Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Post autor: langolier »

Ja robię dokładnie wg instrukcji

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Post autor: Mars »

langolier pisze: 22 lis 2025, 6:13 Ja robię dokładnie wg instrukcji
Czyli wyjąłeś zużytą baterię, wcisnąłeś dowolny przycisk na pilocie, włożyłeś nową baterię, a kluczyk i tak przestał działać?
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

Robiłem i to:
Wyjmij baterię.
Naciśnij dowolny klawisz na pilocie, kluczyk wykonuje reset.
Włożyć nową baterię.
Założyć osłonę baterii i docisnąć ją tak, aby zatrzasnęła się z wyraźnie słyszalnym odgłosem.

A także to:
Zsynchronizuj klucz w następujący sposób:
Nacisnąć dowolny przycisk na kluczyku.
Odblokuj drzwi kluczem przez cylinder zamka w ciągu 1 minuty Centralne ryglowanie.

I jeszcze kilka cudów na kiju, które zobaczyłem na YT :oops:

wg mnie w takiej elektronice zwykle jest kondensator, który podtrzymuje napięcie zasilania układów elektronicznych na czas wymiany baterii. W rozprogramowywujących się kluczykach takiego kondensatora nie ma lub jest za mały/uszkodzony.

Mars

Dzięki za info. Jak kupię nową baterię, to sprawdzę ten pierwszy sposób, jedyny z instrukcji auta. Jeśli pilot przestanie działać, to kupię drugą baterię (do drugiego pilota), ale wymianę zrobią w lutym podczas serwisu w ASO.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

Od jednej z firm zajmującej się kluczykami dostałem taki opis, nic nie szkodzi go wypróbować jak ma się aktualnie problem:
"W samochodach z kluczykami typu Smart Key należy przyłożyć kluczyk do miejsca awaryjnego odpalania samochodu (w skodzie zazwyczaj jest na kolumnie kierownicy) i trzymając tam kluczyk drugą ręką nacisnąć przycisk start, aby wzbudzić zapłon. Wówczas kluczyk (jeśli wszystko jest w porządku) powinien zostać zsynchronizowany."

mswiniuch
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI DSG

Post autor: mswiniuch »

Robiłem tą procedurę jak padł mi kluczyk ale to już rok temu to nie pamiętam dokładnie. Ale taką instrukcję dał mi samochód bo nie był zsynchronizowany z kluczykiem - chyba chodziło mu o multimedia. Po przyłożeniu kluczyka i naciśnięciu "start" kluczyk połączył się z samochodem i nawet widział z imienia że to mój kluczyk. Niestety zamek centralny widocznie jest innym organizmem i on się w żaden dostępny sposób nie połączył. Samochód odpalał, jeździł tylko nie dało się otworzyć drzwi ani z pilota ani "bezkluczykowo". Dopiero serwis zaprogramował - taka ciekawostka - programowanie imobilajzera :)

Mars

Ok, ja jestem już po akcji wymiany baterii. Zgodnie z instrukcją wyjąłem starą baterię, nacisnąłem przycisk na pilocie (akurat to był od otwierania centralnego), włożyłem nową baterię i... wszystko działa normalnie. W aplikacji MySkoda na tę chwilę jeszcze jest info, żebym "wymienił baterię w pilocie".
P. S.
Auto jest z lutego 2024 roku.
Ostatnio zmieniony 25 lis 2025, 17:04 przez Mars, łącznie zmieniany 1 raz.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

Podaj inne warunki środowiskowe: czy byłeś w aucie, czy auto było uruchomione, czy drzwi auta zamknięte itp.

Mars

langolier pisze: 24 lis 2025, 15:31 Podaj inne warunki środowiskowe: czy byłeś w aucie, czy auto było uruchomione, czy drzwi auta zamknięte itp.
Byłem w aucie, silnik był wyłączony, drzwi były zamknięte (ale nie zamkiem centralnym, czyli auto nie było zablokowane). Dosłownie zero problemów. Tak, jakbym w ogóle nie zmieniał baterii. Na razie pojeżdżę z tym pilotem, czyli mającym nową baterię. Jak w aplikacji MySkoda zniknie komunikat o potrzebie wymiany baterii, to będę używał drugiego pilota, aż do rozładowania baterii.
HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

langolier

A miałeś drugi kluczyk przy sobie ?

ODPOWIEDZ