Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
BEATA&KRZYSZTOF

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

NoAndy pisze: 07 mar 2019, 16:51 Ale puki co przecieki mówią o oprogramowaniu skąd zatem twoje pytanie o zmiany fizyczne w skrzyni? poza wnioskiem Perdyna nikt tego puki co nie komunikował chyba że dzenie czegoś nie doczytałem
- a gdzie ja napisałam o zmianach fizycznych?

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

BEATA&KRZYSZTOF pisze: 07 mar 2019, 17:04
NoAndy pisze: 07 mar 2019, 16:51 Ale puki co przecieki mówią o oprogramowaniu skąd zatem twoje pytanie o zmiany fizyczne w skrzyni? poza wnioskiem Perdyna nikt tego puki co nie komunikował chyba że dzenie czegoś nie doczytałem
- a gdzie ja napisałam o zmianach fizycznych?
Próbujecie jeszcze się przejechać tym 1,5TSI w manualu czy nie mają samochodów?

BEATA&KRZYSZTOF

Czekamy na sobotę, bo tak się umówiliśmy. W tygodniu żadne z nas nie da rady podjechać. Idziemy też od razu do Volvo, Toyoty i Opla. Zobaczymy, czy znajdzie się coś odpowiedniego w zbliżonej cenie. Nie musimy mieć SUV-a, więc i wybór większy.

NoAndy
Samochód: Karoq 1.5 TSI 6M style + comfort

Post autor: NoAndy »

Kraq pisze: 07 mar 2019, 11:49
mans pisze: 07 mar 2019, 11:13 Będzie jednak zmiana softu dla 1.5 TSI ;)

https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... &start=110
arbal pisze: 07 mar 2019, 9:13 Zadzwoniłem właśnie (7.3.2019) do ASO Serwis SEAT w Toruniu.
Pan serwisant doskonale znał problem, nie uciekał od tematu.
Otrzymałem informację, że sytuacja jest doskonale znana i ma zostać poprawione oprogramowanie sterownika silnika.
Mam czekać na oficjalną informację i otrzymam najprawdopodobniej drogą listową wezwanie na akcję serwisową.
Pytanie, czy zmiana softu rozwiąże problem. Gdyby tak było nowy soft już byłby dostępny. Problem jest znany co najmniej od roku. Jeśli to kwestia oprogramowania, to dodatkowym utrudnieniem są kwestie techniczne. Karoq posiada trzy rodzaje oprogramowania (w tym dwie różne normy emisji spalin, dla silników bez GPF i z GPF). Zatem trzeba przygotować trzy różne softy.

05E906018P DS9+G0K, G1C+TJ7+7MV
05E906018R DS9+G0K, G1C+TJ7+7CP - od 30.7.2018
05E906018S DS9+G1D+TJ7+7CP - od 26.11.2018

Znaczenie kodów:
TJ7 (4-cylinder SI engine 1.5 l unit 05E.A)
DS9 (4-cylinder SI engine 1.5 l/110 kW TSI MV base engine is TJ7)
G0K (6-speed manual transmission)
G1C (7-speed automatic transmission)
G1D (7-speed automatic transmission for four-wheel drive)
7MV (Emission standard EU6 ZD/E/F)
7CP (Emission standard EU6 AG/H/I)
7CS (Emission standard EU6 BG/H/I)
MB1 ((natural gas) base engine is T3K)
T3K (4-cylinder SI engine 1.5 l unit 05E.B)
A podniosę temat tak - czy "problem kangura" dotyczy w równej mierze Karoq'ów z filtrem GPF i tych bez tej modyfikacji wprowadzonej dla MY19. Proszę o głosy użytkowników by identyfikowali się również poprzez tą kwestię - skoro jak zauważył KRAQ są inne softy dla silnika z filtrem i bez gpf-a , jak mniemam mapy w softach muszą być znacznie zróżnicowane.
Nie chciałbym być złym prorokiem ale skoro na różnych softach to samo dzieje się przy ruszaniu to czy update elektroniczny wystarczy? oby to nie był problem napędu w relacji silnik-skrzynia. Bo pisząc soft pod GPF-a VGA znał już temat !!!
Ostatnio zmieniony 08 mar 2019, 12:37 przez NoAndy, łącznie zmieniany 2 razy.

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: mans »

Hetman72 pisze: 07 mar 2019, 8:54 Informowanie o problemie jest sianiem fermentu, ciekawe podejście.
Przecież nikt nie mówi, że to nie jest fajny samochód, może trafić się model bez problemów (takie też się zdarzają, nawet dosyć często), sam polecić mogę zakup tego samochodu, ale należny wiedzieć o potencjalnych problemach, bo dla jednych nie ma to znaczenia a dla innych ma to pierwszoplanowe znaczenie i jest krytyczne przy wyborze samochodu / wersji.

