Czas oczekiwania na Karoqa

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Awatar użytkownika
Carly_pl

Re: Czas oczekiwania na Karoqa

Post autor: Carly_pl »

Myślę, że to nie z tego wynika. Teoria mówi, że jeżeli ktoś chce kupić Karoqa, to nie mając dostępu do benzyny i tak by tego diesela kupił. Jednocześnie przy różnicy w cenie pomiędzy dieselem a benzyną te 3000 zł za dużo nie zmieniają..

Bardziej podejrzewam, że importer chce sprzedać pulę dostępnych aut zaplanowanych do produkcji przed przerwą serwisową w fabryce i dlatego "wypycha" diesle.

Gdyby ktoś był zainteresowany Karoqiem w dieselu od ręki, to jest jeden Ambition "od ręki".

Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Tech-Spec

Post autor: Tech-Spec »

Carly_pl pisze: 10 kwie 2018, 9:36 Bardziej podejrzewam, że importer chce sprzedać pulę dostępnych aut zaplanowanych do produkcji przed przerwą serwisową w fabryce i dlatego "wypycha" diesle.
To raz, a dwa sprzedaż diesli w całej Europie z roku na rok leci na łeb na szyję. Jeszcze 10 lat temu prognozowano że udział silników wysokoprężnych na europejskich rynkach na pewno przekroczy 60%, a i 70% będzie w dłuższej perspektywie całkiem realne, bo osiągnięte wówczas ponad 50% było dwukrotnym wzrostem tylko w ciągu dekady. Dzisiaj mówimy o spadku poniżej 45%, a prognozy są nie na 70%, a 35%. I to jest realny problem dla tych producentów którzy tego nie przewidzieli bo cześć produkcji zaplanowana na modele diesla, której nie są w stanie wypełnić nadprodukcja benzyn, po prostu im nie schodzi. Pytanie czy w przypadku VAG podaż silników TSI jest w stanie wypełnić taką lukę, bo jeśli tak to samo wydłużenie terminów i kłopoty z tym związane nie będą dla nich problemem, bo zakładana sprzedaż zostanie i tak wykonana tylko w innej proporcji.

M a r c i n
Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'

Post autor: M a r c i n »

Nie. To nie kwestia importera. W związku z zmianami w przepisach dotyczących norm, część silników zostaje po prostu wycofana. Gdyby tak było jak mówisz nie rezygnowano by z Diesli, które już nie zagoszczą pod maskami Fabii i Rapidów. Zakończenie produkcji dotyczy między innymi 1.4TSI, a 1.5 wymaga modernizacji by spełnić normę w nowym badaniu WLTP.
1.8TSI już w ogóle nie produkują i nie będzie ich w Octavii. Podobnie jak 1.2TSI i 1.4TSI. Pula silników już została wykorzystana.

A od 31 tygodnia będą 1.0TSI, 1.5TSI i 2.0TSI, więc te silniki są teraz produkowane by można było je montować do nowych aut w RM2019.
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.

Przemo

Post autor: Przemo »

Karoq zamówiony. :) Wersja style 2.0 TDI 150 KM 4x4 DSG. Sprzedawca mówił, że powinnismy do wakacji wyrobić się z realizacją zamówienia. Kolor szary steel.

Kraq

Post autor: Kraq »

Największe opóźnienia są dla 1.5TSI i 1.6 diesel. W Czechach nowe zamówienia na Karoqa 1.5TSI otrzymują już terminy realizacji 12 m-cy (!). Skoda od końca 2018 będzie wysyłać nadwozia Karoqów do lakierowania do fabryki Volkswagena do Osnabruck. Bo sami nie wyrabiają.

MichalO
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI manual

Post autor: MichalO »

Witam,
ja zamówiłem Karoqa trzeciego stycznia, miałem kupić octavie z wyprzedaży rocznika, ale jak poszliśmy na jazdę próbną to moja małżonka powiedziała, że nie wsiądzie do kombi. :). Obok jednak stał Karoq i tak jakoś wyszło... Chyba jako nieliczny zamówiłem wersję 1.5 TSI Ambition. Termin przy zamówieniu wyskoczył na 15 tydzień, potem przeskoczył na 16, a jak spanikowany po publikacjach na forum poleciałem do dilera okazało się, że został przesunięty na 14 tydzień i tak już zostało.
Teraz czekam na przyjazd samochodu do salonu.
Pozdrawiam
Michał

matkis

Post autor: matkis »

zamówiłem 15.03 15 dsg- pojawił się termin produkcji 25 tydzień

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Zamówiony 02.02 - odbieram w środę 18.04. 1.5 tsi , manual

Kraq

Post autor: Kraq »

batman_xp1 pisze: 16 kwie 2018, 11:24 Zamówiony 02.02 - odbieram w środę 18.04. 1.5 tsi , manual
Dwa miesiące od zamówienia do produkcji? Czyli te terminy to czysta loteria. Raz dwa miesiące, a raz 4 lub 5 miesięcy.
A jaki miałeś wstępny termin produkcji i kiedy dostałeś info, że samochód będzie do odbioru.

Awatar użytkownika
Carly_pl

Post autor: Carly_pl »

I jeszcze jedno pytanie, to było czyste zamówienie, czy Dealer miał zarezerwowane miejsce na linii, ale ktoś odwołał zamówienie i wskoczyłeś w to miejsce?
Szukasz auta dla siebie? Zadzwoń, wynegocjujemy dobry rabat
608-870-520
Nie lubisz dzwonić? Pisz śmiało :)

ODPOWIEDZ