Elektronika

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Andrewd1986
Samochód: Skoda Karoq DSG Style

Elektronika

Post autor: Andrewd1986 »

Moja Skoda ostatnio zaczyna wariować.
Raz wyskoczył mi komunikat, że system Keyless jest uszkodzony, a start stop niesprawny. Przejechałem kilometr do sklepu i po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Raz na jakiś czas wywala mi brak widoczności i nie działa niby asystent pasa ruchu - dzieje się to w 99% tylko gdy wyjeżdżam z polnej dróżki. Gdy wjadę na asfalt i zaczynają się pojawiać znaki wszystko wraca do normy. Ostatnio zostawiłem odsłoniętą panoramę. Rano patrzę - zasunięta w 90%. Dziś ni stąd ni zowąd włączył się alarm. Niedawno coś się nie domknął bagażnik, jak chciałem zamknąć auto zaczęły błyskać światła i zamki wariować. Otworzyłem bagażnik jeszcze raz, zamknąłem i wszystko wróciło do normy.
W trakcie jazdy na tempomacie aktywnym nagle wyskoczył mi komunikat hamuj i auto ze 130 km / h zhamowało dość mocno do ok. 90 i wróciło do ustawionej prędkości, jakby jakąś niewidoczną przeszkodę wykryło...
Raz po raz zamek centralny próbuje się zamknąć po ruszeniu w drogę, ale nie może.
Kilka razy pstyka i kłódka zaskakuje albo po ponownym odpaleniu auta albo nagle w trakcie jazdy jakby samo się naprawia.

O co kuźwa chodzi?

Sponsor

Kalinski

Elektronika

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Elektronika

Sponsor

AUTO-PAK

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: Elektronika

Post autor: langolier »

Deszcz. Wilgoć.

Andrewd1986

Serio? Aż tak Skody są wrażliwe? Mam ją dopiero kilka miesięcy. To co będzie zimą?
Gdzie jest taki newralgiczny punkt, który warto byłoby doizolować?

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Nie wiem, czy są, ale kojarzę fakty. Ty masz ją kilka miesięcy a ile ona ma ?
BTW: warto profil uzupełnić :)

Andrewd1986

Ok, Skoda Karoq, 2017, 1.5 TSI

Andrewd1986

Ogólnie przed zakupem sprawdzał mi ją sam Szafrański w Motosyntezie i wszystko było ok. Słyszałem, że Skody mają problemy z elektroniką, ale żeby aż tak? Trochę deszczyku i wilgoci i systemy wariują? Strach jeździć, jak nagle by mi na tempomacie zszytał pseudoprzeszkodę i z dużej prędkości wyhamował do zera... Nie mówiąc o innych błędach, o których wspomniałem...
Aktualny przebieg to raptem 86000 km

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

Andrewd1986 pisze: 16 wrz 2024, 22:07 Słyszałem, że Skody mają problemy z elektroniką, ale żeby aż tak? Trochę deszczyku i wilgoci i systemy wariują?
Nie potwierdzam. Mieszkając od kwietnia do połowy września na działce, auto stało "pod chmurką". Zero problemów.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

Awatar użytkownika
Teufel
Samochód: Karoq 190KM 4x4

Post autor: Teufel »

Andrewd1986 pisze:Moja Skoda ostatnio zaczyna wariować.
Raz wyskoczył mi komunikat, że system Keyless jest uszkodzony, a start stop niesprawny. Przejechałem kilometr do sklepu i po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Raz na jakiś czas wywala mi brak widoczności i nie działa niby asystent pasa ruchu - dzieje się to w 99% tylko gdy wyjeżdżam z polnej dróżki. Gdy wjadę na asfalt i zaczynają się pojawiać znaki wszystko wraca do normy. Ostatnio zostawiłem odsłoniętą panoramę. Rano patrzę - zasunięta w 90%. Dziś ni stąd ni zowąd włączył się alarm. Niedawno coś się nie domknął bagażnik, jak chciałem zamknąć auto zaczęły błyskać światła i zamki wariować. Otworzyłem bagażnik jeszcze raz, zamknąłem i wszystko wróciło do normy.
W trakcie jazdy na tempomacie aktywnym nagle wyskoczył mi komunikat hamuj i auto ze 130 km / h zhamowało dość mocno do ok. 90 i wróciło do ustawionej prędkości, jakby jakąś niewidoczną przeszkodę wykryło...
Raz po raz zamek centralny próbuje się zamknąć po ruszeniu w drogę, ale nie może.
Kilka razy pstyka i kłódka zaskakuje albo po ponownym odpaleniu auta albo nagle w trakcie jazdy jakby samo się naprawia.

O co kuźwa chodzi?
Czy Twój Karoq miał jakieś naprawy blacharskie? Tu bym szukał przyczyny.
Mam z 2020 i zero problemów z elektroniką.

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Pozdrawiam,
Jacek

ODPOWIEDZ