Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
michalw

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: michalw »

Też go rozważałem zanim zobaczyłem Karoqa - wszystko niby pięknie ładnie ale silnik 1.2 nie ma podejścia jeśli chodzi o osiągi do 1.5 TSI.
Z tego co widziałem (nie jechałem) i słyszałem miejsca na tylnej kanapie jest masakrycznie mało a do tego jest strasznie tam z tyłu niewygodnie. Ale jak wspomniałem to nie moja osobista opinia tylko wyczytana w wielu miejscach.
Na który tydzień znowu Ci przesunęli Karoq'a jeśli można wiedzieć?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Islandermw
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI z DSG

Post autor: Islandermw »

tborowsk pisze: 29 mar 2018, 10:23 Wybrałem zamiast Karoqa Peugeota 3008
Masz już jakiś przybliżony termin odbioru francuza?

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

michalw pisze: 29 mar 2018, 10:36 Też go rozważałem zanim zobaczyłem Karoqa - wszystko niby pięknie ładnie ale silnik 1.2 nie ma podejścia jeśli chodzi o osiągi do 1.5 TSI.
Jeździłem 1.2 130KM, bo rozważałem Citroena C3 Aircross, przyspieszało to, ale na testach Skodowskie 1.0TSI 115KM też przyspiesza sprawnie :)

tborowsk

Post autor: tborowsk »

michalw pisze: 29 mar 2018, 10:36 Też go rozważałem zanim zobaczyłem Karoqa - wszystko niby pięknie ładnie ale silnik 1.2 nie ma podejścia jeśli chodzi o osiągi do 1.5 TSI.
Z tego co widziałem (nie jechałem) i słyszałem miejsca na tylnej kanapie jest masakrycznie mało a do tego jest strasznie tam z tyłu niewygodnie. Ale jak wspomniałem to nie moja osobista opinia tylko wyczytana w wielu miejscach.
Na który tydzień znowu Ci przesunęli Karoq'a jeśli można wiedzieć?
W kwietniu produkcja - w maju odbiór. Ktoś zrezygnował z zamówienia i podpiąłem się pod zamówienie, które idealnie mi pasowało.

Co do silnika, to jest bardzo, bardzo dobry. Nie czułem specjalnej różnicy w porównaniu do 1,5 TSI. Jakby piłować go maksymalnie do setki, to pewnie jest różnica, ale w normalnym użytkowaniu wg mnie niezauważalne. Na pewno bardziej żwawy, niż mój obecny 1,5 Ecoboost 160 KM w Mondeo. Dodatkowo ma niskie spalanie. Na jeździe testowej, gdzie piłowałem go dość mocno miałem 7,6l. Dla porównania Karoq 1,5 TSI miał po jeździe testowej 9,6l spalanie.

Co do tylnej kanapy, miejsca jest mniej więcej tyle ile w Karoqu - pamiętajmy, że auto jest dłuższe i ma większy rozstaw osi. Za to bagażnik jest większy. Z tyłu nie odniosłem wrażenia, że jest niewygodnie, zresztą u mnie dzieci będą tam jeździły w fotelikach.

Karoq przesunęli mi na 21 tydzień.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2018, 11:36 przez tborowsk, łącznie zmieniany 1 raz.

michalw

Post autor: michalw »

Mnie te auto się podobało na zdjęciach/filmikach - jakość wykończenia i design naprawdę świetne - ale jak skonfigurowałem auto na stronie to mi się odechciało (brałem pod uwagę tylko silnik 1.6 165 KM). Ale widzę że słuszne rabaty dają (dostałeś 22 tysiące). Gdyby nawet udało mi się dostać tak duży rabat to i tak bym sporo przekroczył budżet. Za Karoqa daję ostatecznie 110k po rabatach a tu ze 2 dyszki bym musiał jeszcze spokojnie dołożyć. Too much for me.
Życzę miłego użytkowania 3008.
P.S. Podali Ci powód kolejnego przesunięcia produkcji Karoq'a?

tborowsk

Też chciałem 1,6 165 KM. Ta wersja byłaby droższa o 11k. Natomiast sprzedawca odradził mi 1,6. Przejechałem się autem z jednym i drugim silnikiem i stwierdziłem, że faktycznie nie czuję różnicy, dlatego wziąłem 1,2. Duży rabat, ponieważ Peugeot w marcu daje pakiet + za 1 zł. W skład pakietu wchodzi Navi, Ledy, Kamera 360, automtyczne parkowanie, bezkluczykowe odpalanie i elektryczny bagażnik. Zwykle ten pakiet kosztuje 50% taniej - 17000 zł - 50%. Dlatego tak dobrze cenowo wyszło auto.

Dzięki :)

Nie podali mi powodu, ale podejrzewam, że silnik.

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

ten silnik 1.2 PureTech jest nagradzany :-)

http://www.peugeot.co.uk/news/puretech- ... -the-year/

bzylak

Post autor: bzylak »

Ale ludzie nie porównujcie trzy cylindrowca do cztero...

tborowsk

Dlaczego? Jeździłem jednym i drugim i wg mnie silnik VW nie jest dużo lepszy. Natomiast z racji lepszego wyciszenia Peugeota, to w środku jest ciszej niż w Karoqu. Jechałem 160 km/h i w środku było cicho. W Karoqu było głośniej. Sprawdziłem jeden i drugi, wiec mogę ocenić w miarę obiektywnie.

Jeździłeś Peogeotem z tym silnikiem, że piszesz żeby nie porównywać tych silników? Czy może mówisz stereotypem?
Pamiętaj, że nie porównuję technicznych aspektów tych silników, a kulturę pracy, elastyczność, spalanie i ogólny fun z jazdy.

Kraq

Post autor: Kraq »

Nie ma takiej możliwości żeby silnik R3 był lepszy od R4. R3 może mieć zbliżone osiągi do R4, ale jakim kosztem. Oczywiście kosztem wytrzymałości. Osprzęt w R3 jest bardziej obciążony od R4 i tu pojawia się pytanie o żywotność silnika. Wydając 100tys+ na samochód o takiej masie, silnik R3 o pojemności 1,0-1,2 L jest dla mnie zwyczajnym nieporozumieniem. W Skodzie przynajmniej jest wybór R3 1,0L albo R4 1,5L. A w takim np. Oplu dostajemy w Grandlandzie X - fajnym zresztą samochodzie - jeden silnik benzynowy do wyboru, czyli R3 1,2L. Ja takiego samochodu na pewno nie kupię. Nie wiem, co się porobiło z tą motoryzacją, że wkładają coraz mniejsze silniki do coraz większych samochodów.

ODPOWIEDZ