Karoq vs inne auto

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Karoq vs inne auto

Post autor: mans »

Hetman72 pisze: 19 wrz 2018, 16:41 Jeździmy tym na co nas stać, ale nieraz się przykro robi jak nas kroją.
Kroją, że ho ho i to za 250tys.zł a jakości dalej niestety brak :shock:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Kraq

Post autor: Kraq »

Jak patrzę na cenniki innych suvów, to dochodzę do wniosku, że Karoq jest jednak bardzo drogim samochodem. Czy cena uzasadnia to co dostajemy?
Dla porównania cennik Mitsubishi Outlander - ceny zbliżone a samochód jednak duuuużo większy.
https://www.mitsubishi.pl/samochody/outlander,cennik
Jeśli ktoś ma budżet tak do 150 tys. to jest już w czym wybierać.
Dochodzi jeszcze nowa Honda C-RV 2019. Bardzo sympatyczny nowy design. Wizualnie bardziej atrakcyjna niż Karoq.

oxis
Samochód: Octavia II, 1.9TDI

Post autor: oxis »

Ja jestem w trakcie oczekiwania na Karoqa 1.5 TSI DSG w wersji style.
Po tym co czytam na temat czasu oczekiwania zacząłem zastanawiać się nad zmianą.
Poza tym nadal nie mam wyznaczonego terminu produkcji.

Przyznam jednak szczerze, że nie za bardzo potrafię znaleźć konkurencję dla Karoqa.

Potrzebuje w aucie skrzyni automatycznej, ładnej i solidnej jakościowo tapicerki (podstawowa w Atece nie podoba mi się) aktywnego tempomatu i ceny do 110 tyś.

Podsumowując - Karoq daje to wszystko, a nawet sporo więcej (LED, Ambiente, multimedia etc.)

Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Post autor: Marcooo »

W decyzji o zakupie auta rozparywalem także inne marki . Tiguan : nawet z rabatem okazał się o 15000 droższy choć silnik mocniejszy ale na tym mi nie zależało. Ateca: cena porównywalna choć może o 4000 drożej po rabata ale finansowanie gorsze : seat ma odsetki nawet przy wpłacie 50 proc). Inne marki dla mnie nie miały takiego wyposażenia na jakim mi zależy. Teraz nie wiem czy mi zdarza wyprodukować 1.5 tsi 4x4 . Jak nie to albo ateca ale raczej tiguan . Wyjdzie ostatecznie na to samo cenowo no vw najlepszy kredyt .

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

Kraq pisze: 08 mar 2019, 8:49 Jak patrzę na cenniki innych suvów, to dochodzę do wniosku, że Karoq jest jednak bardzo drogim samochodem. Czy cena uzasadnia to co dostajemy?
Dla porównania cennik Mitsubishi Outlander - ceny zbliżone a samochód jednak duuuużo większy.
https://www.mitsubishi.pl/samochody/outlander,cennik
Jeśli ktoś ma budżet tak do 150 tys. to jest już w czym wybierać.
@Kraq masz rację bo ceny na Mitsubishi Outlandera są naprawdę bardzo dobre :)
Sześć wersji wyposażenia też robi wrażenie ;)

https://www.mitsubishi.pl/storage/file/ ... 022019.pdf

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Kraq pisze: 08 mar 2019, 8:49Jeśli ktoś ma budżet tak do 150 tys. to jest już w czym wybierać.
Masz rację, że przy 150 tys. jest spory wybór, ale czy naprawdę wszyscy kupują tak drogie Karoqi? Karoq zaczyna się od 90 tys. (już w Ambition) i naprawdę żeby dobić do 150 to trzeba wziąć wypasioną wersję.
Czy przyjmując realną ceną na poziomie 100 tys. wciąż jest taki duży wybór?
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Myślę, że realnie średnio Karoq kosztuje w konfiguracji statystycznej ok. 110 000 zł uwzględniając rabaty. W tej cenie jest wybór alternatywny, ale inne marki dają zwykle za te pieniądze mniej w wyposażeniu.
Czas oczekiwania w salonach Škody ostatnio jest porażający, jednak Škoda daje bogate wyposażenie, możliwość skonfigurowania na miarę i bądź co bądź jednak dobry stosunek ceny do jakości.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Ja prawie kupiłem Kadjara zamiast Karoqa. W sumie fajny i za 83k był do wyrwania z gwarancją 5lat i pakietem przeglądów też 5lat (cennikowo ponad 100k) ale jednak silnik 1,2 mnie zniechęcił. No i nie było tylu bajerów (widać, że to starsza konstrukcja). Do tego bagażnik wyraźnie mniejszy a auto dłuższe. Jakbym miał dalej dojścia w Pegeot to pewnie śmigałbym Pegeotem 3008. Niestety dla ludzi z ulicy dość niechętnie tam dawali rabaty gdy szukałem samochodu. Bez urwania z ceny tych 15% to drogie auto. No i silniki też były lipne. Seat fajny ale słabsze rabaty i jakby nie liczyć wychodziło mi +10k pln. Wszyscy inni byli rok temu mocno do tyłu technologicznie (wszystko pudrowane starzywo). Dopiero teraz się ruszyło...

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Karoq w swojej cenie nawet jak ktoś nie bierze nic dodatkowo daje bardzo wiele - odpowiedni silnik do masy plus wyposażenie i wygląd. Biorąc niewiele dodatków można mieć w pełni wystarczająco wyposażony samochód do codziennej jazdy. Każde inne auto jest niestety, ale w tej cenie gorzej wyposażone i tyle. Gdyby było inaczej, czy wysoka cena i byle jakie wyposażenie, nikt by nie czekał po kilka miesięcy na to auto.
Jedyne co może zrażać to problemy ze skrzynią w manualnej benzynie.
Na auto można wydać i 200-300 tys. zł, ale wtedy kiedy już człowiek nie wie na co ma je wydać.
Dla mnie jedyne co jest do rozważenia w SUV-ach w zamian za Karoq-a to RAV4, ale koszt niestety wyższy. :( Inne za mało oferują w cenie Karoq-a.

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Cx-5 jest jeszcze.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