Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Post autor: mans »

Kraq pisze: 15 lis 2018, 8:01 Problemem 1.5TSI w manualu jest podobno to, że silnik pracuje w cyklu Millera. To rozwiązanie wymaga specjalnie zaprojektowanej skrzyni biegów, która potrafi współpracować z takim rozwiązaniem (kontrola obrotów itd.). Niestety obecna skrzynia biegów to "stara" konstrukcja, która została zaimplementowana do nowego rozwiązania. DSG kontrolowana przez komputer ma mniejsze problemy z tym silnikiem (chociaż ma inne przypadłości jak np. jazda krętymi drogami pod górę, mówi o tym Zachar w swoim podsumowaniu). To szarpanie na jedynce też ponoć wynika bezpośrednio z pracy silnika w cyklu Millera. Poprzedni silnik 1.4TSI z tą samą skrzynią nie miał takich problemów bo pracował w cyklu Otto.
@Kraq tak sobie poczytałem o tych cyklach w necie i rzeczywiście możesz mieć niestety rację ;)

https://motofocus.pl/informacje/nowosci ... cyklu-otta

https://autokult.pl/27678,volkswagen-za ... ik-1-5-tsi

cyt...
"Jednostka 1.5 TSI ma zużywać 1 litr paliwa mniej na 100 km od swojego poprzednika 1.4 TSI.
Jest to wynik podniesienia sprawności o 10 proc. co uzyskano podnosząc stopień sprężania z 10 do 12,5 i pozostawiając nieco dłużej otwarte zawody dolotowe na zasadzie cyklu Millera, do którego realizacji przekonstruowano zupełnie głowicę i układ rozrządu.
Dzięki cyklowi Millera rekompensuje się straty podczas cyklu sprężania. W osiągnięciu tego pomaga przede wszystkim nowy system doładowania.
Po raz pierwszy w jednostce TSI zastosowano turbosprężarkę o zmiennej geometrii łopatek turbiny VTG. Zmiana kąta ustawienia łopatek będzie realizowana elektrycznie, zatem bardzo szybko. Jest to wymagane ze względu na wspomniany cykl Millera i otwarcie zaworu dolotowego we wczesnej fazie suwu sprężania.
Ciśnienie gazów w kanałach dolotowych musi być na tyle wysokie by ładunek zaaplikowany już do komory spalania nie wydostał się na zewnątrz.
Przy okazji zastosowania zmiennej geometrii turbiny z pewnością poprawią się również reakcje silnika na dodanie gazu już od najniższych obrotów."

Tyle teorii a prawda jest jednak taka, że Karoqiem 1.5 TSI z DSG 7 bardzo trudno ruszyć z pod świateł bez szarpania tej skrzyni na biegu pierwszym szczególnie w trybie Eco i Normal.
Tryb Sport załatwia ten problem ale kto w mieście jezdzi w tym trybie :?
Zauważyłem to podczas jazdy testowej i zauważają to też inni testujący...

Co ciekawe gdy testowałem Karoqa z 1.0 TSI 115KM Z DSG7 problem szarpania
nie występował wcale :)

A jakie są Wasze odczucia Panowie, zwracam się do Tych z Was, którzy już użytkują 1.5 TSI z DSG 7 ?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Darek

Post autor: Darek »

Ja szarpania nie zauważyłem. Mam włączone Auto-hold. Lekko daję gazu i czuć jedynie, jak zwalnia się hamulec. Wtedy dalej wciskam lekko gaz. Rusza płynnie. Oczywiście 1.5 TSI z DSG.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Co do 1,5TSI i skrzyni biegów to jedyną skrzynia biegów która może utrzymać określone stałe obroty na silniku i zmienne na osi to skrzynia bezstopniowa jak ma np. Toyota. DSG nie jest taką skrzynia i co najwyżej problem byłby na niej mniej wyraźny. Ktoś wie jakie skrzynie VW montuje do hybryd?

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

To wszystko nie brzmi ciekawie. Może przy tej nowej turbosprężarce, mniejszym spalaniu jakoś lepiej to będzie działać. Z tego co powyżej to rozumiem, że ten problem dotyczy 1.5 TSI manualnej i automatu, chociaż największe szarpania są w manualnej?

BEATA&KRZYSZTOF

Ja szarpania nie zauważyłem. Mam włączone Auto-hold. Lekko daję gazu i czuć jedynie, jak zwalnia się hamulec. Wtedy dalej wciskam lekko gaz. Rusza płynnie. Oczywiście 1.5 TSI z DSG.
- Darek
i
Notabene połączenie tego systemu ze skrzynią DSG oraz funkcją auto hold sprawia, że niemalże przy każdym ruszeniu z miejsca samochód wyraźnie szarpie.
- z artykułu

Przyznam, że jedno drugiemu jakby zaprzecza.

