Czas oczekiwania na Karoqa
-
marcin
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM
Re: Czas oczekiwania na Karoqa
To 1.2 tez przy niskich obrotach osiaga swoją moc i moment.
C3 Aircross fajnie jeździła, ale chciałem manuala, a one mają strasznie "daleko" 5-ty bieg. Niestety to samo juz jest w Oplu (bo montują te same silniki i skrzynie). Testowałem również Opla Crossland X, bardziej mi się podobał niż "Cytryna" ale skrzynia skreśliła go również.
C3 Aircross fajnie jeździła, ale chciałem manuala, a one mają strasznie "daleko" 5-ty bieg. Niestety to samo juz jest w Oplu (bo montują te same silniki i skrzynie). Testowałem również Opla Crossland X, bardziej mi się podobał niż "Cytryna" ale skrzynia skreśliła go również.
Coraz mniejsze silniki w coraz większych autach, bo w testach syntetycznych, na rolkach hamowni, fajnie wygląda dynamika i spalanie. jak jest później w rzeczywistości to już inna sprawa. A że dodatkowo mniejszy silnik wydziela mniej trujących gazów... A to że się szybciej zepsuje to tylko lepiej, Klient przyjedzie i naprawi.
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało
Jeżdżę max 3 lata, zatem specjalnie się nie martwię o wytrzymałość. Silnik mi odpowiada i mam auto na czas, wiec to dla mnie kończy dyskusję, który silnik jest lepszy.
Jak na 3 lata to nie mam uwag. Ja będę jeździł znacznie dłużej 
Ostatni komentarz, myślę dość istotny odnośnie mojego wrażenia, że nie widzę specjalnej różnicy w w porównaniu do 1.5 TSI. Peugeot z silnikiem 1.2 pure tech waży zaledwie 1250 kg, z kolei Karoq z 1.5 TSI prawie 1400 kg. 150 kg to jednak sporo i zapewne dlatego nie czułem specjalnej różnicy w elastyczności silnika.
Plus jeszcze taki tekst
http://dailydriver.pl/nowosci/wydarzeni ... ch-130-km/
Plus jeszcze taki tekst
Dla mnie sprawa wygląda tak: dokonałeś pewnego wyboru (wszak twoje pieniądze i możesz zrobić z nimi co chcesz) bo na Karoqa nie mogłeś się doczekać, ale przekonywanie że ten wybór jest lepszy, mimo że podyktowany pewnym przymusem, obiektywne dla mnie nie jest. Testowałem praktycznie wszystkie SUV-y w benzynach z tej klasy przed swoim wyborem (a czasem nawet większe) i mimo że 3008 jest naprawdę dobrze wykonany w środku to cała reszta ma się nijak do Skody. Zresztą mimo, że o gustach się nie dyskutuje, to 3008 z czarną skórą który oglądałem przy Karoqu z beżową skórą wyglądał dla mnie jednak o klasę niżej. Wracając do konkretów to począwszy od finansowania tj. kosztów zaproponowanego leasingu, przez koszty obowiązkowego serwisu, słabą gwarancję, wspominany silnik, skrzynie biegów, a na kosztach wyposażenia i utracie wartości skończywszy to Peugeot zostaje daleko w tyle. Mówienie, że odczucia z jazdy 130 konnym 3 cylindrowcem, są takie same czy nawet lepsze niż 150KM TSI to jakaś totalna abstrakcja. Ten pierwszy do setki rozpędza się prawie 11 sekund i ma 230NM przy 1750, podczas gdy ten drugi setkę osiąga po około 8,5s a 250NM ma już od 1300. To naprawdę nie są suche liczby tylko ogromna różnica np. przy wyprzedzaniu i to pomimo niższej wagi Peugota. W połączeniu z wyjściową ceną, która była o 20tys. większa dla 3008, dla mnie to było nie do zaakceptowania. Niby była mowa o rabatach (choc nie tak dużych jak twoje), ale jeśli za samopoz., LEDowe światła z przodu trzeba u nich dać dodatkowo 4500 zł, za elektryczną klapę 4000 zł, a za bezkluczykowy alarm 3200 zł to faktycznie jest z czego schodzić. Dla mnie 3008 z takim silnikiem byłby ciekawą ofertą, którą bym rozważał, gdyby był od Skody o 20 tys. tańszy.tborowsk pisze: ↑29 mar 2018, 18:17 Ostatni komentarz, myślę dość istotny odnośnie mojego wrażenia, że nie widzę specjalnej różnicy w w porównaniu do 1.5 TSI. Peugeot z silnikiem 1.2 pure tech waży zaledwie 1250 kg, z kolei Karoq z 1.5 TSI prawie 1400 kg. 150 kg to jednak sporo i zapewne dlatego nie czułem specjalnej różnicy w elastyczności silnika.
