Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
Mars
Samochód: Skoda Karoq Sportline, 2,0 TSI.

Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Post autor: Mars »

gargamel pisze: 26 gru 2025, 23:33 Wymiana bateri i amba ,ale idzie odpalić . Żona mnie zamknęlła w środku zapasowym kluczykiem i znikla z nim , gdyz chcialem przetestowac rożne opcje zaczytane w sieci, to komunikat sie wyswietlil, że kluczyk nie zostal rozpoznany . Auta w zaden sposob nie da sie otworzyc od srodka , . Wewłem klaksonem :D kobite , otwarla mi auto , znikła z pola widzenia skodziny, zapasowego kluczyka . Auto rozpoznawało kluczyk i dalo się uruchomić . Niestety zamykanie i otwieranie oraz podnoszenie kalpy tylnej nie działą .
Ciekawym jak wyjsc z samochodu , gdyby z tak uruchomionym autem , ruszyc w trase, a drzwi by sien zatrzasnęly i zlapala człowieka sraczka ? :mrgreen: szyby tez w zaden sposob nie da sie uchylić i na słoncu tez problem . :|
Auto mam doposażone w jakis dodatkowy alarm , może w samochodach z nim, dochodzi do takich problemów ?
Ooo, święta wpłynęły szeroookim strumieniem napoju wprowadzającego element baśniowy w życie człowieka :). Wesołych "po świętach" hehe.

HDK ZdZN
Sportline 2,0 TSI.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Post autor: langolier »

Ponieważ próbuję się doktoryzować ;) z tego tego tematu, mam dla Ciebie (a właściwie dla każdego, kogo spotka ten ZONK) propozycję (sam zrobię to samo przy najbliższej konieczności wymiany baterii).
UWAGA !
Wszystkie czynności, które proponuję poniżej, robicie na własną odpowiedzialność, ponieważ zawsze jest możliwe uszkodzenie kluczyka (np. elektrycznością statyczną) !
Oczywiście jeśli nie wiecie dobrze o czym mówię i nie macie odpowiedniego sprzętu i manualnych umiejętności to nie bierzcie się za to sami !

Po tej akcji kluczyk i tak musi zaprogramować ASO, ale - mam nadzieję - będzie to już ostatni raz... 8-)

Ponieważ wg mnie problem jest z podtrzymaniem pamięci w kluczyku na czas wymiany baterii, trzeba ten układ naprawić.
Trzeba rozmontować kluczyk tak, by dotrzeć do płytki drukowanej. Tam odszukać kondensator SMD (element oznaczony przeze mnie na zdjęciu nr 1) i go wymienić na nowy SMD - ponieważ nie wiem, ile jest miejsca na ew. inny kondensator elektrolityczny). Przy okazji, po wylutowaniu kondensatora, trzeba sprawdzić diodę (oznaczoną nr 2).
Nie wiem, jaką pojemność ma oryginalny kondensator, ale IMO 220uF/ na napięcie min. 6.3V powinno wystarczyć ale można dołożyć (dolutować) drugi taki sam równolegle.

UWAGA:
zdjęcia płytki drukowanej na której się oparłem są ściągnięte z netu i może Was spotkać sytuacja, że Wasza płytka będzie inna !

Obrazek

gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Post autor: gargamel »

Mars pisze: 27 gru 2025, 10:37
gargamel pisze: 26 gru 2025, 23:33 Wymiana bateri i amba ,ale idzie odpalić . Żona mnie zamknęlła w środku zapasowym kluczykiem i znikla z nim , gdyz chcialem przetestowac rożne opcje zaczytane w sieci, to komunikat sie wyswietlil, że kluczyk nie zostal rozpoznany . Auta w zaden sposob nie da sie otworzyc od srodka , . Wewłem klaksonem :D kobite , otwarla mi auto , znikła z pola widzenia skodziny, zapasowego kluczyka . Auto rozpoznawało kluczyk i dalo się uruchomić . Niestety zamykanie i otwieranie oraz podnoszenie kalpy tylnej nie działą .
Ciekawym jak wyjsc z samochodu , gdyby z tak uruchomionym autem , ruszyc w trase, a drzwi by sien zatrzasnęly i zlapala człowieka sraczka ? :mrgreen: szyby tez w zaden sposob nie da sie uchylić i na słoncu tez problem . :|
Auto mam doposażone w jakis dodatkowy alarm , może w samochodach z nim, dochodzi do takich problemów ?
Ooo, święta wpłynęły szeroookim strumieniem napoju wprowadzającego element baśniowy w życie człowieka :). Wesołych "po świętach" hehe.
A po czym to wnosisz ? Najsmiesniejsze jest to że drugi kluczyk, ta sama historia :(

gargamel

langolier pisze: 27 gru 2025, 11:00 Ponieważ próbuję się doktoryzować ;) z tego tego tematu, mam dla Ciebie (a właściwie dla każdego, kogo spotka ten ZONK) propozycję (sam zrobię to samo przy najbliższej konieczności wymiany baterii).
UWAGA !
Wszystkie czynności, które proponuję poniżej, robicie na własną odpowiedzialność, ponieważ zawsze jest możliwe uszkodzenie kluczyka (np. elektrycznością statyczną) !
Oczywiście jeśli nie wiecie dobrze o czym mówię i nie macie odpowiedniego sprzętu i manualnych umiejętności to nie bierzcie się za to sami !

