Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Może nie potrafię rzeczywiście ruszać tym samochodem. Ale skoro duża grupa osób uznaje to za jakąś potencjalną wadę. A w instrukcji obsługi samochodu nie ma żadnej wzmianki, że samochód z silnikiem TSI posiada system XX wspomagający ruszanie, dlatego też należy ......, to oczekiwałbym aby Skoda Polska (Volkswagen Polska) odniosła się do tego na oficjalnym kanale i np. na stronie www.skoda-auto.pl w komunikacie poinformowała użytkowników samochodów z silnikiem 1.5TSI, że wszystko z samochodem jest w porządku i zauważone przez użytkowników objawy są wyłącznie "charakterystyką" silnika.
-
M a r c i n
- Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'
Niebatman_xp1 pisze: ↑04 lut 2019, 13:10 Nie wiem czy już to pisałem ale u mnie nie ma tego problemu. Może jest to związane z datą produkcji - mój jest marzec /kwiecień 2018
Kraq, tak, a Niemcy reklamują szafki w sklepach, jeśli w instrukcji nie ma zaznaczonego w którą stronę wkręca się śrubkę.A w instrukcji obsługi samochodu nie ma żadnej wzmianki, że samochód z silnikiem TSI posiada system XX wspomagający ruszanie, dlatego też należy ...
Pewnie nie zauważyłeś, że przy popuszczaniu sprzęgła auto samo podnosi obroty, żeby ułatwić ruszenie. Pewnie wyczytałeś to w instrukcji.
Już opisywałem jak to dokładnie wygląda z mojej perspektywy. Opisywałem jak to wygląda od strony technicznej.@Marcin, producent nie stwierdził "naucz się jeździć" tylko stwierdził jednoznacznie, że problem szarpania przy ruszaniu występuje i pracuje nad wyeliminowaniem tego problemu poprzez zmianę oprogramowania tego silnika.
Dla mnie jest wszystko jasne a cała wina za zaistniałą niedogodność leży po stronie producenta
Jeśli ludzie zgłaszają, że dzieje się "X" to VAG stara się to zwykle poprawić, proste.
Procentowy przypadek bym powiedziałroot pisze: ↑04 lut 2019, 13:03Nie wszyscy. Tylko ci, którzy narzekająmans pisze: ↑04 lut 2019, 12:27Czyli idąc twoim tokiem rozumowania Wszyscy użytkownicy silnika 1.5 TSI z manualną skrzynią biegów nie potrafią prawidłowo ruszać z miejscaM a r c i n pisze: ↑04 lut 2019, 11:39 Możesz cytować co chcesz. Powiedz mi, jak by wyglądało gdyby producent stwierdził "Naucz się jeździć"?![]()
![]()
Honda z kolei idzie w zaparte, że nie ma problemów z sprzęgłami w Civicach Type-R
Planujesz zakup samochodu?
Zapraszam poza forum 606987746
https://skodakrakow.otomoto.pl/
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Dużo dostępnych!
Podkreślam!Każdy z moich postów to wyłącznie moja opinia. Nie jest to oficjalne stanowisko Skody ani salonu w którym pracuję.
Właśnie sobie rzuciłem okiem na instrukcję obsługi ( https://ws.skoda-auto.com/OwnersManualS ... 138fb08a55 ) i od strony 209 jest cały dział nazwany "Ruszanie i jazda" - idealne miejsce żeby napisać jak ruszać samochodem skoro jest w tym trochę magii.M a r c i n pisze: ↑04 lut 2019, 20:05Kraq, tak, a Niemcy reklamują szafki w sklepach, jeśli w instrukcji nie ma zaznaczonego w którą stronę wkręca się śrubkę.A w instrukcji obsługi samochodu nie ma żadnej wzmianki, że samochód z silnikiem TSI posiada system XX wspomagający ruszanie, dlatego też należy ...
Pewnie nie zauważyłeś, że przy popuszczaniu sprzęgła auto samo podnosi obroty, żeby ułatwić ruszenie. Pewnie wyczytałeś to w instrukcji.
Instrukcja jest bardzo szczegółowa, bardzo dużo drobiazgów opisuje i przed wieloma rzeczami ostrzega. Jest jedno miejsce na stronie 223 gdzie opisane jest zwiększanie prędkości obrotowej przy MSR. Także z jednej strony zachowanie systemu, który będzie działał sporadycznie, da się opisać dokładnie ale powiadomić użytkownika o czymś co wpływa na jego styl jazdy za każdym razem już nie?
Także jeśli nawet masz rację Marcin co do sposobu ruszania to nie masz racji zwalając winę na użytkownika. Ani instrukcja ani pracownicy serwisu nie mówią jak mają z tym specyficznym zachowaniem samochodu żyć i to jest wina Skody.
