Rozpoznawanie znaków drogowych - źle działa

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
nivar
Samochód: Karoq 2.0TSI

Re: Rozpoznawanie znaków drogowych - źle działa

Post autor: nivar »

Darek pisze: 20 wrz 2024, 6:05 Karoq'a mam z 2018 roku i tam rozpoznawanie znaków nie jest tak upierdliwe. Ale źona ma nową Fabię Monte Carlo z czerwca 2024. I niestety w Fabii przekroczenie prędkości o 5km/h jest sygnalizowane dźwiękiem. Można ten próg podwyższyć, ale po ponownym włączeniu zapłonu wraca do ustawień standardowych. Jest to nawet opisane w instrukcji i podobno jest to wymagane jakimiś nowymi standardami. Oczywiście zdażają się nie tyle błędne odczyty, co raczej brak odwołania ograniczenia na przykład po minięciu skrzyżowania.

Co więcej, jest to połączone z aktywnym tempomarem. Samochód zwalnia na ograniczeniu i sam przyspiesza, jeżeli uzna, że jest ono odwołane.

Na szczęście dźwiękiem sygnalizowny jest tylko moment przekroczenia prędkości. Potem mruga jedynie symbol znaku drogowego z dodatkowym wykrzyknikiem. Jeżeli nadal będę przyspieszał, to co kilka km/h wraca ostrzeżenie dźwiękowe.
W ustawieniach tempomatu można wyłączyć reakcję na znaki drogowe.

ISA jest obowiązkowa w autach wyprodukowanych w 2024 roku:

https://autoblog.spidersweb.pl/przycisk ... oniecznosc

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kokosowy
Samochód: Karoq 2024 2.0TSI

Post autor: kokosowy »

Dziś rano sprawdziłem u siebie i też nie zapamiętuje zmiany ustawień ale mi to pikanie nie przeszkadza, praktycznie zawsze mam głośniej muzykę i nawet nie słyszę jak pika :D
Obrazek

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

nivar pisze: 20 wrz 2024, 10:40 ISA jest obowiązkowa w autach wyprodukowanych w 2024 roku:

Tak jak to jest napisane w artykule: obowiązuje od lipca 2024 r. Ja mam z lutego i nie resetuje mojego ustawienia zwiększonego limitu prędkości o 10 km/h.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

kulek79
Samochód: Karoq 1,5 TSI (150 KM) 7-biegowa DSG

Post autor: kulek79 »

Mars pisze: 23 wrz 2024, 10:02
nivar pisze: 20 wrz 2024, 10:40 ISA jest obowiązkowa w autach wyprodukowanych w 2024 roku:

Tak jak to jest napisane w artykule: obowiązuje od lipca 2024 r. Ja mam z lutego i nie resetuje mojego ustawienia zwiększonego limitu prędkości o 10 km/h.
Tylko ja odbierałem auto w kwietniu i resetuje moje ustawienia :( Jaki idiota wymyśla te przepisy - auto ma się resetować do ustawień fabrycznych, bez sensu. Bardzo dobry artykuł, jestem tego samego zdania.

grzybol
Samochód: Skoda Karoq Sportline 2.0 TSI

Post autor: grzybol »

Witam,
W moim aucie po dwóch dniach jeżdżenia , mam wrażenie że widzi tylko ograniczenia żadnych zakazów wyprzedzania odwołań , ani tablic końca terenu zabudowanego .
Oczywiście robi co uważa za stosowne- zwalnia ,przyspiesza trochę to upierdliwe
Czy wasze autka widzą inne znaki niż ograniczenia? Czy w moim jest coś "nie teges" ?

kulek79

grzybol pisze: 21 paź 2024, 22:33 Witam,
W moim aucie po dwóch dniach jeżdżenia , mam wrażenie że widzi tylko ograniczenia żadnych zakazów wyprzedzania odwołań , ani tablic końca terenu zabudowanego .
Oczywiście robi co uważa za stosowne- zwalnia ,przyspiesza trochę to upierdliwe
Czy wasze autka widzą inne znaki niż ograniczenia? Czy w moim jest coś "nie teges" ?

U mnie na pewno nie rozpoznaje znaków teren zabudowany, zarówno początek jak i koniec.
Widzi znak zakaz wyprzedzania.
System większość zaciąga z baz danych nawigacyjnych auta, u mnie najnowsza baza to 23.12 (zakładam, że to data 2023.12), dlatego też jak po tej dacie były zmiany oznakowania, np. terenu zabudowanego, to pokazuje pierdoły :(

psychogol
Samochód: Mazda 3, 150KM, benzyna

Post autor: psychogol »

ja odbieralem auto w kwietniu, nie resetuje mi ustawień, ustawilem ostrzeżenie na +10 km i ponadto wyłączylem sygnał dzwiękowy więc dostaję tylko wizualne ostrzeżenie, co do tempomatu to wyłączylem dostosowywanie do znaku, bo uznałem ze to moze byc niebezpieczne np na drodze szybkiego ruchu jak zlapie jakiś znak ze zjazdu z ograniczeniem

kulek79

psychogol pisze: 07 lis 2024, 16:49 ja odbieralem auto w kwietniu, nie resetuje mi ustawień, ustawilem ostrzeżenie na +10 km i ponadto wyłączylem sygnał dzwiękowy więc dostaję tylko wizualne ostrzeżenie, co do tempomatu to wyłączylem dostosowywanie do znaku, bo uznałem ze to moze byc niebezpieczne np na drodze szybkiego ruchu jak zlapie jakiś znak ze zjazdu z ograniczeniem
Pozazdrościć tylko.. :) Czy robiłeś upgrade oprogramowania w systemie? Może niepotrzebnie to zrobiłem zaraz po odbiorze auta. Może na starszej wersji jest tak jak u Ciebie?

psychogol
Samochód: Mazda 3, 150KM, benzyna

Post autor: psychogol »

kulek79 pisze: 07 lis 2024, 21:41 Pozazdrościć tylko.. :) Czy robiłeś upgrade oprogramowania w systemie? Może niepotrzebnie to zrobiłem zaraz po odbiorze auta. Może na starszej wersji jest tak jak u Ciebie?
Upgrate robilem jakoś od razu po kupnie w maju, bo mnie zapytał, później już nie (przynajmniej nie świadomie). W informacjach o systemie mam: sprzet: h25, oprogramowanie 0330, baza danych nawigacyjnych: 24.10. W takim razie poki co boje sie klikac ponizej "aktualizuj oprogramowanie". Chociaz to wyglada yroche na jakies blędy regresji wiec moze naprawią?

kulek79

psychogol pisze: 08 lis 2024, 18:54
kulek79 pisze: 07 lis 2024, 21:41 Pozazdrościć tylko.. :) Czy robiłeś upgrade oprogramowania w systemie? Może niepotrzebnie to zrobiłem zaraz po odbiorze auta. Może na starszej wersji jest tak jak u Ciebie?
Upgrate robilem jakoś od razu po kupnie w maju, bo mnie zapytał, później już nie (przynajmniej nie świadomie). W informacjach o systemie mam: sprzet: h25, oprogramowanie 0330, baza danych nawigacyjnych: 24.10. W takim razie poki co boje sie klikac ponizej "aktualizuj oprogramowanie". Chociaz to wyglada yroche na jakies blędy regresji wiec moze naprawią?
Ja mam sprzęt H31, oprogramowanie 0442, baza danych nawigacyjnych 23.12. Może masz wersję przed wprowadzeniem tych durnowatych przepisów o konieczności samoczynnego resetowania pewnych ustawień po włączeniu zapłonu.

ODPOWIEDZ