Tym bardziej, że w salonach "nic nie wiedzą", a mam pewność że duża część osób tam pracujących to na prawdę nic nie wie. To są sprzedawcy i nie wgłębiają się w to co sprzedają. Tak jak prawie nikt nie wie jaka skrzynia DSG jest w jakim aucie, parodia.
@Hetman72 zgadzam się z Tobą całkowicie ;)
Wiem z własnych obserwacji, że niestety wielu kompetentnych pracowników odeszło w ostatnim czasie z salonów Skody w całej Polsce i poszli do konkurencji :?
Ma to związek z zatorem i totalną dezinformacją jaka panuje obecnie w VAG-U
Najlepiej poradził sobie z tym całym zamieszaniem Seat a najgorzej Skoda :(
W jej salonach mamy zatrudnionych przeważnie młodych handlowców ,którzy mają brzydko mówiąc wywalone po całości na potencjalnego klienta a ich wiedza na temat zagadnień technicznych jest ogólnie mówiąc żenująca.
Na zadawane przez nas pytania przeważnie nie znają odpowiedzi.
Oczywiście są wyjątki od reguły.
Przykładem tego jest pracownik salonu Skody Marcin z naszego forum, który nie dość, że posiada dużą wiedzę to ma jeszcze chęci do pracy :)
Jestem częstym gościem w salonach różnych marek w całej Polsce i co ciekawe takiej rotacji personelu jak w salonach Skody u innych nie zauważyłem bo pracują w nich ciągle ci sami ludzie.
Nie świadczy to dobrze o tej marce i budowaniu zaufania do klienta.
Czesi po prostu obrośli w pióra bo tak czy siak ich modele sprzedają się jak świeże bułeczki :?
Dlatego mamy co mamy :(

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Znalazłem przebieg momentu i mocy 1.5TSI z hamowni. Nie łatwo o ten wykres bo do prasy publikują tylko dla wersji 130KM ze zmienną geometrią turbo. Jak wiadomo w Skoda siedzi jakaś okrojona z nowości wersja.

https://www.v-tuning.pl/katalog-mocy/sk ... -km-110-kw

BEATA&KRZYSZTOF

Wracając z salonów różnych pod Biedronką na parkingu zaparkowaliśmy obok Karoqa :). Postanowiliśmy poczekać, aż przyjdzie właściciel, aby porozmawiać. Przez szybę zobaczyliśmy, że ma automat. W końcu pan przyszedł i zaczęliśmy dyskusję. Pan jeździ niecały rok. Nic nie czekał, bo wziął stojący w salonie. Jest bardzo zadowolony. Nie wiedział w ogóle o czym mówimy jeśli chodzi o kangurowanie. Karoq to jego pierwsze auto w automacie, więc jakiejś wprawy nie miał, a mimo to problemów też żadnych. Jedyne co zepsuło mu się po miesiącu to monitorowanie martwego pola, ale po wgraniu nowego softu problem znikł. To tyle. :)

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

BEATA&KRZYSZTOF pisze:Wracając z salonów różnych pod Biedronką na parkingu zaparkowaliśmy obok Karoqa :). Postanowiliśmy poczekać, aż przyjdzie właściciel, aby porozmawiać. Przez szybę zobaczyliśmy, że ma automat. W końcu pan przyszedł i zaczęliśmy dyskusję. Pan jeździ niecały rok. Nic nie czekał, bo wziął stojący w salonie. Jest bardzo zadowolony. Nie wiedział w ogóle o czym mówimy jeśli chodzi o kangurowanie. Karoq to jego pierwsze auto w automacie, więc jakiejś wprawy nie miał, a mimo to problemów też żadnych. Jedyne co zepsuło mu się po miesiącu to monitorowanie martwego pola, ale po wgraniu nowego softu problem znikł. To tyle. :)
Pod Biedronką? Należy pisać pod "Delikatesami z Portugalii" ;-) Myślę, że większość użytkowników jest zadowolona z Karoqa, a jak nie czytają forum, to nie wiedzą nawet, że mają kangura zamiast kury ;-)

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

BEATA&KRZYSZTOF

Shadoon pisze: 09 mar 2019, 18:58 Pod Biedronką? Należy pisać pod "Delikatesami z Portugalii" ;-) Myślę, że większość użytkowników jest zadowolona z Karoqa, a jak nie czytają forum, to nie wiedzą nawet, że mają kangura zamiast kury ;-)
Nie mam aspiracji do delikatesów :). Jak widać dobry Karoq nie jest zły, skoro jeden ma kangura, a drugi kurę. :)

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

BEATA&KRZYSZTOF pisze: 09 mar 2019, 19:06 Jak widać dobry Karoq nie jest zły, skoro jeden ma kangura, a drugi kurę. :)
A najlepsze w tym wszystkim jest to, że ta kura to tak naprawdę profil indianina i wystrzelona z łuku strzała,
która symbolizuje prędkość :)

https://www.motofakty.pl/artykul/czy-zn ... -auta.html

Cyt
"Jest wiele wersji historii dotyczących powstania logo Skody. Najbliższą prawdy jest ta, która opowiada o podróżach Emila Škody po Ameryce, podczas których przewodnikiem Czecha był wierny Indianin. W późniejszych latach obraz indianina zdobił ścianę biura Emila Škody.

W latach 1915-1920 wykonano metalowe repliki portretu, które następnie rozmieszczono w biurach kierowników działów. Nie wiadomo jednak kto wpadł na pomysł połączenia profilu indianina i jego strzały. Co jednak oznacza to niezwykłe połączenie? Pióropusz czerwonoskórego może symbolizować niezawodność, podobnie jak niezawodny był indianin towarzyszący Europejczykowi. Strzała zaś może oznaczać szybkość. ";)

Obrazek

I takim sposobem z indianina i strzały zrobiła nam się kura :)

ODPOWIEDZ