Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Re: Usterki, awarie, wady fabryczne Karoqa FL

Post autor: kamska »

18 lipca pojawiła się aktualizacja pakietu komfort, czyli radia i innych pierdów- ASO wzywa na AKCJE SERVISOWA.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

kamska

A ja mam nowy problem, podczas dość sporej trasy PL-DM-DK-DM-PL niestety na samym początku śmigając po niemieckiej autostradzie nagle pojawił się komunikat " Zmniejsz poziom oleju, udaj się do serwisu" No to dzwonie do PL i uzyskuję informację- dzieje się tak podczas przerwania procesu dopalania DPF, gdy się przerwie niespalona ropa wraca do miski olejowej, olej do wymiany bo się rozrzedza - a skąd mam wiedzieć kiedy się dopala? Niby jadąc 150km/h ciągłej jazdy jak miał niby się przerwać? poza tym jak on oblicza objętość oleju podczas ok, 2500obr na min.
Do rzeczy, wg ASO olej do wymiany, bo się rozrzedził ropą, z pakietu tego nie zrobią bo wg wskazania komputera jeszcze 13tyś km do wymiany, więc za gotówkę w niemieckim ASO. Olałem to, ok. 20 razy zanurzyłem bagnet i wytarłem olej w chusteczkę, może tym sposobem sciągnąłem 20-30gr, wystarczyło by komputer nie wskazywał alertu. Kolejny dzień i jakieś +400km przejechanych na autostradzie i znów powtórka. I tak przez cały urlop. Dotarłem do domu, silnik pracuje nadal jak nowy. Temperatura tak przy 150km/h 110c czyli optymalna blizej 100km/h 100c więc wyszstko idealnie, na moje oko olej nie rozrzedził się, ropą nie śmierdzi. W sumie to juz 10tyś km. Wymienię osobiście, bo to parę złotych.
Pytanie:
- czy ktoś to przerabiał?
- jak może rosnąć poziom oleju podczas dynamicznej jazdy na autostradzie? Wada konstrukcyjna?

pozdrawiam
k

Juras
Samochód: Skoda Karoq 2.0 TSI 4x4

Post autor: Juras »

Płyn chłodniczy w układzie olejowym? :0

kamska

Przy przebiegu 26 TKM? ;). Olej czyściutki, znaczy się czarny ale bez żadnych dodatków. Aktualnie auto stoi w garażu, w przyszłym tygodniu wymienię olej ( już kupiłem). Zobaczymy, dam znać.
PS znajomy ma Superb 2019r już 120tkm nalatane i sporo śmiga po mieście i nic takiego mu się nie przytrafiło.

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

wyciągnij trochę rurką i strzykawką (musi być gorący) i odstaw w słoiku czy się nie rozwarstwi
jak wymieniasz olej to poproś o trochę zlanego i zrób to samo
BTW: u mnie po 10kkm zaczęła się pocić uszczelka skrzyni biegów - wg mnie naprawdę porządnie, więc nie ma rzeczy niemożliwych

kamska

langolier pisze: 23 sie 2024, 18:59 wyciągnij trochę rurką i strzykawką (musi być gorący) i odstaw w słoiku czy się nie rozwarstwi
jak wymieniasz olej to poproś o trochę zlanego i zrób to samo
BTW: u mnie po 10kkm zaczęła się pocić uszczelka skrzyni biegów - wg mnie naprawdę porządnie, więc nie ma rzeczy niemożliwych
Nie da się. Na dnie bagnetu jest jakieś wąskie gardło- trzeba go siłą wcisnąć- wężyk się gnie. Wlewem w pokrywie też nic się nie da zrobić. Mam w domu filtr oryginał z ASO i bańke Shella 0w20 - kwetia chęci ;), póki co brak. Zleje stary olej do bańki i będę obserwował.

gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Post autor: gargamel »

Da się, tylko trzeba dobrać odpowiedniej średnicy rurkę . Ta z pompki co Lidl oferował, pasuje idealnie.

kulek79
Samochód: Karoq 1,5 TSI (150 KM) 7-biegowa DSG

Post autor: kulek79 »

Dzisiaj przypadkowo odkryłem: przy otworzonych tylnych drzwiach pasażera mogłem zamknąć samochód np. dotykając klamkę. Odszedłem zadowolony kilkanaście metrów, na szczęście odwróciłem się i zobaczyłem, że tylne drzwi są na oścież otworzone!
Czy to normalne? Nie powinno być tak, że samochód nie zamknie się, tylko sygnalizuje otworzone drzwi? Tak miałem w Octavii 2012.

Druga sprawa, czy to normalne, że samochód nie pamięta ustawień np. rozpoznawanie znaków - tolerancja plus 10 km/h? Po każdym wyłączeniu/włączeniu zapłonu wraca do ustawień fabrycznych.

nivar
Samochód: Karoq 2.0TSI

Post autor: nivar »

kulek79 pisze: 19 wrz 2024, 19:17 Dzisiaj przypadkowo odkryłem: przy otworzonych tylnych drzwiach pasażera mogłem zamknąć samochód np. dotykając klamkę. Odszedłem zadowolony kilkanaście metrów, na szczęście odwróciłem się i zobaczyłem, że tylne drzwi są na oścież otworzone!
Czy to normalne? Nie powinno być tak, że samochód nie zamknie się, tylko sygnalizuje otworzone drzwi? Tak miałem w Octavii 2012.

Druga sprawa, czy to normalne, że samochód nie pamięta ustawień np. rozpoznawanie znaków - tolerancja plus 10 km/h? Po każdym wyłączeniu/włączeniu zapłonu wraca do ustawień fabrycznych.
Odnośnie sygnalizacji przekroczenia prędkości - w tym wątku są dodatkowe informacje:

viewtopic.php?f=35&t=1302

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Post autor: PrzemasCeli »

kulek79 pisze: 19 wrz 2024, 19:17 Dzisiaj przypadkowo odkryłem: przy otworzonych tylnych drzwiach pasażera mogłem zamknąć samochód np. dotykając klamkę. Odszedłem zadowolony kilkanaście metrów, na szczęście odwróciłem się i zobaczyłem, że tylne drzwi są na oścież otworzone!
Tak normalne. Ja tak często zamykam, zanim młody wysiądzie z samochodu. Nie musze na niego czekać :)

ODPOWIEDZ