Skoda Karoq vs nowe MG ZS 2025

Dyskusje na dowolne tematy, nie związane z Karoqiem
Regulamin forum
Tutaj można dyskutować na dowolny temat.

Prosimy jednak zachować kulturę i nie obrażać innych użytkowników.
mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

Na rynku motoryzacyjnym właśnie pojawił się mocny gracz z Chin nowe MG ZS czyli główny konkurent Skody Karoq ;)
Ceny startują z poziomu 100 tysięcy zł a wyposażenie bardzo dobre.No i wdodatku to miękka hybryda.

https://mgplaza.pl/wp-content/uploads/2 ... D-1909.pdf

Oj obawiam się ,że bardzo ciężkie czasy nadciągają dla całej grupy VAG a przecież od 2025 roku ceny jeszcze bardziej wzrosną bo wchodzi dyrektywa CAFE i GSR2 :(
Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat :?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

cojestdoktorku
Samochód: Kia rio 1.2

Re: Skoda Karoq vs nowe MG ZS 2025

Post autor: cojestdoktorku »

To jest raczej twarda hybryda skoro silnik elektryczny ma 250NM i 136KM mocy.
Na papierze wszystko lepiej, lepszy napęd, niższe zużycie paliwa, lepsze materiały we wnętrzu, wyposażenie podstawowej wersji rewelacja jak na tą cenę.
Pozostaje pytanie jak się tym jeździ i na ile to będzie trwałe. W teorii gwarancja na 7 lat, ale ona nie daje gwarancji ze przez te 7 lat nie bedziemy sie czesto udawać do ASO

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

mans pisze: 20 wrz 2024, 9:06 Na rynku motoryzacyjnym właśnie pojawił się mocny gracz z Chin nowe MG ZS czyli główny konkurent Skody Karoq ;)
Ceny startują z poziomu 100 tysięcy zł a wyposażenie bardzo dobre.No i wdodatku to miękka hybryda.
Oj obawiam się ,że bardzo ciężkie czasy nadciągają dla całej grupy VAG a przecież od 2025 roku ceny jeszcze bardziej wzrosną bo wchodzi dyrektywa CAFE i GSR2 :(
Ciekaw jestem Waszego zdania na ten temat :?
1 - przyspieszenie 8, 7 s do setki
2 - DMC przyczepy z hamulcem 500 kg

Hahahahahhahahaha
To żaden konkurent dla mojego Sportline :).
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

cojestdoktorku

MG3 ma deklarowane 8 sekund, w rzeczywistosci w testach schodzi nawet do 7 sekund wiec i ten MG ZS z tym samym napędem i cięższy o 150kilo będzie moze nawet sekundę ponizej deklarowanych 8,7.

No i on jeździ jak elektryk w miescie, więc nie ma laga, a na pewno mniejszy niz DSG, silnik spalinowy ma tylko biegi 4, 5 i 6, bo tylko przy takich prędkościach używa silnika spalinowego do bezpośredniego napędu, wiec nawet jeśli 2.0TSI będzie odrobinę bardziej dynamiczny to jednak nie ma tak szybkiej reakcji na gaz, no i ciszy silnika elektrycznego w mieście.
Nawet względem 2.0TSI ten chiński napęd ma równiez zalety a zużycie paliwa nieporównywalne, gdy kosztuje ledwie 100tys.

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

Każdy patrzy przez pryzmat swoich potrzeb, nie? Nadal więc wolę swoje 7 sekund do setki.
Hybryda poza miastem traci sens. W Kii Sportage wymiana baterii kosztuje ok. 20 kzł - dziękuję, nie skorzystam, bo po mieście jeżdżę motocyklem, więc auto potrafi długo stać. Sportline mam od 29 lutego, a ma przejechane dopiero 4400 km.
Nic nie wspominasz o DMC przyczepy ;).
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

cojestdoktorku

No bo nigdy przyczepy nie ciągnąłem i chyba nigdy nie bede a każdy "patrzy przez pryzmat swoich potrzeb"
Hybryda poza miastem traci sens, ale w miescie ma przewagę, więc 1:0 w miescie i remis poza miastem :)
Argument z wymiana baterii nie działa bo wszystko moze sie zepsuć, równiez silnik, a skoro chińczyk daje 7 lat gwarancji a Skoda w porywach 4 to wchodzenie w koszty ewentualnych wymian moze być ponownie punktem dla chińczyków, bo tam jest 7 lat gwarancji i chyba chyba dodatkowo 7 lat przeglądów za darmo.

Też mam Karoqa od lutego, ale 1.5 Style i jestem pod wrażeniem chińskiej oferty. Powtórze się, JEŚLI komfort jazdy jest zbliżony, jeśłi infotaiment nie jest skopany i jeśli to MG nie będzie ponad-przecietnie awaryjne, to będzie dla większosci kupujących spokojnie wygrywać z naszymi Karoqami z powodu swojej ceny, nawet jeśli przegrywa w jakichś tematach typu "ciągnięcie przyczepy"

ODPOWIEDZ