanąć i nie dostałbym żadnego samochodu .

Władeczek
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI

Post autor: Władeczek »

Witam,

Czy ktoś z forumowiczów czekających obecnie na Karoqa, a będących bliskich odbioru dostał już informację o finalnej cenie za RM2023? Widziałem właśnie w cenniku na oficjalnej stronie zmianę cen, przy wersji którą zamówiłem jest zmiana +8k PLN. Czy ktoś dostał już może jakąś informację odnośnie zmiany ceny w górę? Ewentualnie jak odniósł się do niej salon w którym zamawialiście samochód? W moim salonie przy zamówieniu z połowy października dostałem informację, że na tamtą chwilę salony nie proponują już żadnej dopłaty w zamian za gwarancję ceny (chociaż w jednym zasugerowano mi jeszcze 2k dopłaty za gwarancję ceny), bo ceny produkcji pojazdów są obecnie zbyt ruchome, a jedyne na co będę mógł liczyć to dogadanie się z salonem na ewentualne pokrycie części (być może całości) wzrostu ceny.

Z góry dzięki, pozdrawiam x)

M4niac

Faktycznie cena konfiguracji jaką robiłem w dniu 26.09.2022 jest o około 8 tys wyższa niż z dnia na dzisiejszego .

M4niac

M4niac pisze: 21 gru 2022, 21:01 Faktycznie cena konfiguracji jaką robiłem w dniu 26.09.2022 jest o około 8 tys wyższa niż z dnia na dzisiejszego . Człowieku jeżeli masz na zamówieniu ceną skonfigurowaną z dnia kiedy zamawiałeś to nic nie dopłacisz . Kur.. nie siejcie paniki. Teraz jak ktoś będzie zamawiał to są już inne ceny.

M4niac

Faktycznie cena konfiguracji jaką robiłem w dniu 26.09.2022 jest o około 8 tys wyższa z dnia na dzisiejszego . Człowieku jeżeli masz na zamówieniu ceną skonfigurowaną z dnia kiedy zamawiałeś to nic nie dopłacisz . Kur.. nie siejcie paniki. Teraz jak ktoś będzie zamawiał to są już inne ceny.

Tech-Spec

Post autor: Tech-Spec »

M4niac pisze: 21 gru 2022, 21:03 Człowieku jeżeli masz na zamówieniu ceną skonfigurowaną z dnia kiedy zamawiałeś to nic nie dopłacisz . Kur.. nie siejcie paniki. Teraz jak ktoś będzie zamawiał to są już inne ceny.
To powiedz to wszystkim tym którzy od ponad roku dopłacają do Superbów, Octavii, Kodiaqów itd. Widocznie nie wpadli na to że nie musieli, albo kancelarie prawne które odwiedzali były jakieś niedouczone. Cześć osób faktycznie wywalczyła mniejsze podwyżki albo wcale ale to już zależało konkretnie od danego salonu oraz tego jak duży rabat na początku był im przyznany. Jednak całość negocjacji nie odbywała się na zasadzie "nie zgadzam się bo mam niższą cenę na zamówieniu i nic mi nie zrobicie". Rzeczywistość jest taka że jeżeli dealer anuluje zamówienie to co najwyżej musi zwrócić zaliczkę. Pod kątem prawnym taka anulacja jest jak najbardziej możliwa bo np. po roku czekania nie możliwe jest już wyprodukowanie zamawianego egzemplarza chociażby ze względu na zmiany w roku modelowym, nawet jeżeli to są drobnostki typu brak latarki w bagażniku jak kilka lat temu. Każda sytuacja jest inna, ale nie oznacza to że jak ktoś opłacił auto z góry to jest w takiej samej sytuacji jak ktoś kto wpłacił jedynie 2 tys. zł zaliczki, dlatego pisanie że wszyscy będą musieli dopłacać, albo ze nikt nie będzie musiał to totalne nieporozumienie. Po za tym gdzie w cenniku jest napisane, że nowe ceny obowiązują dla zamówień złożonych od .....? To w Skodzie nie wiedzą że zwrot "dla aut wyprodukowanych od 14.12.22" oznacza że one były zamówione co najmniej kilka miesięcy wcześniej?

ODPOWIEDZ