Zimowe opony - dedykowane felgi ?

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
Grzegorz
Samochód: Karoq Sportline 2.0 TSI, DSG, 4x4, 2023r

Re: Zimowe opony - dedykowane felgi ?

Post autor: Grzegorz »

c#Hunter pisze: 09 paź 2023, 18:04
freshcie pisze: 09 paź 2023, 10:38 Czyli zostając na 19stkach zakładam opony zimowe o takim samych wymiarach jak letnie (225/45) i jest git?

Nie do końca rozumiem zapisków w tej homologacji. Jest w niej napisane opony 225/45/19 92W - zimowe w tym rozmiarze są jedynie 96V.
Przed liftingiem była opcja w menu, że się zaznaczało opony zimowe i wtedy jak się przekraczało daną prędkość to wyskakiwało ostrzeżenie. Wedle ASO, wtedy pozwalało to na używanie opon zimowych o niższym indeksie prędkości. Jak jest po liftingu nie wiem.
Też tak jest.

Pozdrawiam
Grzegorz

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

freshcie
Samochód: Opel Insignia 2.0 CDTI 160KM

Post autor: freshcie »

A czy ktoś może kupował z was zimówki w rozmiarze 225/45/19? Ze względu na nietypowy rozmiar ceny są dość wysokie i wybór też jest ograniczony. Jeżeli tak to na jaki model się decydowaliście?

Kleber Krisalp HP3 to koszt ~3100 zł, półkę wyżej rozważałem Goodyear Ultragrip Performance+ ale tutaj już trzeba położyć ~3800 zł i zastanawiam się czy warto tyle dopłacać. Te Klebery mają całkiem niezłe opinie jak na średnią półkę.

kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Post autor: kamska »

freshcie pisze: 17 paź 2023, 12:01 A czy ktoś może kupował z was zimówki w rozmiarze 225/45/19? Ze względu na nietypowy rozmiar ceny są dość wysokie i wybór też jest ograniczony. Jeżeli tak to na jaki model się decydowaliście?

Kleber Krisalp HP3 to koszt ~3100 zł, półkę wyżej rozważałem Goodyear Ultragrip Performance+ ale tutaj już trzeba położyć ~3800 zł i zastanawiam się czy warto tyle dopłacać. Te Klebery mają całkiem niezłe opinie jak na średnią półkę.
A nie lepiej kupić 2 komplet w mniejszym rozmiarze zimowym np. 215/50/18. Dawnie takie praktyki się stosowało na zimę ponieważ w PL było mnóstwo dziur na drogach, po i w trakcie zimy. Wyższa opona chroni bardziej felgę. Dziś ten problem już rzadziej występuje, stan dróg uległ dużej poprawie.
2 Komplet, to wygoda nie trzeba jezdzić do wulkanizacji i czekać w kolejkach (co 2 sezony wypada wyważyć). Wyższa opona będzie znacznie tańsza. Pytanie jak długo zamierzasz użytkować auto, czy się to opłaci.
Fajna rzecz co ok. pół roku zmieniać trochę auto innym wzorem felgi.
Jeśli chodzi o tańsze opony, to rozważałem Kumho i Barum są trochę tańsze a właściwości porównywalne, natomiast absolutnie nie polecam opony budżetowej Kormoran, nie nadaje się do użytku.

freshcie

Wiesz co, nie chcę kupować dodatkowego kompletu felg bo auto mam zamiar użytkować 3,5 roku czyli stosunkowo krótko. No i wizualnie wolę pozostać przy 19” :D

Co do samej opony to te Klebery Krisalp HP3 to takie minimum w co bym celował. A czy warto dopłacać aż tyle do premium? Nie mam pojęcia :( Rozważałem też Hankooki Winter i*cept evo3 w330 ale odstraszają mnie opinie o głośności tej opony.

kamska

freshcie pisze: 18 paź 2023, 22:41 Wiesz co, nie chcę kupować dodatkowego kompletu felg bo auto mam zamiar użytkować 3,5 roku czyli stosunkowo krótko. No i wizualnie wolę pozostać przy 19” :D

Co do samej opony to te Klebery Krisalp HP3 to takie minimum w co bym celował. A czy warto dopłacać aż tyle do premium? Nie mam pojęcia :( Rozważałem też Hankooki Winter i*cept evo3 w330 ale odstraszają mnie opinie o głośności tej opony.
Użytkowałem Hankook zimówki w Octavi ale nie pamiętam jaki model, nie zaobserwowałem zwiększonej głośności.

Jeśli się wahasz, to bierz Goodyer 1/3 droższe, to nie majątek. Kupisz gorsze będziesz żałował, że głośne, że słabo kleją a tak będziesz na pewno zadowolony ( ja widzę różnice pomiedzy premium a srednia). Przy odsprzedaży auta też będzie lepiej postrzegane dobre opony.

freshcie

Koniec końców zdecydowałem się na Firestone Winterhawk 4, 770 zł brutto za sztukę z wliczonym montażem.

kamska

freshcie pisze: 08 lis 2023, 22:51 Koniec końców zdecydowałem się na Firestone Winterhawk 4, 770 zł brutto za sztukę z wliczonym montażem.
I jak wrażenia z jazdy?

freshcie

Powiem za rok, żeby opinia miała sens :D

ODPOWIEDZ