-
M a r c i n
- Samochód: WRX STI 04', Corolla TS 02', Scala 19'
Instrukcja, instrukcją. Realia, realiami. Moim zdaniem jest to temat na zasadzie oznaczeń na kubkach kawy w McDonaldzie - "UWAGA GORĄCE!" - tym samym mógłbym mieć pretensje, że podają mi sprzeczną informację, podając w takim kubku kawę mrożoną.
Nie chcę się wykłócać, po prostu wydaje mi się co najmniej dziwne, że chcielibyście mieć wszystko w instrukcji. Że drzwi należy ciągnąć do siebie aby otworzyć itd.
Planujesz zakup samochodu?
Dużo dostępnych!
Dużo dostępnych!
Przecież płynne ruszenie samochodem to nie powinna być sztuka. Coś nie tak jest jeśli tylu kierwoców uważa to za problem i koncern też nad tym musi pracować.
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Próbujesz sprowadzić to do absurdu. Jednak w instrukcji jest wiele ostrzeżeń w stylu tego z kubka od kawy a niestety nie ma zdania o systemie, o którym Ty mówisz.M a r c i n pisze: ↑05 lut 2019, 12:33Instrukcja, instrukcją. Realia, realiami. Moim zdaniem jest to temat na zasadzie oznaczeń na kubkach kawy w McDonaldzie - "UWAGA GORĄCE!" - tym samym mógłbym mieć pretensje, że podają mi sprzeczną informację, podając w takim kubku kawę mrożoną.
Nie chcę się wykłócać, po prostu wydaje mi się co najmniej dziwne, że chcielibyście mieć wszystko w instrukcji. Że drzwi należy ciągnąć do siebie aby otworzyć itd.
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Trochę już jeżdżę swoim 1,5TSI w manualu i mogę napisać że ten efekt kangura jak się go szuka to się go znajdzie ale generalnie nie jest źle. Moim zdaniem Karoq ma dość twarde sprzęgło więc pierwsza sprawa czy wasze poprzednie auta też takie miały. Reszta zjawiska jak pisał Marcin jest związana z turbo. Jak jesteście na niskich obrotach i depniecie mocniej gaz to czuć po prostu turbo dziurę, Po prostu jest nisko ale to jest klasyczna turbo dziura a przynajmniej tak to wygląda. Ten automat podbijający obroty to też normalka w VAG i raczej to nie to bo moim zdaniem działa elegancko i nic nie szarpie.
BTW: szkoda że jak już dali twarde sprzęgło to dali też taki ostry hamulec, ciężko nim precyzyjnie operować. Czy jak ktoś ma wybór trybów to w trybie sport hamulec ma większy zakres działania?
BTW: szkoda że jak już dali twarde sprzęgło to dali też taki ostry hamulec, ciężko nim precyzyjnie operować. Czy jak ktoś ma wybór trybów to w trybie sport hamulec ma większy zakres działania?
Dziś w salonie sprzedawca mi mówił to co pisał tu kolega Marcin odnośnie tego całego "kangurowania". Ponoć rzeczywiście jest system zapobiegający gaśnięciu samochodu, do którego należy się przyzwyczaić. Ja tego "kangurowania" nie odczułem, bo nie miałem okazji w manualu testować tej Škody, ale cała sprawa jest kontrowersyjna. Cóż zobaczymy, czy i jak zmodyfikuje to producent (zapowiedzi na które powołują się tu koledzy z forum).M a r c i n pisze:Instrukcja, instrukcją. Realia, realiami. Moim zdaniem jest to temat na zasadzie oznaczeń na kubkach kawy w McDonaldzie - "UWAGA GORĄCE!" - tym samym mógłbym mieć pretensje, że podają mi sprzeczną informację, podając w takim kubku kawę mrożoną.
-
Mike-spike
- Samochód: VW
Zgodzę się tylko z tym, że technika (a raczej przyzwyczajenia) mają wpływ na to, że kangur jest albo go nie ma, ale jest to ewidentny fuck-up Volkswagena.
Nie zawsze przyzwyczajenia i technika jazdy pomagają w uniknięciu kangurowania.
Mam jeszcze ostatnie 2 tygodnie Octavię III 1.4 TSI 140 manual i w niej też występuje efekt kangurowania na zimnym silniku.
Ale po 5-10km to praktycznie efekt już niezauważalny, tym niemniej jest.
Zwykle lekkie przygazowanie załatwia sprawę tylko że nie jest to zdrowe dla zimnego silnika.
Tak źle, tak niedobrze.
Mam jeszcze ostatnie 2 tygodnie Octavię III 1.4 TSI 140 manual i w niej też występuje efekt kangurowania na zimnym silniku.
Ale po 5-10km to praktycznie efekt już niezauważalny, tym niemniej jest.
Zwykle lekkie przygazowanie załatwia sprawę tylko że nie jest to zdrowe dla zimnego silnika.
Tak źle, tak niedobrze.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały