Nie działa kluczyk po wymianie baterii.
Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.
Tak sobie myślę po tych wpisach, że jak w lutym będę miał przegląd auta, to od razu wezmę ze sobą dwie baterie i je wymienię przy ASO. Jak nie zadziałają, to poproszę o interwencję.
Może problem ogarną do tego czasu, ale lekki wstyd zostaje.
Może problem ogarną do tego czasu, ale lekki wstyd zostaje.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.
Sportline 2,0 TSI.
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
Może do lutego któraś padnie i sam sprawdzisz wymianę..... 

To ile czasu od zakupu działa nowa bateria ?
-
Olo
- Samochód: Skoda Karoq 1.5tsi DSG Style + dodatki
Mi na razie działa. We wrześniu będzie 2 lata.
Bateria wytrzymuje średnio 2 lata (no może z małym hakiem). ja właśnie wymieniałem 2gi raz w moim karoq z 2021 roku. Pierwszy raz wymienili mi przy okazji na przeglądzie w ASO, a teraz wymieniałem już sam bo zgłosił na ekranie, że bateria w kluczyku do wymiany. Po tutejszych historiach miałem obawy czy operacja się uda, ale poszło bezproblemowo. Najwidoczniej problem nie dotyczy karoqa sprzed liftu. Co ciekawe przypomniałem też sobie o drugim kluczyku który leżał gdzieś w szufladzie przez 4 lata. Oczywiście zero oznak życia (pewnie od dłuższego czasu), ale po wymianie baterii ożył i śmiga jak gdyby nigdy nic.
Dzięki za odpowiedź, czyli mam jeszcze dwa lata do wymiany ale dlaczego kluczyk nie używany też ma padniętą baterię ? Trochę do dziwne 
-
langolier
- Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki
wg mnie kluczyk nie ma "trybu uśpienia" (jak np. TV) i cały czas próbuje nawiązać łączność, jakby był głównym (elektronika działa na max)
W systemach KeyLess kluczyk jest elementem aktywnym, a inicjatorem połączenia jest samochód, a nie jak w normalnych rozwiązaniach kluczyk. Łapiesz za klamkę, samochód wysyła zapytanie o kluczyk jeśli uzyska odpowiedź to się otworzy. Zatem kluczyk musi być na ciągłym nasłuchu, żeby móc odpowiedzieć na zapytanie samochodu.
W zwykłych pilotach radiowych to kluczyk jest inicjatorem. Naciskasz przycisk leci komenda do samochodu, zatem samochód jest na ciągłym nasłuchu. Samochód ma akumulator, więc ani go to ziębi ani go to parzy, a kluczyk wybudza się tylko w chwili naciśnięcia przycisku i "idzie spać", dzięki temu bateria jest w stanie wytrzymać wiele lat. (w moim poprzednim samochodzie bateria w kluczyku wytrzymała na pewno 12lat a może i dłużej bo go sprzedałem z działającą baterią
)
W przypadku kluczyków/pilotów w systemach typu KeyLess pozostaje tylko bateria, która musi zasilić urządzenie, o znacznie większej prądożerności. Całość i tak jest całkiem nieźle zoptymalizowana, że wyciąga czas pracy rzędu 2 lata z hakiem. Spotkałem się z takim jednym rozwiązaniem dodatkowego immobilizera w postaci "pilota/przywieszki", w którym przy tym samym typie działania ledwo wyciąga niecały 1 rok pracy. Kolega wozi teraz ze sobą zawsze baterie na wymianę, bo już 2 razy miał problem z rozruchem kiedy mu się spieszyło.
W zwykłych pilotach radiowych to kluczyk jest inicjatorem. Naciskasz przycisk leci komenda do samochodu, zatem samochód jest na ciągłym nasłuchu. Samochód ma akumulator, więc ani go to ziębi ani go to parzy, a kluczyk wybudza się tylko w chwili naciśnięcia przycisku i "idzie spać", dzięki temu bateria jest w stanie wytrzymać wiele lat. (w moim poprzednim samochodzie bateria w kluczyku wytrzymała na pewno 12lat a może i dłużej bo go sprzedałem z działającą baterią
W przypadku kluczyków/pilotów w systemach typu KeyLess pozostaje tylko bateria, która musi zasilić urządzenie, o znacznie większej prądożerności. Całość i tak jest całkiem nieźle zoptymalizowana, że wyciąga czas pracy rzędu 2 lata z hakiem. Spotkałem się z takim jednym rozwiązaniem dodatkowego immobilizera w postaci "pilota/przywieszki", w którym przy tym samym typie działania ledwo wyciąga niecały 1 rok pracy. Kolega wozi teraz ze sobą zawsze baterie na wymianę, bo już 2 razy miał problem z rozruchem kiedy mu się spieszyło.
Mogliby zrobić ładowanie indukcyjne kluczyka w przypadku gdy ktoś sobie dobiera ładowarkę bezprzewodową i byłoby po problemie ale widocznie nie opłaca się im tak robić.
W serwisie zakodowali za darmo , wiedzą o tym problemie