Bagnet od poziomu oleju.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
T_o_m_e_k
Samochód: Karoq 1,5 TSI DSG SportLine

Bagnet od poziomu oleju.

Post autor: T_o_m_e_k »

Cześć, dziś wyciągnąłem pierwszy raz bagnet olejowy (1600 km zrobione), żeby sprawdzić poziom oleju i co ? Nic nie widać bo bagnet jest koloru czarnego, przetarłem ręcznikiem papierowym i znowu, nic nie widać na tym czarnym bagnecie, czy ich już w tym VAG całkiem powaliło ? We wszystkich autach które miałem bagnet był w kolorze srebro, też macie bagnety w kolorze czarnym ? :shock:

Sponsor

Kalinski

Bagnet od poziomu oleju.

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Bagnet od poziomu oleju.

Sponsor

AUTO-PAK

M&M
Samochód: Karoq Style 1.5TSI Manual

Re: Bagnet od poziomu oleju.

Post autor: M&M »

tak, u mnie w roczniku 2021 też jest czarny. Ciesz się, że w ogóle masz bagnet. Kolega w nowym golfie 8, już takiego "archaicznego zabytku" nie posiada tylko wskaźnik "kreseczkowy" w komputerze. Pozostaje mu tylko wiara w czujnik.

T_o_m_e_k

To słabo, niemniej dziś w słońcu dało się zobaczyć, że jest prawie max, czyli raczej oleju nie bierze, no i nie dostałem nigdzie informacji jaki jest olej zalany, coś mnie się kojarzy, że mówili 0W20 ale zaaferowany byłem przy odbiorze auta i nie pamiętam a chciałbym zakupić litr na dolewkę bo w sierpniu jadę w dłuższą trasę.

bysiek
Samochód: Skoda Karoq FL 1.5 TSI DSG

Post autor: bysiek »

Przecież po otwarciu maski nie można nie zauważyć naklejki z informacją jaki olej masz zalewać

kamska
Samochód: Karoq 2.0 TDI Sportline 2022r.

Post autor: kamska »

T_o_m_e_k pisze: 22 lip 2025, 17:47 Cześć, dziś wyciągnąłem pierwszy raz bagnet olejowy (1600 km zrobione), żeby sprawdzić poziom oleju i co ? Nic nie widać bo bagnet jest koloru czarnego, przetarłem ręcznikiem papierowym i znowu, nic nie widać na tym czarnym bagnecie, czy ich już w tym VAG całkiem powaliło ? We wszystkich autach które miałem bagnet był w kolorze srebro, też macie bagnety w kolorze czarnym ? :shock:
Nie musisz kontrolować oleju bagnetem, czujniki zrobią to za Ciebie. U mnie też jest ciemny bagnet, chyba popielaty.
Stan oleju kiedyś mi wzrósł- przerywanie dopalania DPF. Komputer pokładowy natychmiast nakazał udać się do najbliższego servisu w celu zmiejszenia poziomu.

PS w mercedesie brak bagnetu, tam komputer informuje ile dolać, ewentualnie, że jest za dużo.

pozdrawiam

T_o_m_e_k

bysiek pisze: 24 lip 2025, 19:26 Przecież po otwarciu maski nie można nie zauważyć naklejki z informacją jaki olej masz zalewać
Racja, otworzyłem maskę, założyłem okulary do czytania i jest naklejka 0W20 :D

ODPOWIEDZ