Darek

Post autor: Darek »

Przy wciskaniu gazu czuję tylko jak hamulec systemu Auto-hold odblokowuje koła. Coś podobnego jak zluzowanie ręcznego w starszym aucie. Szarpnięcia nie ma.

Kraq

Post autor: Kraq »

Przeczytałem jeszcze o silniku 1.5TSI jedną ciekawostkę, otóż silnik pracuje w cyklu Millera tylko w zakresie niskich obrotów, natomiast na wyższych obrotach przechodzi w cykl Otto. I teraz, czy to szarpanie nie powstaje w momencie przejścia pracy silnika z cyklu Millera na Otto. Czyżby jakieś niedopracowanie konstrukcyjne silnika? Może po prostu przekombinowali. Na niemieckim forum T-Roca, ktoś napisał, że w biuletynie technicznym producenta pojawiła się sprawa tej przypadłości i ponoć jakieś rozwiązanie ma zostać dostarczone w II kw. 2019. Na ile to prawda, nie wiem.
Czy w silniku 1.4TSI z tą samą skrzynią też występuje to szarpanie przy ruszaniu na jedynce?

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

BEATA&KRZYSZTOF pisze: 15 lis 2018, 21:50 To wszystko nie brzmi ciekawie. Może przy tej nowej turbosprężarce, mniejszym spalaniu jakoś lepiej to będzie działać. Z tego co powyżej to rozumiem, że ten problem dotyczy 1.5 TSI manualnej i automatu, chociaż największe szarpania są w manualnej?
Szarpanie na manualnej? Gdzieś ktoś o tym pisał? Problem był opisywany na forum odnośnie DSG jako kangurowanie. Ja nic takiego nie widziałem na jeździe próbnej ale nie wiem w jakim trybie było auto podczas jazdy, mogli przycwaniakować i ustawić sport na stałe?

Edit: mnie ten silnik 1.5TSI coraz bardziej niepokoi. Wszystkie takie "przełomowe" silniki w VW to była porażka na początku. Że przypomnę 1.4-1,8FSI, 1.4TSI, 1.8TSI, 2.0TDI.... Zawsze miało być super, silniki roku itp. a po dwóch latach wychodziło że silnik do poważnej przebudowy. Jedynie co mnie pociesza, że nie dostali za 1.5TSI tytułu silnik roku to jakoś się to wyłamuje z tego trendu :E

Kraq

Post autor: Kraq »

c#Hunter pisze: 16 lis 2018, 10:54
BEATA&KRZYSZTOF pisze: 15 lis 2018, 21:50 To wszystko nie brzmi ciekawie. Może przy tej nowej turbosprężarce, mniejszym spalaniu jakoś lepiej to będzie działać. Z tego co powyżej to rozumiem, że ten problem dotyczy 1.5 TSI manualnej i automatu, chociaż największe szarpania są w manualnej?
Szarpanie na manualnej? Gdzieś ktoś o tym pisał? Problem był opisywany na forum odnośnie DSG jako kangurowanie. Ja nic takiego nie widziałem na jeździe próbnej ale nie wiem w jakim trybie było auto podczas jazdy, mogli przycwaniakować i ustawić sport na stałe?

Edit: mnie ten silnik 1.5TSI coraz bardziej niepokoi. Wszystkie takie "przełomowe" silniki w VW to była porażka na początku. Że przypomnę 1.4-1,8FSI, 1.4TSI, 1.8TSI, 2.0TDI.... Zawsze miało być super, silniki roku itp. a po dwóch latach wychodziło że silnik do poważnej przebudowy. Jedynie co mnie pociesza, że nie dostali za 1.5TSI tytułu silnik roku to jakoś się to wyłamuje z tego trendu :E
Ja mam manuala 1.5TSI. Potwierdzam szarpie na jedynce i w dodatku jest strasznie mułowaty przy ruszaniu spod świateł na 1-2 biegu. Nie ma czym odjechać na dwójce (piszą o tym też ludzie w swoich opiniach). Totalnie spier... ten silnik.

BEATA&KRZYSZTOF

Szarpanie na manualnej? Gdzieś ktoś o tym pisał? Problem był opisywany na forum odnośnie DSG jako kangurowanie. J
Kraq pisze: ↑wczoraj, 8:01 Problemem 1.5TSI w manualu jest podobno to, że silnik pracuje w cyklu Millera. T

ODPOWIEDZ