Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2022-)
langolier
Samochód: Karoq 2023 1.5TSI, DSG, Style + dodatki

Re: Nie działa kluczyk po wymianie baterii.

Post autor: langolier »

Wszedłem na stronę Škody:
https://www.skoda.pl/serwis/akcje-przywolawcze
i nic tam nie ma na ten temat ObrazekObrazek

No i ciekawe, czemu post zniknął .... ObrazekObrazek

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

gargamel
Samochód: Karoq 2,0 TDI

Post autor: gargamel »

nie zniknął, ja dalej mam widoczny . Co do akcji przywoląwczej , to ten problem byc moze nie musi byc do niej przypisany , nie zagraza to dalszym usterkom, nie jest niebezpieczne, jest drugi kluczyk , jest informacja o wyczerpujacej sie baterii , no i raczej komunikat musi sie pojawic w czasie gwarancji fabrycznej .
Zobacze co mi jutro powiedzą, ksiazka serwisowa opisuje procedurę wymiany bateri do samodzielnego wykonania , AI na stronie Skody , w zapytaniu o problem z kluczykiem, rownież , a auto zgodnie z umową gwarancyjną, ma byc sprawne i wszelkie bledy i usterki usowane na koszt sprzedawcy .
Jesli jutro przeprogramuja mi kluczyki, bedę chciąl przy serwisie wysunąc baterie i wsunąc , by sprawdzic czy zmieniono soft, czy dalej bedize się to powtarzac .
Przeprogramowanie kluczykow to naprawa praktycznie bezkosztowa , nie sadze by przy obecnej konkurencji na rynku , skada odmowila usuniecia tego bledu , lub wymagała platności . Najawazniejsze ,aby nie tzreba bylo tego usuwac przy kazdej wymianie bateri, bo po gwarancji moze byc róznie .

langolier

Mam prośbę - zapytaj w ASO, jak zagadać z nimi, żeby wykonali ową procedurę ?
Moje doświadczenia wskazują, że producent za wszelką cenę chce uniknąć dodatkowych kosztów i obawiam się odwlekania rozwiązania problemu przynajmniej do końca gwarancji. A potem kasowanie grubego siana. Nie wiem jak jest w innych ASO ale w Łodzi umówienie się na sprawy związane z kluczykiem to oczekiwanie min. 2 tygodnie, tłumaczą to słabą dostępnością specjalisty... Ponieważ w moim aucie ostatnie parowanie obu kluczyków było kilka miesięcy temu, to do końca gwarancji będę musiał chyba wywołać sam taki problem, by ASO mogło go "bohatersko" rozwiązać....

gargamel

Co do wymuszenia awari , to najlepiej wyciagnąc baterie , obciazyc je tak by starcily napiecie do poziomu by dioda przestala migac , bynajmniej w kluczyku zapasowym . ,wsadzic i zglosic ,ze liche wsadzili i przestaly dzialac. Nie do udowodnienia temat , tym bardziej ze oba piloty zuzywają energię niezaleznie czy są uzywane czy nie . :mrgreen:
Ale chyba sama wymiana baterii w serwisie jest możliwa i nie powinna byc droga , nie mogą odmowic wlozenia dostarczonej samemu bateri, bo w instrukcji nie ma mowy o dedykowanej, a jedynie zgodnej z dedykowaną .
Co do mojej jutrzeszej wizyty w ASO to jeśli będa niesympatyczni :mrgreen: Pojdę na czeska stronę do ASO i przedstwie problem .Daleko nie mam ,aby tylko zalozyc kola zimowe .
Koledzy serwisuja tam motocykle, jest zdecydowanie taniej , samochody ponoc tez tansze uslugi .Gdyby nie udało się zaktualizowac softu , to bym szukal tam dogadac z kimś, kto by mi wgral oprogramowanie do kluczyka z plecakiem , jesli koszty nie były by jakies drastyczne . Z takim kluczykiem oczekiwac czasow, az dostep do tego przeprogramowania bedzie latwiejszy .
Nom i zamowilem scoda connet, by choc z aplikacji zamykac samochod , bo jakos nie wierze ze mi to zrobią od reki :mrgreen: ale przelew natychmiastowy 105 zl :o To wpace w siedzibie banku , bo zwykly za 25 zeta dopiero na 31 grudnia ,a w banku powinien byc predzej . Chyba z ewserwisie mi to uruchomią ,ale zglosilem przez stronę, nie wiedzac ze bank do wplaty jest w Luksemburgu :(

langolier

Ja zamówiłem Connect z dostawą zdrapki do ASO.