Plus jeszcze taki tekst
Amen
dałeś upust swoim emocjom.
Natomiast dla mnie 3008 w porównaniu z Karoqiem wypada lepiej i mam go na czas. Zatem tyle w temacie.
Natomiast dla mnie 3008 w porównaniu z Karoqiem wypada lepiej i mam go na czas. Zatem tyle w temacie.
Emocjom raczej nie - gdybym napisał, że Skoda jest piękna, wspaniała i w ogóle niemieckie to najlepsze to pewnie bym się zgodził
Tech-spec zgadzam się z Tobą. Wczoraj z ciekawości skonfigurowałem 3008 z takim wyposażeniem jak mam w Karoqu i wyszedł mi 35 000 droższy to bardzo dużo i nawet futurystyczny design nie jest tyle wart. Co do samego wyglądu to co się komu podoba dla mnie Peugeot za bardzo fikuśny i desingnerski wolę spokojną może i nudną klasykę Karoqa, ale każdemu podoba się co innego i na tym polu nie ma co dyskutować. Ale co do stosunku przestronność i wyposażenie do ceny to Karoq bije Peugeota na głowę a to był dla mnie aspekt na który zwracałem największą uwagę.
Gratuluje zatem wyboru Peugeota niech się sprawuje bezawaryjnie i bezproblemowo.
Gratuluje zatem wyboru Peugeota niech się sprawuje bezawaryjnie i bezproblemowo.
Style 1,5 act 150kM brąz magnetik
Pakiet COMFORT
Pakiet na bezdroża
KESSY FULL – bezkluczykowy system obsługi samochodu z alarmem i funkcją SAFE
LANE ASSIST - asystent pasa ruchu
Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej
Pakiet mix
Pakiet dla palących
Varioflex – system aranżacji trzech tylnych foteli z roletą nad przestrzenią bagażową
Elektrycznie sterowane, podgrzewane, składane, automatycznie ściemniające się lusterka boczne z funkcją pamięci i oświetleniem wokół drzwi
Podgrzewana przednia szyba
Elektrycznie sterowany fotel kierowcy z funkcją pamięci
Trójramienna skórzana podgrzewana kierownica wielofunkcyjna (radio, telefon)
DAB + (funkcja odbioru programów radiowych w formie cyfrowej)
Sound System Canton (9 głośników, cyfrowy korektor, subwoofer, moc 550W)
Zapasowe koło stalowe dojazdowe, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego
Pakiet pogwarancyjny 2 lata, do 60 000 km
Zamawiany 3.10.2017, miał być w 1 tygodniu 2018 potem 4 , 8, 10, minął 13 tydzień i jeszcze się nie wyprodukował!!! 
Pakiet COMFORT
Pakiet na bezdroża
KESSY FULL – bezkluczykowy system obsługi samochodu z alarmem i funkcją SAFE
LANE ASSIST - asystent pasa ruchu
Podgrzewane dysze spryskiwaczy szyby przedniej
Pakiet mix
Pakiet dla palących
Varioflex – system aranżacji trzech tylnych foteli z roletą nad przestrzenią bagażową
Elektrycznie sterowane, podgrzewane, składane, automatycznie ściemniające się lusterka boczne z funkcją pamięci i oświetleniem wokół drzwi
Podgrzewana przednia szyba
Elektrycznie sterowany fotel kierowcy z funkcją pamięci
Trójramienna skórzana podgrzewana kierownica wielofunkcyjna (radio, telefon)
DAB + (funkcja odbioru programów radiowych w formie cyfrowej)
Sound System Canton (9 głośników, cyfrowy korektor, subwoofer, moc 550W)
Zapasowe koło stalowe dojazdowe, podnośnik, klucz, bez zestawu naprawczego
Pakiet pogwarancyjny 2 lata, do 60 000 km