Raporty spalania

Dyskusje na temat Škody Karoq I generacji (2017-2022)
Awatar użytkownika
NAIMAD71

Re: Raporty spalania

Post autor: NAIMAD71 »

c#Hunter pisze: 22 lut 2019, 20:58
NAIMAD71 pisze: 22 lut 2019, 20:11
Mam na to wyjebane- jet zdjecie trasa 100 km , 50 km w jedą strone.Wczesniejsza moja trasa Kędzierzyn-Kozle- Zakopane 5l/100 tez sa zdjęcia.Pozdrawiam :ugeek:
NAIMAD71 nikt Ci tu nie zarzuca absolutnie kłamstwa ale skoro masz wynik dużo lepszy od testowych wyników producenta to pytania o ewentualną przyczynę są naturalne. Serio masz wrażenie że warto lać 98? Próbowałeś jak to wygląda na 95?
Juz 13 m-cy leje 98 i tylko to, nic innego- BP i LOTOS innego nie leje, pozdrawiam :ugeek:

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

NAIMAD71 pisze: 22 lut 2019, 21:14
Juz 13 m-cy leje 98 i tylko to, nic innego- BP i LOTOS innego nie leje, pozdrawiam :ugeek:
Ja też tankuje tylko na lotos i BP ale leje na takich stajach że to oznacza paliwo z Lotosu ;)

Edit: pojawią się tu głosy że wszędzie paliwo takie samo ale statystycznie z paliwem z Lotosu i BP mam najmniej dziwnych akcji.

Kraq

Post autor: Kraq »

Zaczynając podróż w mieście (początkowe średnie spalanie powyżej 12 litrów), nie ma szans aby średnie spalanie od uruchomienia , jadąc już poza miastem po przejechaniu 100km, wyniosło poniżej 5 L. Chyba, że na trasie poza miastem (autostrada) resetujesz stan i jedziesz dalej na rozgrzanym silniku z jednostajną prędkością. Ja jeżdżę poza miastem drogami lokalnymi (nie autostrada), czyli praktycznie nonstop teren zabudowy, a więc hamowanie i przyspieszanie, i średnie spalanie to co najmniej 6-7 litrów przy bardzo spokojnej jeździe.

Awatar użytkownika
Hetman72

Post autor: Hetman72 »

Mam jeszcze ostatnie dni Octavię z silnikiem 1.4 140KM i dojeżdżam do pracy 42km, rano od zimnego silnika mam spalanie średnie około 4.8 - 5.2, za to jak wracam po 2-3h to spalanie mam 6.5-7.2.
Ale z powrotem jadę szybciej średnio o 15km/h bo się spieszę i cała trasa jest lekko pod górkę (mimo że cały teren jest lekko pofalowany to jednak jest więcej wspinania).
I wystarczy podać spalanie z rana i mam super oszczędność, późniejsze to takie eeeee.... normalne, nic nadzwyczajnego.
Bądz tu mądry ......
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

marekb
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG

Post autor: marekb »

NAIMAD71 pisze: 22 lut 2019, 15:21 Obrazek 1,5 benzyna manual tryb SPORT- 80 . proc masto,tankuje tylko benzyna 98 :ugeek:
Ta fotografia udowadnia zupełnie nic. Mogę tak zrobić i 2L jadąc z górki kilka minut (3.7L po płaskim 50kmh).

Normalne spalanie w zatłoczonym mieście wynosi 9L-11L dla TSI 1.5 DSG (średnia prędkość 25kmh, trasa 20min)

MichalO
Samochód: Skoda Karoq 1.5TSI manual

Post autor: MichalO »

Te wszystkie wyniki potwierdzają tylko jedno, połączenie małej pojemności silnika z turbo pozwala zarówno na jazdę bardzo oszczędną jak i tą drugą (-:. Ja jeżdżę już prawie rok, i wiem, że średnie spalanie oscyluje w okolicy 8 litrów. I to, czy ktoś spali chwilowo 5 czy 12 litrów tego nie zmieni, nie ma się co oszukiwać. Ja osobiście ( jako użytkownik silników benzynowych) jestem zadowolony z takiego wyniku. Wcześniej miałem samochód z silnikiem wolnossącym i tam spalanie było na tym samym poziomie, ale za to przyspieszenie było na poziomie furmanki, A Karoq przynajmniej przyspiesza...

Kraq

Post autor: Kraq »

Coś dla kontrastu. Krótki odcinek w mieście (5 km). Średnia prędkość 9km/h. Bardziej spokojnie już się nie da.
Obrazek
Ten silnik nie jest oszczędny. Ten silnik pali jak czołg.
Na koniec ciekawostka, nie wiem na ile prawdziwa. Nowy Golf VIII ma być napędzany "nowym" silnikiem 1.5TSI.

Awatar użytkownika
Hetman72

Post autor: Hetman72 »

"nowym" znaczy poprawionym?
Czy też 1.5 TSI 130KM lub podobnym, bo to róznie w VW wygląda.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Awatar użytkownika
NAIMAD71

Post autor: NAIMAD71 »

marekb pisze: 23 lut 2019, 20:03
NAIMAD71 pisze: 22 lut 2019, 15:21 Obrazek 1,5 benzyna manual tryb SPORT- 80 . proc masto,tankuje tylko benzyna 98 :ugeek:
Ta fotografia udowadnia zupełnie nic. Mogę tak zrobić i 2L jadąc z górki kilka minut (3.7L po płaskim 50kmh).

Normalne spalanie w zatłoczonym mieście wynosi 9L-11L dla TSI 1.5 DSG (średnia prędkość 25kmh, trasa 20min)
Czytaj ze zrozumieniem lolu, płaska trasa -nie z górki , skrzynia manual -nie dsg.To są różnice,zrobiłem też trasę do Zakopanego 260 km i wyszło mi 5l/100.Do Zakopanego nie mam z górki tylko pod gorę ,ale dla ciebie to żaden dowód,a może jesteś tym najlepszym wszystko wiedzącym kierowcą.Mam to w d.... ,dziele się swoimi wynikami w tym dziale RAPORTY SPALANIA.Pozdro mistrzu

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

NAIMAD71, wyluzuj trochę, każdy ma prawo do własnego zdania. A prawdę mówiąc lepiej by było, gdybys wrzucał zdjęcia z ekranu z długością trasy i średnią prędkością, byłoby mniej niejasności.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

ODPOWIEDZ