Ten gość ma Karoqa 1.5 DSG. Która wersja ECU nie wiem.
Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
https://forum.skodahome.cz/topic/139849 ... nt=2373538
Ciekawa teoria o przyczynach problemów z 1.5 TSI. W tle wltp i recylkulacja spalin. Wygląda na to że cała nadzieja w magikach od tuningu i ich modyfikacji w ecu...
Ciekawa teoria o przyczynach problemów z 1.5 TSI. W tle wltp i recylkulacja spalin. Wygląda na to że cała nadzieja w magikach od tuningu i ich modyfikacji w ecu...
... i kolejne potwierdzenie, że silnik 1.5 150KM pracuje w normalnym cyklu Otto (a nie Millera). Ale z drugiej strony jak czytałem, silniki elektryczne hybryd które nadchodzą najlepiej współpracują z tradycyjnymi silnikami Otto.c#Hunter pisze: ↑19 kwie 2019, 19:26 https://forum.skodahome.cz/topic/139849 ... nt=2373538
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Wychodzi na to że cały problem jest w zbyt agresywnym zawracaniu spalin przy ruszaniu i powolnej jeździe. Tłumaczy to też dlaczego najgorzej jest przy zimnym silniku. Jak najbardziej można to usunąć softwarowo tylko wtedy nie przejdzie badań WLTP. Mam nadzieje, że jak skończy mi się gwarancja, kolesie od tuningu będą mieli gotowe wsady do ECU poprawiające to co popsuła pseudoekologia. Zresztą z tego co obiecują to największy kop jest na dole, nic dziwnego skoro na fabrycznym sofcie silnik ma odcinane powietrze i tłoczone spaliny...
Dlatego zaczęli zabawę z softem od silnika WLTP, bo tutaj jest największy problem.c#Hunter pisze: ↑19 kwie 2019, 23:34Wychodzi na to że cały problem jest w zbyt agresywnym zawracaniu spalin przy ruszaniu i powolnej jeździe. Tłumaczy to też dlaczego najgorzej jest przy zimnym silniku. Jak najbardziej można to usunąć softwarowo tylko wtedy nie przejdzie badań WLTP. Mam nadzieje, że jak skończy mi się gwarancja, kolesie od tuningu będą mieli gotowe wsady do ECU poprawiające to co popsuła pseudoekologia. Zresztą z tego co obiecują to największy kop jest na dole, nic dziwnego skoro na fabrycznym sofcie silnik ma odcinane powietrze i tłoczone spaliny...
W moim 1.5 TSI z DSG nie zauważyłem takiego problemu. Ja bym obstawiał że może to być kwestia przełożeń która są inne w automacie i manualnej skrzyni. Ich ilość też (DSG jest 7 stopniowy).
Co ciekawe, w serwisie dowiedziałem się, że ewentualne problemy mogą dotyczyć 1.5 DSG. Dla mojego manuala na razie brak nowego oprogramowania. Potwierdzone przez serwis.
Ja mam 1.5 tsi dsg i nie mam takiego problemu ... przynajmniej nie zauważyłem. Karoq z 4.2018
Ktokolwiek z tego forum kto ma tę Škodę Karoq z DSG zaobserwował problem ?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Skoda Karoq 1,5 TSI DSG MY2019 - NIE mam problemów z kangurowaniem.