gargamel

langolier pisze: 29 gru 2025, 1:07 Ja zamówiłem Connect z dostawą zdrapki do ASO.
ASO we wroclwiu mówi ze nie ma nic do tego i muszę tam wpłącic,Jade zaraz do odzialu Paribas .
Co do kluczyków , tragedia , na gwarancji zrobią za free ,ale pozniej trzeba płacic 0,5 rbh mają skalkulowane . Zeby n gwarancja dizlala , system musi byc niesprawny, sprawnego kluczyka , za darmo nie zrobią ;)
Wiec przed samym koncem gwarancji , nie pozostaje nic innego jak wsadzic do pilota rozladowana baterię , tą co bylą sztucznie , lub inna ale tego samego producenta , bo numeru seryjnegoi nie mają :mrgreen: . Ewentulanie wyjac i wlozyc sprawna , tak by pilot sie rozkodowal . a to juz jest usterka . I robic tak do skutku ,az im sie znudzi programowanie, albo wymiana pilotow , bo go nie zapląbują, a nie obrania sie , twierdzac ze chwilowy brak napiecia, ma prawo rozkodowac klucze . ;)
Problem dalej jest nierozwiazany stwierdziil serwisant, a Skoda umywa ręce .
Zapytam w serwisie Czechach , co oni na to ;) Wymiana bateri , jest uwzgędniona jako czynnosc do wykonania samodzielnie i dotyczy kazdego rocznika danego modelu .Instrukcja jako jedyne zagrozenie uwzglednia polknięcie baterii .
Jesli sytuacja , nie ulegnie zmianie i po gwarancji trzeba bedzie plącic , będę wyciągal baterię i zwkladal, zglaszajac problem w okresie dzilania gwarancji na uslugę , bo ta musi byc wpisana , na rachunku
Znajomy , z ktory chodzilem do szkoly , szpec lokalny od kluczy , otwierania awaryjnego aut , immobilaizerow itp itd , twierdzi ze nowych aut nie dotyka , bo sa mocno zabezpieczone ,a alarm , ktory dokupilem , radizl zdezaktywowac ,bo sprawic moz e w przyszlosci problemy .A jak maja ukrasć to tak ukradna i po to jest AC .
Ostatnio zmieniony 29 gru 2025, 10:24 przez gargamel, łącznie zmieniany 2 razy.

gargamel

blad :mrgreen:

langolier

Dowiedz się więcej o Care Connect: https://www.skoda.pl/serwis/connect
Tu masz link do sklepu: https://shop.skoda-connect.com
jak nie masz konta, to je załóż.
Po zalogowaniu w sklepie możesz kupić voucher z kodem pod zdrapką z odbiorem w ASO.

Aha, jak do tej pory nie miałeś to masz 3 miesiące "gratis".

gargamel

langolier pisze: 29 gru 2025, 14:16 Dowiedz się więcej o Care Connect: https://www.skoda.pl/serwis/connect
Po zalogowaniu w sklepie możesz kupić voucher z kodem pod zdrapką z odbiorem w ASO.

Dzięki, mialem to w obu samochodach, tyle ze uznajac ze nic tam ciekawego nie ma , zrezygnowalem z dalszej subskrybcji .
Jak padl mi system w kluczyku , zamowiłem internetowo i paltność na konto Parisbanku w Luksemburgu . W aplikacji mam status -oczekuje , przelew ma byc sfinalizowany 31 grudnia .
Z kluczykami mozna by zrobic masowy strajk , polegaj,acy na zawalaniu systemu , kilkanascie minut po wyjezdzie z ASO .N a najblizszej stacji benzynowej, wyciagac na krotko baterie i dzwonic reklamując jakosc wykonanej usługi i tak do usranej śmierci :mrgreen: . Naprawy musza byc skuteczne i ich liczba tego samego elementu jest ograniczona. Dostepu do baterii w kluczykun nie mogą zaplombowac , bo przyznali by sie do wady fabrycznej .,a udowodnienia chwilowego braku zasilania w zaden sposob nie udowodnią , bo takowe nie ma wpływu na prawidlowo dzilajacy kluczyk . Zglaszaac usterkę telefoniczne i e-mailem , zeby slad byl .

gargamel

gargamel pisze: 29 gru 2025, 16:28
langolier pisze: 29 gru 2025, 14:16 Dowiedz się więcej o Care Connect: https://www.skoda.pl/serwis/connect

Dzięki, mialem to w obu samochodach, tyle ze uznajac ze nic tam ciekawego nie ma , zrezygnowalem z dalszej subskrybcji .
Jak padl mi system w kluczyku , zamowiłem internetowo i paltność na konto Parisbanku w Luksemburgu . W aplikacji mam status -oczekuje , przelew ma byc sfinalizowany 31 grudnia .
Z kluczykami mozna by zrobic masowy strajk , polegaj,acy na zawalaniu systemu , kilkanascie minut po wyjezdzie z ASO .N a najblizszej stacji benzynowej, wyciagac na krotko baterie i dzwonic reklamując jakosc wykonanej usługi i tak do usranej śmierci :mrgreen: . Naprawy musza byc skuteczne i ich liczba tego samego elementu jest ograniczona. Dostepu do baterii w kluczykun nie mogą zaplombowac , bo przyznali by sie do wady fabrycznej .,a udowodnienia chwilowego braku zasilania w zaden sposob nie udowodnią , bo takowe nie ma wpływu na prawidlowo dzilajacy kluczyk . Zglaszaac usterkę telefoniczne i e-mailem , zeby slad byl . I nawet po ukonczeniu gwarancji, pozostaje gwarancja na wykonana usługę , ;)

ODPOWIEDZ