pierwsze 500 km Karoqiem
Re: pierwsze 500 km Karoqiem
Ja już nie mam odczuć, bo wyuczylem u siebie nawyk wyłączenia systemu start/stop zaraz po uruchomieniu silnika.
Na forum Briskoda, osoby opisują działanie systemu start/stop jako wadę systemu (oprogramowania). Zdarzają się sytuacje gdy silnik gaśnie przed całkowitym zatrzymaniem, na dojeździe do skrzyżowania (bardzo niska prędkość, po lekkim naciśnięciu hamulca a przed całkowitym zatrzymaniem samochodu).matt97 pisze: ↑25 kwie 2018, 21:34 Mała aktualizacja - system start-stop - dla mnie fatalne rozwiązanie. Nie wiem czy u Was jest podobnie ale jak jadę i np chce wykonać manewr na parkingu i zwalniam do tempa skrzyni dsg to czuje jakby silnik się już jakby dławił przed wyłączeniem zapłonu albo nagle wspomaganie kierownicy zanika przy powolnym skręcaniu .. koszmar. Brzmi to jak usterka ale tak działa ten system...
macie podobne odczucia ?
Jak jak odbierałem auto to dostałem instrukcje aby przez pierwsze 3000 km wyłączać start/stop.
Taka ciekawostka - dzisiaj samochód nie pozwolił mi wjechać do garażu
, narobił hałasu i zatrzymał się awaryjnie, aż wyszedłem zobaczyć czy coś nie zasłania drogi wjazdowej. Dopiero jak wycofałem i trochę wolniej wykonałem manewr to się udało.
Taka ciekawostka - dzisiaj samochód nie pozwolił mi wjechać do garażu
- Bomber
- Samochód: Karoq 2,0 TDI 4x4 Style - sprzedany
Niestety SS potrafi wyłączyć się nawet przy 2 km/h więc lepiej go deaktywować lub wyłączyć.
Pozdrawiam,
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
Bomber
Karoq 2,0 TDI 4x4 Style DSG
-
Islandermw
- Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI z DSG
W rocznym passacie Start/Stop działa identycznie 
Tu już nie chodzi o denerwujące sytuacje ale o nasze bezpieczeństwo na drodze ... szkoda słów.
Ponieważ założyłem ten temat to powiem coś na duży plus jeśli chodzi o użytkowanie Karoqa - to głos mojej kobiety. Funkcja automatycznego hamulca ręcznego (auto hold) przy dsg - bajka. Zwłaszcza przy stromych wjazdach na parkingi w galerii - duży spad - koreczek aut, a człowiek po naciśnięciu hamulca spokojnie sobie stoi na połowie stromego wjazdu - super.
Start-stop w połączeniu z auto hold przy parkowaniu na ciasnym parkingu funduje co najmniej kilka odpaleń silnika, powinien moim zdaniem mieć jakiś timer (rzędu 3-5s po całkowitym zatrzymaniu). Auto hold bajka, zwałaszcza jeżeli acc zatrzyma samochód sam w korku.
Auto hołd super sprawa i tak się przyzwyczaiłem, że czasami przesiadajac się do auta z normalnym ręcznym zapominam go zaciągnąć.