Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Kraq

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Kraq »

c#Hunter pisze: 19 kwie 2019, 12:48 Na briskoda z tego co pisali to wycofali dla wersji P bez GPF...
Ten gość ma Karoqa 1.5 DSG. Która wersja ECU nie wiem.

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

https://forum.skodahome.cz/topic/139849 ... nt=2373538

Ciekawa teoria o przyczynach problemów z 1.5 TSI. W tle wltp i recylkulacja spalin. Wygląda na to że cała nadzieja w magikach od tuningu i ich modyfikacji w ecu...

Kraq

c#Hunter pisze: 19 kwie 2019, 19:26 https://forum.skodahome.cz/topic/139849 ... nt=2373538

Ciekawa teoria o przyczynach problemów z 1.5 TSI. W tle wltp i recylkulacja spalin. Wygląda na to że cała nadzieja w magikach od tuningu i ich modyfikacji w ecu...
... i kolejne potwierdzenie, że silnik 1.5 150KM pracuje w normalnym cyklu Otto (a nie Millera). Ale z drugiej strony jak czytałem, silniki elektryczne hybryd które nadchodzą najlepiej współpracują z tradycyjnymi silnikami Otto.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Kraq pisze: 19 kwie 2019, 21:09
... i kolejne potwierdzenie, że silnik 1.5 150KM pracuje w normalnym cyklu Otto (a nie Millera). Ale z drugiej strony jak czytałem, silniki elektryczne hybryd które nadchodzą najlepiej współpracują z tradycyjnymi silnikami Otto.
Wychodzi na to że cały problem jest w zbyt agresywnym zawracaniu spalin przy ruszaniu i powolnej jeździe. Tłumaczy to też dlaczego najgorzej jest przy zimnym silniku. Jak najbardziej można to usunąć softwarowo tylko wtedy nie przejdzie badań WLTP. Mam nadzieje, że jak skończy mi się gwarancja, kolesie od tuningu będą mieli gotowe wsady do ECU poprawiające to co popsuła pseudoekologia. Zresztą z tego co obiecują to największy kop jest na dole, nic dziwnego skoro na fabrycznym sofcie silnik ma odcinane powietrze i tłoczone spaliny...

Kraq

c#Hunter pisze: 19 kwie 2019, 23:34
Kraq pisze: 19 kwie 2019, 21:09
Wychodzi na to że cały problem jest w zbyt agresywnym zawracaniu spalin przy ruszaniu i powolnej jeździe. Tłumaczy to też dlaczego najgorzej jest przy zimnym silniku. Jak najbardziej można to usunąć softwarowo tylko wtedy nie przejdzie badań WLTP. Mam nadzieje, że jak skończy mi się gwarancja, kolesie od tuningu będą mieli gotowe wsady do ECU poprawiające to co popsuła pseudoekologia. Zresztą z tego co obiecują to największy kop jest na dole, nic dziwnego skoro na fabrycznym sofcie silnik ma odcinane powietrze i tłoczone spaliny...
Dlatego zaczęli zabawę z softem od silnika WLTP, bo tutaj jest największy problem.

Bartek

Post autor: Bartek »

W moim 1.5 TSI z DSG nie zauważyłem takiego problemu. Ja bym obstawiał że może to być kwestia przełożeń która są inne w automacie i manualnej skrzyni. Ich ilość też (DSG jest 7 stopniowy).

Kraq

Co ciekawe, w serwisie dowiedziałem się, że ewentualne problemy mogą dotyczyć 1.5 DSG. Dla mojego manuala na razie brak nowego oprogramowania. Potwierdzone przez serwis.

matt97
Samochód: Karoq 1.5 TSI DSG

Post autor: matt97 »

Ja mam 1.5 tsi dsg i nie mam takiego problemu ... przynajmniej nie zauważyłem. Karoq z 4.2018

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Ktokolwiek z tego forum kto ma tę Škodę Karoq z DSG zaobserwował problem ?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Darek

Post autor: Darek »

Skoda Karoq 1,5 TSI DSG MY2019 - NIE mam problemów z kangurowaniem.

ODPOWIEDZ