Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Awatar użytkownika
Lucien
Samochód: VW Tiguan 2.0 TSI 4x4 190KM

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: Lucien »

Lucien pisze:Zamówiony 9 stycznia, przyjechał dzisiaj ObrazekObrazek
Tak naprawdę:
Pierwsze zamówienie 15.12.2017,
Modyfikacja zamówienia (dodałem nawigację) 09.01.2018,
Produkcja tydzień 9,
Dostawa do dealera 16.03.2018,
Odbiór 27.03.2018 (mam nadzieję że się już nie zmieni).

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

tborowsk pisze: 26 mar 2018, 15:02 Skoda Karoq Style 1,5 TSI DSG plus dodatki - 117 tys. zł po rabatach
VW Tiguan Highline 1,4 TSI DSG plus dodatki - 131 tys. zł po rabatach
No to masz AID, grzane stołki i LED-y za 14 tys. zł (AID to koszt 2750 zł, fotele 1840 zł, LED-y nie wiem jakie, ale ponad 3000 zł, więc dużo do znaczka VW nie dopłacasz). A dodatkowo brak czekania. Ja bym jeszcze urwał coś z VW (albo np. opony) i szedł w Tiguana. Ale nie słuchaj mnie i rób po swojemu :)
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

tborowsk

Post autor: tborowsk »

root pisze: 26 mar 2018, 17:52 No to masz AID, grzane stołki i LED-y za 14 tys. zł (AID to koszt 2750 zł, fotele 1840 zł, LED-y nie wiem jakie, ale ponad 3000 zł, więc dużo do znaczka VW nie dopłacasz). A dodatkowo brak czekania. Ja bym jeszcze urwał coś z VW (albo np. opony) i szedł w Tiguana. Ale nie słuchaj mnie i rób po swojemu :)
Różnic jest sporo na korzyść Tiguana, to fakt :)
Na ten moment jestem bliżej VW, ale daję sobie jeszcze chwilę na zastanowienie.

michalw

Post autor: michalw »

Przede wszystkim trochę więcej miejsca na tylnej kanapie i w bagażniku.

tborowsk

Miejsca na tylnej kanapie faktycznie zdecydowanie więcej. Co do bagaznika, to nie jestem przekonany. Na oko wygląda podobnie jak w Karoqu.

michalw

Post autor: michalw »

Niby podają 610 litrów, wiec powinien być większy. Na żywo nie oglądałem Tiguana -tylko recenzje youtube - tam wydawał się większy.

matkis

Post autor: matkis »

Byłem już zdecydowany na Tiguana ale jak poznałem czas oczekiwania (9-12 msc) to odpuściłem. Bagażnik jest mniejszy niż w Karoqu lub taki sam. 610 litrów otrzymamy gdy przesuniemy tylną kanapę maksymalnie do przodu (wtedy z tyłu robi się bardzo ciasno) oraz doliczymy miejsce na zapasówkę i wszystkie możliwe wnęki. Bagażnik jest dość płytki i nie zmienia tego regulowana (tylko kilka cm) podłoga. Z racji na duży wzrost testowałem ilość miejsca za fotelem kierowcy i mierzyłem miejsce na foteliki. Ilość miejsca jest bardzo podobna

Tech-Spec

Post autor: Tech-Spec »

tborowsk pisze: 26 mar 2018, 18:02
root pisze: 26 mar 2018, 17:52 No to masz AID, grzane stołki i LED-y za 14 tys. zł (AID to koszt 2750 zł, fotele 1840 zł, LED-y nie wiem jakie, ale ponad 3000 zł, więc dużo do znaczka VW nie dopłacasz). A dodatkowo brak czekania. Ja bym jeszcze urwał coś z VW (albo np. opony) i szedł w Tiguana. Ale nie słuchaj mnie i rób po swojemu :)
Różnic jest sporo na korzyść Tiguana, to fakt :)
Na ten moment jestem bliżej VW, ale daję sobie jeszcze chwilę na zastanowienie.
Nie wiem jak ci to wyszło - u mnie różnica po dodaniu wyłącznie tych samych opcji dodatkowych (skóra, pełne grzanie, navi, kamera, ele. klapa itd.) wynosiła ponad 30tys. zł. Jasne, że VW dawał więcej (czasami nawet za dużo bo np. rozkładane stoliki z tyłu dla mnie były na minus), ale mimo wszystko to i tak było aż 23% różnicy (wzrost raty był o 770 zł brutto). Kwestię różnic silnikowych i skrzyni DSG w obu modelach pomijam, choć to także może mieć duże znaczenie.

tborowsk

Cennikowo różnica wyszła 25 tys. zł. Natomiast Tiguan jest z wyprzedaży, więc finalnie po rabacie różnica wyszła taka, jak napisałem wyżej. Różnica w racie, bo już dostałem ofertę na finansowanie wynosi dokładnie 230 zł.

Awatar użytkownika
Lucien
Samochód: VW Tiguan 2.0 TSI 4x4 190KM

Post autor: Lucien »

W końcu odebrałem moje 4x4.
Pierwsze wrażenia bardzo sympatyczne.
Mam się zgłosić na przegląd po 1000 km. Też tak macie?

ODPOWIEDZ