Po tej akcji kluczyk i tak musi zaprogramować ASO, ale - mam nadzieję - będzie to już ostatni raz... 8-)

Ponieważ wg mnie problem jest z podtrzymaniem pamięci w kluczyku na czas wymiany baterii, trzeba ten układ naprawić.
Trzeba rozmontować kluczyk tak, by dotrzeć do płytki drukowanej. Tam odszukać kondensator SMD (element oznaczony przeze mnie na zdjęciu nr 1) i go wymienić na nowy SMD - ponieważ nie wiem, ile jest miejsca na ew. inny kondensator elektrolityczny). Przy okazji, po wylutowaniu kondensatora, trzeba sprawdzić diodę (oznaczoną nr 2).
Nie wiem, jaką pojemność ma oryginalny kondensator, ale IMO 220uF/ na napięcie min. 6.3V powinno wystarczyć ale można dołożyć (dolutować) drugi taki sam równolegle.

UWAGA:
zdjęcia płytki drukowanej na której się oparłem są ściągnięte z netu i może Was spotkać sytuacja, że Wasza płytka będzie inna !

Obrazek
Nie wiem czy nie prosciej by było , dolutowac przewody ,aby na czas wymiany baterii mozna bylo wpiąc rownolegle drugą baterię . Przewody spokojnie zmieszcza sie pod pokrywa bateri , Podobny myk roboi sie przy wymianach akumulatora , ktrore w niektorych markach samochodu wymagaja serwisu autoryzowanego .Na czas wymainy daje sie zasilanie z innego zrodla pradu.

langolier

gargamel pisze: 27 gru 2025, 12:35
Nie wiem czy nie prosciej by było , dolutowac przewody ,aby na czas wymiany baterii mozna bylo wpiąc rownolegle drugą baterię . Przewody spokojnie zmieszcza sie pod pokrywa bateri , Podobny myk roboi sie przy wymianach akumulatora , ktrore w niektorych markach samochodu wymagaja serwisu autoryzowanego .Na czas wymainy daje sie zasilanie z innego zrodla pradu.
Tak, jest to prostsze i pisałem o tym chyba gdzieś wcześniej w tym wątku, ale nie jest to rozwiązanie dla aut z gwarancją, ponieważ takie kabelki musi być widać po otworzeniu kluczyka w celu wymiany baterii a musisz pojechać do ASO w celu ponownego zaprogramowania po zainstalowaniu "drucików". Przydałby się też odpowiedni uchwyt na baterię + podłączenie do istniejącego układu zasilania.
Osobiście nie znam sposobu na podłączenie się równocześnie i bezprzerwowo baterią zewnętrzną z włożoną baterią w kluczyku - VAG "ukrył" styk "+" pod obudową kluczyka...
Dodatkowo - w razie odsprzedaży samochodu - trzeba by kolejnemu właścicielowi opowiedzieć całą procedurę a to go raczej nie zachęci do kupna..... :oops:
Podłączenie równoległego zasilania przy wymianie akumulatora jest znacznie prostsze bo styki/klemy są łatwo dostępne a "równoległy" akumulator można podłączyć choćby przez gniazdo zasilające "zapalniczkowe" (byleby nie było odłączane przy wyłączeniu zapłonu).

gargamel

Ciekawe czy problem ten dotyczy aut z dokupionym alarmem z funkcja safe ,,czy wszystkich łacznie ze standartowym ?

langolier

gargamel pisze: 27 gru 2025, 13:42 Ciekawe czy problem ten dotyczy aut z dokupionym alarmem z funkcja safe ,,czy wszystkich łacznie ze standartowym ?
Mój ma alarm i funkcję"Safe".

gargamel

No tak jak i u mnie :mrgreen: Zakupilem Skoda Connect , bo o ile pamietam , byla tam opcja =zamykania i otwierania auta z poziomu aplikacji ,ale ku.. oczywiscie przelew na bank w Luksemburgu 25 zl, na 31 grudnia,a szybki 105 zl :D Walcze z fanami Chinczykow ,ale takie sytacje pozbawiaja mnie pomalu argumentow .W Kamiqu zony wymienilem klika tyg wczesniej bez problemu . Dzisiaj z ciekawosci wymienilem w moim starym passacie 2005 , baterie ktora byla od nowosci niedotykana i ma 3,06 V po 20 latach, zmienilem tez w zony A4 z 2001 roku , tam rowneiz nie dotykana , miala 3,07 v po 25 latach , w obu autach dzialal centralny zamek , może nie z 50 m ,ale z 15m bez problemu :lol: . Te z Karoga obie po 2,5 roku ponizej 3v ,, 2,92 jedna, druga 2,93 .Mierzone porzadnym miernikiem . :mrgreen:

langolier

Trzeba pamiętać o jednym: system keyless czyli KESSO. On zżera energię cały czas.... :oops:

gargamel

Obrazek Trzeba bedzie pomyslec o takim plecaku do jednego z kluczy , tylko spiac na stale ten wlącznik,zeby nie mial opcji rozlaczenia . https://www.ceneo.pl/136952441?fto=4492 ... pJEALw_wcB

ODPOWIEDZ