Czas oczekiwania na Karoqa
-
batman_xp1
- Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style
Re: Czas oczekiwania na Karoqa
Dane o sprzedaży Karoqa w Polsce (klienci indywidualni - liczba rejestracji):
marzec 2018 - 155 sztuk (20. miejsce)
kwiecień 2018 - 177 sztuk (20. miejsce)
styczeń-kwiecień 2018 - ogólnie poza pierwszą 20-stką najchętniej kupowanych samochodów
Czyli jednym słowem aktualnie samochód "niszowy" w Polsce. Zaporowa cena robi jednak swoje. A ja się dziwię, że nie widziałem jeszcze w swoim dużym mieście żadnego Karoqa na ulicy.
Ciekawe czy ta mała liczba sprzedanych Karoqów wynika z małej puli samochodów przydzielonych na nasz kraj.
styczeń-kwiecień 2018 - ogólnie poza pierwszą 20-stką najchętniej kupowanych samochodów
Czyli jednym słowem aktualnie samochód "niszowy" w Polsce. Zaporowa cena robi jednak swoje. A ja się dziwię, że nie widziałem jeszcze w swoim dużym mieście żadnego Karoqa na ulicy.
Ciekawe czy ta mała liczba sprzedanych Karoqów wynika z małej puli samochodów przydzielonych na nasz kraj.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2018, 9:45 przez Kraq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pytanie czy tak niska sprzedaż wynika z długiego czasu oczekiwania na auta?
Bo obstawiam, że raport sprzedaży bazuje na rejestracji nowych aut.
Na fb (Skoda Karoq Polska) Pani pisze, że odebrała swojego Karoqa 1.5 DSG z przebiegiem 10 km, przejechała 1 km i "rozsypał" się silnik. Jak pisze, silnik do wymiany. Można tylko współczuć i polecać wykupywanie gwarancji w najdłuższym wariancie.
A propos sprzedaży Karoq w Polsce: Samar publikuje wyniki sprzedazy za pierwszy kwartał 2018:
https://www.samar.pl/__/3/3.a/98490/Ran ... cale=pl_PL
Zerjknijcie na pozycje Karoq
https://www.samar.pl/__/3/3.a/98490/Ran ... cale=pl_PL
Zerjknijcie na pozycje Karoq
Samochód jest za krótko dostępny, aby wyciągać takie wnioski. Wymienione transakcje w lutym-kwietniu to w większości zamówienia jeszcze z zeszłego roku, kiedy to dopiero co model wchodził do salonów, a ludzie czekali na możliwość przejazdu testowym egzemplarzem. Na liście przyrostu sprzedaży będzie znacznie wyżej, ale i tak najbardziej miarodajne będą wyniki za I półrocze 2018, a potem za cały rok. W Warszawie na ulicach spotkać rzadko, ale można, w innych miastach jak na całe województwo przypada średnio po 40 sztuk to wcale nie dziwota.Kraq pisze: ↑16 maja 2018, 9:06 (...)Czyli jednym słowem aktualnie samochód "niszowy" w Polsce. Zaporowa cena robi jednak swoje. A ja się dziwię, że nie widziałem jeszcze w swoim dużym mieście żadnego Karoqa na ulicy.
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Moim zdaniem cena Karoqa jest jednak trochę za wysoka.Na żywo do tej pory spotkałem dwa Karoqi pod marketem i to o dziwo obydwa w wersji AmbitionKraq pisze: ↑16 maja 2018, 9:06 Dane o sprzedaży Karoqa w Polsce (klienci indywidualni - liczba rejestracji):
Pojawia się za to co raz więcej ofert od dealerów aut dostępnych od ręki i to w dobrych cenach
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kar ... 211c668e20
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kar ... c18119cd48
https://www.otomoto.pl/oferta/skoda-kar ... e1b3279b23
-
mans
- Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7
Tylko po co wydłużona gwarancja jak silnik padł po 1 km
Jestem bardzo ciekaw jak zakończy się ta cała sytuacja...
Jak to po co? Przyczyn uszkodzenia akurat tego silnika może być multum począwszy od błędnego montażu, a na wlaniu nieodpowiedniego rodzaju paliwa do baku skończywszy (nie takie kwiatki w serwisach miewały już miejsce). Czas pokaże. Nie zmienia to jednak faktu, że tysiące innych samochodów jeździ z dokładnie takim samym motorem bezproblemowo i nikt nie jest w stanie przewidzieć czy, a jeśli tak to kiedy padną. Kilka lat temu w dieslach Toyoty, która uznawana jest za najmniej awaryjną markę na świecie, a o ich silnikach ludzie wypowiadają się w samych superlatywach, po kilkudziesięciu tysiącach km ludziom przedmuchiwało uszczelki pod głowicą. Ci którzy dużo jeździli załapywali się jeszcze na gwarancji na wymianę całego bloku silnika z aluminium na koszt producenta bo wykryto w nim podatność na odkształcenia. Całej reszcie rozkładano ręce i proponowano również wymianę, ale jedynie uszczelki i to na ich koszt (kilka tys.), która nie miała większego sensu, bo zaraz znowu i tak ciekło. Oczywiście jak ktoś chciał to i blok mógł wymienić, ale taniej było już kupić nowy samochód. Wniosek? Żadne cuda, wianki, takie czy inne marki, testy lub opinie, ale jak kupujesz nowy samochód to długość gwarancji i koszt jej utrzymania (a nie ubezpieczenia od awarii) ma ogromne znaczenie.
Dzisiaj byłem w salonie i dowiedziałem się, że termin zamrożony na 23 tydzień
więc odbiór w drugiej połowie czerwca. Zamówienie złożone 9 marca. Czarny Karoq Style 1.5 TSI z DSG z dużą ilością dodatków. "Zabawne" jest to, że kolega z pracy zamawiał zaraz po mnie ~ 12 marca i długo nie miał wyznaczonego terminu, a teraz jak już zrezygnował, to dowiedział się, że przewidywany termin to 42 tydzień. Zamawiał czerwonego Karoqa 1,5 TSI z DSG z paroma dodatkami.
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG