Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Shadoon »

BEATA&KRZYSZTOF pisze:Szkoda. Tyle czekania i teraz nowy wybór. Ciekawe, czy zwrócą nam zaliczkę? :P
Zaliczka podlega zwrotowi.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Muszę zerknąć jak to jest napisane - zaliczka, przedpłata, czy zadatek, ale pewnie zaliczka.

Awatar użytkownika
Hetman72

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Hetman72 »

Shadoon pisze: 06 mar 2019, 22:14 Ale zasiane fermentu!
Informowanie o problemie jest sianiem fermentu, ciekawe podejście.
Przecież nikt nie mówi, że to nie jest fajny samochód, może trafić się model bez problemów (takie też się zdarzają, nawet dosyć często), sam polecić mogę zakup tego samochodu, ale należny wiedzieć o potencjalnych problemach, bo dla jednych nie ma to znaczenia a dla innych ma to pierwszoplanowe znaczenie i jest krytyczne przy wyborze samochodu / wersji.

Tym bardziej, że w salonach "nic nie wiedzą", a mam pewność że duża część osób tam pracujących to na prawdę nic nie wie. To są sprzedawcy i nie wgłębiają się w to co sprzedają. Tak jak prawie nikt nie wie jaka skrzynia DSG jest w jakim aucie, parodia.
Seat ATECA FR 2.0 TSI DSG 4Drive Biały

Kraq

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Kraq »

Hetman72 pisze: 07 mar 2019, 8:54
Shadoon pisze: 06 mar 2019, 22:14 Ale zasiane fermentu!
Informowanie o problemie jest sianiem fermentu, ciekawe podejście.
Przecież nikt nie mówi, że to nie jest fajny samochód, może trafić się model bez problemów (takie też się zdarzają, nawet dosyć często), sam polecić mogę zakup tego samochodu, ale należny wiedzieć o potencjalnych problemach, bo dla jednych nie ma to znaczenia a dla innych ma to pierwszoplanowe znaczenie i jest krytyczne przy wyborze samochodu / wersji.

Tym bardziej, że w salonach "nic nie wiedzą", a mam pewność że duża część osób tam pracujących to na prawdę nic nie wie. To są sprzedawcy i nie wgłębiają się w to co sprzedają. Tak jak prawie nikt nie wie jaka skrzynia DSG jest w jakim aucie, parodia.
Taka jest specyfika polskich salonów. Klient wie o samochodzie więcej niż sprzedawca.

A teraz napiszę ciekawostkę, w moim samochodzie szarpanie, przynajmniej tymczasowo ustało. Zawsze, gdy uruchamiam rano samochód, ruszam tylko na sprzęgle i próbuję wywołać efekt kangurowania dodając gaz na puszczonym całkowicie sprzęgle. Wygląda na to że przestało szarpać. Zastanawiam się, czy to nie kwestia poziomu oleju w silniku (!) Gdy poziom był pod max to szarpało. Gdy poziom oleju obniżył się, to szarpania nie ma. Czytałem na brytyjskim forum opinię jednego użytkownika Karoqa, który napisał, że po uzupełnieniu oleju w silniku do wysokiego poziomu, to szarpanie powróciło.
Czyżby to był jednak problem natury technicznej?

MarcinG
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG 4x4

Post autor: MarcinG »

To ile tego oleju ubyło w Twoim silniku (i jaki to silnik)?

Kraq

MarcinG pisze: 07 mar 2019, 9:45 To ile tego oleju ubyło w Twoim silniku (i jaki to silnik)?
1.5TSI 150KM manual. Przy oleju 0W20 trudno się sprawdza jego poziom (olej szybko spływa z bagnetu). Jak ostatnio sprawdzałem to wydawało mi się, że było w połowie.
Temat do sprawdzenia.

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

Będzie jednak zmiana softu dla 1.5 TSI ;)

https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... &start=110
arbal pisze: 07 mar 2019, 9:13 Zadzwoniłem właśnie (7.3.2019) do ASO Serwis SEAT w Toruniu.
Pan serwisant doskonale znał problem, nie uciekał od tematu.
Otrzymałem informację, że sytuacja jest doskonale znana i ma zostać poprawione oprogramowanie sterownika silnika.
Mam czekać na oficjalną informację i otrzymam najprawdopodobniej drogą listową wezwanie na akcję serwisową.

Kraq

mans pisze: 07 mar 2019, 11:13 Będzie jednak zmiana softu dla 1.5 TSI ;)

https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... &start=110
arbal pisze: 07 mar 2019, 9:13 Zadzwoniłem właśnie (7.3.2019) do ASO Serwis SEAT w Toruniu.
Pan serwisant doskonale znał problem, nie uciekał od tematu.
Otrzymałem informację, że sytuacja jest doskonale znana i ma zostać poprawione oprogramowanie sterownika silnika.
Mam czekać na oficjalną informację i otrzymam najprawdopodobniej drogą listową wezwanie na akcję serwisową.
Pytanie, czy zmiana softu rozwiąże problem. Gdyby tak było nowy soft już byłby dostępny. Problem jest znany co najmniej od roku. Jeśli to kwestia oprogramowania, to dodatkowym utrudnieniem są kwestie techniczne. Karoq posiada trzy rodzaje oprogramowania (w tym dwie różne normy emisji spalin, dla silników bez GPF i z GPF). Zatem trzeba przygotować trzy różne softy.

05E906018P DS9+G0K, G1C+TJ7+7MV
05E906018R DS9+G0K, G1C+TJ7+7CP - od 30.7.2018
05E906018S DS9+G1D+TJ7+7CP - od 26.11.2018

Znaczenie kodów:
TJ7 (4-cylinder SI engine 1.5 l unit 05E.A)
DS9 (4-cylinder SI engine 1.5 l/110 kW TSI MV base engine is TJ7)
G0K (6-speed manual transmission)
G1C (7-speed automatic transmission)
G1D (7-speed automatic transmission for four-wheel drive)
7MV (Emission standard EU6 ZD/E/F)
7CP (Emission standard EU6 AG/H/I)
7CS (Emission standard EU6 BG/H/I)
MB1 ((natural gas) base engine is T3K)
T3K (4-cylinder SI engine 1.5 l unit 05E.B)

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

A kiedy będzie ta zmiana? Czy te auta co dopiero idą do produkcji będą już miały wprowadzoną tę zmianę?

Z tego wszystkiego rozumiem, że nie tyle jest problem z silnikiem 1,5 TSI, co przede wszystkim ze skrzynią manualną (zbyt długie przełożenia biegów).

NoAndy
Samochód: Karoq 1.5 TSI 6M style + comfort

Post autor: NoAndy »

BEATA&KRZYSZTOF pisze: 07 mar 2019, 16:26 A kiedy będzie ta zmiana? Czy te auta co dopiero idą do produkcji będą już miały wprowadzoną tę zmianę?

Z tego wszystkiego rozumiem, że nie tyle jest problem z silnikiem 1,5 TSI, co przede wszystkim ze skrzynią manualną (zbyt długie przełożenia biegów).
Ale puki co przecieki mówią o oprogramowaniu skąd zatem twoje pytanie o zmiany fizyczne w skrzyni? poza wnioskiem Perdyna nikt tego puki co nie komunikował chyba że czegoś nie doczytałem
Ostatnio zmieniony 07 mar 2019, 18:23 przez NoAndy, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