Ikona na kokpicie, Line Assist

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
Stax
Samochód: Karoq Sportline 2.0 4x4

Post autor: Stax »

Witam

Jestem tu nowy więc na początek witam wszystkich użytkowników Skody Karoq.
Mam Karoqa 2 miesiące, oprócz tego że to super furka i wszystko jest ok to chciałem Was zapytać o pewną rzecz. Dziś byłem na wymianie opon w ASO i po wyjeździe zauważyłem, że tam gdzie było szare podświetlenie i ikonka samochodu są tylko 2 linie oczywiście (jak widać na zdjęciu linie zostały, ale pomiędzy nimi nie ma podświetlonego na szaro pola i na nim brak ikony samochodu) Line Assist działa bezproblemowo od 65km. Czy ktoś mi może odpowiedzieć co ta ikona symbolizowała i dlaczego teraz już się nie pojawia? W instrukcji nie znalazłem nic niestety.
Z góry dziękuję za jakąś podpowiedź.
Obrazek

4x4 Sportline (2024)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Re: Ikona na kokpicie, Line Assist

Post autor: Mars »

W tym miejscu pojawia się symbol auta, jak zbliżysz się do czegoś. Jak zwiększysz odległość między pojazdami, to zniknie.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

Stax

Cześć. Wydaje mi się że ta odległość jak się za bardzo zbliżę jest pokazana przez te ikonę poniżej?
Obrazek

A mnie chodzi co obrazuje samochód pomiędzy tymi liniami w line assist, czyli jakby rzut samochodu z tyłu

Obrazek

Czy to jest coś związanego z tempomatem? Nigdy go nie uruchomiłem jeszcze :)
4x4 Sportline (2024)

Stax

Już mam. To ACC. Dziś odkryłem dźwignie :)
4x4 Sportline (2024)

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

Stax pisze: 09 lis 2024, 13:57 Cześć. Wydaje mi się że ta odległość jak się za bardzo zbliżę jest pokazana przez te ikonę poniżej?
Obrazek

A mnie chodzi co obrazuje samochód pomiędzy tymi liniami w line assist, czyli jakby rzut samochodu z tyłu

Obrazek

Czy to jest coś związanego z tempomatem? Nigdy go nie uruchomiłem jeszcze :)
To są dwa tematy. Pierwszy z ikoną auta od tyłu - pokazuje się, gdy czujniki wykryją inny pojazd z przodu. Drugi temat z ikonami dwóch aut i pomiędzy nimi wykrzyknikiem - pojawia się wtedy, gdy szybko zbliżysz się do poprzedzajacegi auta. U mnie dodatkowo pojawia się wielkie czerwone ostrzeżenie i jeśli nie zareaguję, to auto samo zahamuje. Tempomat mam w trybie adaptacyjnym, a nie predykcyjnym.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

PrzemasCeli
Samochód: Karoq Style 1.5 TSI DSG

Post autor: PrzemasCeli »

Obrazek

Ta ikona to po prostu informacja , że trzymasz za małą odległość od poprzedzającego pojazdu

ODPOWIEDZ