Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: c#Hunter »

Andrew1962 pisze: 12 kwie 2019, 12:03 Właśnie, gdzie znaleźć ten numer oprogramowania? Z ciekawości chciałem sprawdzić swój ale w homologacji mimo wielu danych nie znalazłem :(

Wysłane z mojego LG-K220 przy użyciu Tapatalka
Musisz mieć jakiś interface diagostyczny VAG i w informacjach o sterowniku silnika jest. Ja w OBDeleven widzę coś takiego
Numer oprogramowania: 05E906018R
Wersja oprogramowania: 6090

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Andrew1962 »

Nie mam i nie będę się specjalnie sprężał aby tę informację mieć. Kiedyś przy okazji wizyty w ASO ich zapytam. Dzięki za info :)

Kraq

Post autor: Kraq »

To może żeby kontynuować temat zacytuję jeden wpis z forum http://www.t-rocforum.pl/viewtopic.php? ... &start=160

Cyt. "Odwiedziłem w sumie 10 serwisów rozmowy z właścicielami przedstawicielami leasingu zrobimy wszystko aby Pana zadowolić czyli nic. Wykorzystałem znajomości i doszedłem do mistrza serwisu prywatnie i jedno stwierdzenie mówi wszystko pozbyć się samochodu .Jestem na etapie szukania klienta na cesje .Niestety wieść o tym silniku szybko się rozchodzi i chętnych brak. Mówił mi że robią wszystko aby nie nagłaśniać tej sprawy bo muszą dalej sprzedawać a raczej wciskać samochód z błędem. U mnie to szarpanie jest coraz bardziej irytujące z 1 na 2 jest beznadzieja."

Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Post autor: Marcooo »

Kraq pisze: 17 kwie 2019, 9:16 To może żeby kontynuować temat zacytuję jeden wpis z forum http://www.t-rocforum.pl/viewtopic.php? ... &start=160

Cyt. "Odwiedziłem w sumie 10 serwisów rozmowy z właścicielami przedstawicielami leasingu zrobimy wszystko aby Pana zadowolić czyli nic. Wykorzystałem znajomości i doszedłem do mistrza serwisu prywatnie i jedno stwierdzenie mówi wszystko pozbyć się samochodu .Jestem na etapie szukania klienta na cesje .Niestety wieść o tym silniku szybko się rozchodzi i chętnych brak. Mówił mi że robią wszystko aby nie nagłaśniać tej sprawy bo muszą dalej sprzedawać a raczej wciskać samochód z błędem. U mnie to szarpanie jest coraz bardziej irytujące z 1 na 2 jest beznadzieja."
Ja się nie znam ale może jakiś prawnik bo to już podchodzi pod pozew zbiorowy wlascicieli tych aut bo zostali jakby oszukani wadliwyM towarem .

c#Hunter

No raczej 1.5 TSI w manualu w USA nie będą sprzedawać :D

Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Post autor: Marcooo »

Ja w moim 1.5 dsg 4x4 nie mam kangura ( produkcja w marcu była) A powiem nawet że jeździłem vw sportsvan 1.4 150 km przed zakupem 2 lata i teraz karog wydaje mi się bardziej dynamiczny mimo że to auto wyższe itd :)

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Teraz tzw. kangur i szarpanie dotyczyc moze tylko aut dla ktorych wciaz nie ma aktualizacji, czyli z pierwszego rzutu produkcji. Nowsze i aktualnie produkowane w zestawieniu z manualem i dsg juz nie mają tego problemu, bo dostaja nowy soft. Tak?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Kraq

Niedługo nie będzie tego problemu. VAG podobno wycofuje od 2021 silnik 1.5TSI. Tak samo jak skrzynię biegów MQ250. Ma ją zastąpić skrzynia MQ281.
Zostaną chyba tylko mild-hybrydy i hybrydy.
Jeśli chodzi aktualizacje softu silnika, to jedna osoba z Briskoda napisała, że nie wszystkie problemy zostały rozwiązane a technicy z ASO, powiedzieli że będzie kolejna aktualizacja. Wygląda na to, że wypuścili aktualizację i testują na "pacjentach". Kazali zostawić mu samochód w serwisie. Jeździli zimnym silnikiem przed wgraniem softu, potem wgrali nowy soft i znowu jeździli samochodem obserwując rezultaty.

Kraq

Kolejny ciekawy wpis tym razem użytkownika "Kodiaq…...AKA Colin Lambert" z karoqforums.co.uk z dnia 18.04.2019 (wpis na stronie https://www.karoqforums.co.uk/viewtopic.php?f=8&t=433).
W skrócie: "zostałem poinformowany dzisiaj przez serwis, że udostępniona przez VAG aktualizacja oprogramowania mająca rozwiązać "syndrom kangura" została wycofana, ze względu na to, że nie przyniosła oczekiwanego rezultatu".

c#Hunter

Na briskoda z tego co pisali to wycofali dla wersji P bez GPF...

ODPOWIEDZ