Juz 13 m-cy leje 98 i tylko to, nic innego- BP i LOTOS innego nie leje, pozdrawiam
Raporty spalania
Re: Raporty spalania
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Ja też tankuje tylko na lotos i BP ale leje na takich stajach że to oznacza paliwo z Lotosu
Edit: pojawią się tu głosy że wszędzie paliwo takie samo ale statystycznie z paliwem z Lotosu i BP mam najmniej dziwnych akcji.
Zaczynając podróż w mieście (początkowe średnie spalanie powyżej 12 litrów), nie ma szans aby średnie spalanie od uruchomienia , jadąc już poza miastem po przejechaniu 100km, wyniosło poniżej 5 L. Chyba, że na trasie poza miastem (autostrada) resetujesz stan i jedziesz dalej na rozgrzanym silniku z jednostajną prędkością. Ja jeżdżę poza miastem drogami lokalnymi (nie autostrada), czyli praktycznie nonstop teren zabudowy, a więc hamowanie i przyspieszanie, i średnie spalanie to co najmniej 6-7 litrów przy bardzo spokojnej jeździe.
Mam jeszcze ostatnie dni Octavię z silnikiem 1.4 140KM i dojeżdżam do pracy 42km, rano od zimnego silnika mam spalanie średnie około 4.8 - 5.2, za to jak wracam po 2-3h to spalanie mam 6.5-7.2.
Ale z powrotem jadę szybciej średnio o 15km/h bo się spieszę i cała trasa jest lekko pod górkę (mimo że cały teren jest lekko pofalowany to jednak jest więcej wspinania).
I wystarczy podać spalanie z rana i mam super oszczędność, późniejsze to takie eeeee.... normalne, nic nadzwyczajnego.
Bądz tu mądry ......
Ale z powrotem jadę szybciej średnio o 15km/h bo się spieszę i cała trasa jest lekko pod górkę (mimo że cały teren jest lekko pofalowany to jednak jest więcej wspinania).
I wystarczy podać spalanie z rana i mam super oszczędność, późniejsze to takie eeeee.... normalne, nic nadzwyczajnego.
Bądz tu mądry ......
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały
Ta fotografia udowadnia zupełnie nic. Mogę tak zrobić i 2L jadąc z górki kilka minut (3.7L po płaskim 50kmh).
Normalne spalanie w zatłoczonym mieście wynosi 9L-11L dla TSI 1.5 DSG (średnia prędkość 25kmh, trasa 20min)
Te wszystkie wyniki potwierdzają tylko jedno, połączenie małej pojemności silnika z turbo pozwala zarówno na jazdę bardzo oszczędną jak i tą drugą (-:. Ja jeżdżę już prawie rok, i wiem, że średnie spalanie oscyluje w okolicy 8 litrów. I to, czy ktoś spali chwilowo 5 czy 12 litrów tego nie zmieni, nie ma się co oszukiwać. Ja osobiście ( jako użytkownik silników benzynowych) jestem zadowolony z takiego wyniku. Wcześniej miałem samochód z silnikiem wolnossącym i tam spalanie było na tym samym poziomie, ale za to przyspieszenie było na poziomie furmanki, A Karoq przynajmniej przyspiesza...
"nowym" znaczy poprawionym?
Czy też 1.5 TSI 130KM lub podobnym, bo to róznie w VW wygląda.
Czy też 1.5 TSI 130KM lub podobnym, bo to róznie w VW wygląda.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały
Czytaj ze zrozumieniem lolu, płaska trasa -nie z górki , skrzynia manual -nie dsg.To są różnice,zrobiłem też trasę do Zakopanego 260 km i wyszło mi 5l/100.Do Zakopanego nie mam z górki tylko pod gorę ,ale dla ciebie to żaden dowód,a może jesteś tym najlepszym wszystko wiedzącym kierowcą.Mam to w d.... ,dziele się swoimi wynikami w tym dziale RAPORTY SPALANIA.Pozdro mistrzu
-
root
- Administrator
- Samochód: Volvo V90
NAIMAD71, wyluzuj trochę, każdy ma prawo do własnego zdania. A prawdę mówiąc lepiej by było, gdybys wrzucał zdjęcia z ekranu z długością trasy i średnią prędkością, byłoby mniej niejasności.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum!