Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
BEATA&KRZYSZTOF

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Jak widać ich logo to sztuka niezwykle nowoczesna, stąd oprócz twórcy, nikt nie wie co przedstawia i dlatego każdy widzi co chce widzieć :D.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Historię z indianinem i logo znałem, ale fajnie że zostało to wstawione na forum, żeby inni też się dowiedzieli. Škoda to jedna ze starszych marek (zaczynała od rowerów), robiła przepiękne auta, nowoczesne jak na dawne lata z początku motoryzacji, teraz to retroklasyki. Reputację Škodzie podniszczył okres komuny, czy jak kto woli socjalizmu w Czechosłowacji, ale mimo tego w porównaniu do innych firm sterowanych centralnie wyszła w miarę obronną ręką. Koncern VAG dał jej nową siłę i odbudowuje reputację. Sprzedaje się na zachodzie bardzo dobrze, klienci mają o niej dobre zdanie. Miała i ma sukcesy w moto sporcie, dobrze to wszystko wiedzieć.
Dresy się śmieją z tej marki i robią jej hejt z tą kurą i jej kierowcą w kapeluszu.

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

JODRAK
Samochód: Rapid 1.6

Post autor: JODRAK »

Cześć wszystkim. Podobny efekt miałem w skodzie rapid 16 tdi. Nie było płynnego przejścia między zmiana biegów zawsze następowało szarpanie silnikiem skrzynią. Powołany rzeczoznawca stwierdza błąd przeniesienia napędu. Mimo to skoda nie poczuła się do odpowiedzialności stwierdzając że jest to cechą tego samochodu 3 lata walki z salonem. Boję się że tu też nie jest to soft tylko błąd przeniesienia napędu i nie są wstanie tego usunąć tanim kosztem .

Kraq

Post autor: Kraq »

JODRAK pisze: 12 mar 2019, 17:28 Cześć wszystkim. Podobny efekt miałem w skodzie rapid 16 tdi. Nie było płynnego przejścia między zmiana biegów zawsze następowało szarpanie silnikiem skrzynią. Powołany rzeczoznawca stwierdza błąd przeniesienia napędu. Mimo to skoda nie poczuła się do odpowiedzialności stwierdzając że jest to cechą tego samochodu 3 lata walki z salonem. Boję się że tu też nie jest to soft tylko błąd przeniesienia napędu i nie są wstanie tego usunąć tanim kosztem .
Jeżeli w nowych egzemplarzach Karoqa 1.5TSI manual to kangurowanie nie występuje, to będzie oznaczać, że była to wada mechaniczna, która została poprawiona. Poczekajmy co napiszą nowi użytkownicy Karoqa, którzy odbiorą swoje samochody i podzielą się tym na forum.
Właśnie jestem w ASO, doradca serwisowy o kangurowaniu jeszcze nie słyszał ;-)

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Post autor: Andrew1962 »

Ja dzisiaj odebrałem swojego Kuraka 1,5 TSI manual i żadnego efektu kangura nie zanotowałem. Tak samo nie występuje haczenie jedynki o czym ktoś pisał wcześniej. Natomiast system s/s to jakieś nieporozumienie, w czasie wycofywania z miejsca parkingowego potrafi wyłączyć silnik zanim ruszyłem do przodu i tak samo podczas skrętu w prawo kiedy wyjeżdżałem z podporządkowanej! No chyba nie o to chodzi w tym systemie? Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?! Chyba, że się do niego przyzwyczaję choć na to nie liczę :(

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

JODRAK
Samochód: Rapid 1.6

Post autor: JODRAK »

Nic nie wiedzą a co mają powiedzieć. Stoję u mistrza serwisu odbywamy jazdę próbna widzi coś dziwnego między czasie kolejny klient zgłasza ten sam problem i co słyszę nic nie wiedzą a ja stoję obok. Nie wytrzymałem dostało im się. Po prywatnych konsultacjach sprawa nie wygląda dobrze naprawa nie jest prosta i tania nie wiem czy zdobędą się na ten gest

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: mans »

Andrew1962 pisze: 12 mar 2019, 19:48 Natomiast system s/s to jakieś nieporozumienie, w czasie wycofywania z miejsca parkingowego potrafi wyłączyć silnik zanim ruszyłem do przodu i tak samo podczas skrętu w prawo kiedy wyjeżdżałem z podporządkowanej! No chyba nie o to chodzi w tym systemie? Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?! Chyba, że się do niego przyzwyczaję choć na to nie liczę :(
Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
W Seacie Ateca znalezli na s/s rozwiązanie ;)

https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... fcd0b092ea

BEATA&KRZYSZTOF

Post autor: BEATA&KRZYSZTOF »

Może to i jest jakieś rozwiązanie, ale montowanie czegoś takiego w aucie na gwarancji to chyba nie jest dobry pomysł. Poza tym uważam, że takie działanie s/s należy rozważać w kategorii istotnej wady, ponieważ jeśli ktoś nie zostanie od razu uprzedzony może narazić się na kolizję.
Przyjdzie mi po prostu za każdym razem go wyłączać?
- i to jest chyba jedyne wyjście. :( W superb-ie działa to tak samo. Ciekawe jak w autach innych marek?

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Andrew1962 »

mans pisze: 12 mar 2019, 20:20 ....

No bez jaj :) Kupujesz nowe auto i chałupniczo masz je modyfikować??!! Inżynierowie z działu badań i rozwoju Skody lub całej grupy VAG niech się wezmą za problem!

michjed
Samochód: Skoda Karoq Style 1,5 TSI DSG

Post autor: michjed »

Andrew1962 pisze:
mans pisze: 12 mar 2019, 20:20 ....

No bez jaj :) Kupujesz nowe auto i chałupniczo masz je modyfikować??!! Inżynierowie z działu badań i rozwoju Skody lub całej grupy VAG niech się wezmą za problem!
Gdzieś czytałem, że to jest celowy zabieg i tak właśnie s/s miałby działać. Można to tak zmienić aby domyślnie s/s był nieaktywny. O czym pisałem wyżej Obrazek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Była srebrna Octavia II Fl Combi Style 1,4 TSI. Obecnie czarny Karoq Style 1,5 TSI+DSG i srebrna Fabia III Style 1,2 TSI+DSG

ODPOWIEDZ