Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
mirek szymek
Samochód: Karoq 1,5TSI DSG Style

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: mirek szymek »

greg13 pisze: 10 sty 2023, 11:26
mirek szymek pisze: 09 sty 2023, 12:05
mirek szymek pisze: 01 wrz 2022, 22:14 Z informacji uzyskanej od sprzedawcy wynika, że aktualny czas oczekiwania to około 6 miesięcy. Tak więc, chronologicznie: 9 czerwca zamówienie samochodu u sprzedawcy, 8.07. wprowadzenie zamówienia do systemu, zamówienie samochodu w IFA. 4 listopada zakończenie produkcji, 24.11 uruchomienie gwarancji u sprzedającego. Zatem po załatwieniu sprawy rejestracji samochód może być przekazany do odbioru w pierwszym lub drugim tygodniu grudnia 2022r.
Do odbioru był postawiony w trzecim tygodniu grudnia. Odebraliśmy dopiero 7 stycznia 2023 r.
Czy wiesz dlaczego zamowienie czekalo az miesiac na wprowadzenie do systemu ? Czy to jest norma ?
Poproś swój salon sprzedaży o wydruk historii zamówienia tam wszystko jest napisane.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Boogiboo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI

Post autor: Boogiboo »

Pierwszy raz kupuję Skodę. Całkiem możliwe że ostatni. Zamówienie z 30 czerwca prawdopodobnie nie uda się odebrać jeszcze w styczniu (minęło 20 dni od daty produkcji a auto wciąż w fabryce). Rocznikiem oczywiście będzie 2022 a jeszcze w związku ze wzrostem ceny katalogowej kwota do zapłaty wzrosła o prawie 6 tyś.
Za wydłużony czas oczekiwania spodziewałem się obniżonej ceny a nie zwiększonej i to jeszcze za stary rocznik. Odechciewa się wszystkiego.

Ondre
Samochód: Skoda Rapid 1.6TDI; Skoda Karoq FL 2.0TDI

Post autor: Ondre »

Boogiboo a dostałeś przy zamawianiu jakiś rabat? Ja podczas zamawiania dostałem upustu 5,5tyś oraz info ze auto będzie droższe o około 1,5 tyś ale żeby o 6 tyś, chyba że ten upust to celowe działanie i wiedzieli ze ceny podskoczą o około 6 tyś

Boogiboo

Post autor: Boogiboo »

Ondre pisze: 14 sty 2023, 16:08 Boogiboo a dostałeś przy zamawianiu jakiś rabat? Ja podczas zamawiania dostałem upustu 5,5tyś oraz info ze auto będzie droższe o około 1,5 tyś ale żeby o 6 tyś, chyba że ten upust to celowe działanie i wiedzieli ze ceny podskoczą o około 6 tyś
Tak, mam zagwarantowane 6% od ceny katalogowej. Zamawiałem pod koniec czerwca wtedy czekało się max 4 miesiące, więc wątpię żeby wiedzieli że wzrosną ceny. Słabe ze strony Skody jest to, że nowy cennik wprowadzili od 14.12. Czyli jest ponad 2 tygodnie okresu kiedy masz stary rocznik a wyższe ceny. Także bardziej jest to zagrywka centrali a nie salonu.

bachbach
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi dsg

Post autor: bachbach »

Cześć!
Czy ktoś z Was zamawiał po 11.2022 i ma termin produkcji? U mnie jeszcze cisza.

bachbach
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi dsg

Post autor: bachbach »

Update: przed chwilą dzwoniłam do dealera, planowy czas produkcji 6/7 tydzień 2023

Władeczek

Post autor: Władeczek »

Cześć, ja zamawiałem 20.10.2022, tydzień zatwierdzony też mam na 7tydz. 2023. Czyli zakładam że skoro zamówiłaś później to pewnie rusza wtedy jakaś partia produkcyjna dla PL.

Wracaiąc do dyskusji wcześniejszych dostałem również informację, że kwota z zamówienia z października zostaje bez zmian pomimo podwyżek cen z grudnia.

Jedyne co może się zmienić w cenie to dopłata 2350PLN jeżeli z jakichś powodów produkcja przedłuży się do tygodnia 13go. Ale dotyczy to jedynie wersji jakiej wybrałem czyli sportline, a to dlatego że na standard produkcujny dla sportline wejdzie virtual cockpit i ładowarka indukcujna, których nie wybrałem akurat.

Konto90

Post autor: Konto90 »

Część, zamówiłem 03.01.2023 swojego kuraka , wersja style. Handlowiec mówił żebym pytał za dwa miesiące jak sytuacja. Ciekawy jestem jak wygląda sytuacja produkcyjna i ile faktyczny czas oczekiwania. Tylko przez dilera da się sprawdzić status realizacji ? Mam na zamówieniu wpisany nr komisji czy to przyspiesza sprawę? Facet w salonie twierdzi że nie każdy ma ten nr wpisany i że samochód będzie w miarę szybko. Jak to u Was wygląda.

Władeczek

Post autor: Władeczek »

Konto90 pisze: 20 sty 2023, 16:17 Część, zamówiłem 03.01.2023 swojego kuraka , wersja style. Handlowiec mówił żebym pytał za dwa miesiące jak sytuacja. Ciekawy jestem jak wygląda sytuacja produkcyjna i ile faktyczny czas oczekiwania. Tylko przez dilera da się sprawdzić status realizacji ? Mam na zamówieniu wpisany nr komisji czy to przyspiesza sprawę? Facet w salonie twierdzi że nie każdy ma ten nr wpisany i że samochód będzie w miarę szybko. Jak to u Was wygląda.
Moja dealerka z góry powiedziała mi żebym sobie nie zawracał głowy różnymi wpisami w necie o jakichkolwiek informacjach, apkikacjach i innych czarach pozwalających monitorować status zamówienia/produkcji, "zwykłe bzdury" tak to opisała xD. Ponoć u niemca coś takiego działa w formie apki. U nas jedynym słuszynym i rzetelnym źródłem info jest jedynie handlowiec, ale i on/ona nie ma żadnego wpływu na termin realizacji.

Informacja od handlowca że mamy status "tydzień zatwierdzony/tydzień zamknięty" jest pierwszym rzetelnym info że coś się dla nas w fabryce skody zaczęło dziać.

Nie wiem co to "nr komisiji" xD ale czy miałoby to mieć wpływ na proces? Who knows.. lepiej cierpliwie czekać, w końcu wyprodukują x)

Massey5465
Samochód: Skoda Karoq 2.0 diesel

Post autor: Massey5465 »

Witam Panowie ktoś już odbierał od września 2022 roku Karoqa w dieslu tego 2.0 115Km bo ja mam zamówiony 19.10 i jeszcze daty produkcji nie ma

ODPOWIEDZ