Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Wszelkie dyskusje związane z zakupieniem Karoqa
Samson

Re: Recenzje, testy, opinie o Škodzie Karoq

Post autor: Samson »

3 cylindry i wykorbienia co 60 stopni, to daje 180 stopni, panie Petryn pan GLĘDZISZ!!

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

zagi
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI

Post autor: zagi »

Jeździł ktoś osobiście karoq-iem 1.5 tsi w manualu? Wszystkie testowe są z dsg niestety. Jestem ciekaw opini użytkowników . Zamówiłem z manualem zastanawiam się czy nie zmienić na dsg.

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Naimad71 ma takiego i sobie chwali.

http://forum.skodaclub.pl/forum-skoda-k ... 7e5af9d028

marcin
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI 150KM

Post autor: marcin »

Też zamówiłem z manualem, ale w testach mówią, że DSG lepiej sobie radzi (napewno jest wygodniejsze).
Do DSG trzeba 7500zl dorzucić, sporo, a auto już i tak swoje kosztuje. Za prawie taką kwotę można dołożyć szklany dach i ogrzewanie postojowe.

Raczej nie zmienię zdania, a data odbioru coraz bliżej...

zagi
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5TSI

Post autor: zagi »

Za dsg sporo sobie liczą do tego żeby fajnie to wszystko działało z Acc to jeszcze pakiet asystentów trzebaby było dobrać a to już kolejne 3200. Po opini Naimad71 jestem spokojniejszy i raczej napewno zostanie manual

Kraq

Post autor: Kraq »

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

batman_xp1 pisze: 07 lut 2018, 16:37 Ten test to sobie możne wiecie gdzie wsadzić. Gościu ocenia prace sinika 1.0 TSI w manualu jako dobry , elastyczny itp. To ja nie rozumiem jak słabszy silnik 1.0 z manualem jest ok a większy 1.5 już nie?
Niestety Kolego ale Pertyn ma rację ,że silnik 1.0 TSI w Karoqu jest wystarczająco elastyczny czego potwierdzeniem są te dwa testy i wartości przyśpieszeń na poszczególnych biegach :shock:

Obrazek

W drugim teście Karoq wciąga lewą dziurką od nosa pod względem osiągów Kia Sportage 1.6 GDI 132KM i Mnie to nie dziwi bo to wolnossąca benzyna bez turbiny.Jednak jak dobry i elastyczny jest 3 cylindrowiec Skody pokazuje drugie porównanie z Nissanem Qashqai i jego czterocylindrową turbo benzyną o pojemności 1.2 115KM ,które o dziwo także zdecydowanie wygrywa Skoda Karoq.

Obrazek

Reasumując nie Jestem zwolennikiem silników 3 cylindrowych ale trzeba przyznać, że na tle konkurencyjnych konstrukcji tego typu VAG stworzył naprawdę udany i elastyczny motorek i jestem pod wielkim wrażeniem jego osiągów :o
A co do mocniejszego brata 1.5 TSI 150KM to tak jak napisałem już wcześniej w połączeniu ze skrzynią DSG jest po prostu fenomenalny i tutaj także zgadzam się z Pertynem ;)

Na temat manualnej skrzyni biegów w połączeniu z 1.5 TSI się nie wypowiadam bo nie jezdziłem i nie znam problemu ;)
Jednak nie widzę powodu nie wierzyć Pertynowi , który taką wersję przetestował i dokładnie opisał swoje odczucia na jej temat...

Za Moją puentę niech posłuży poniższy materiał ;)

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Nie twierdzę że 1.0 jest nieelastyczny!!!. Ale jeżeli ten mniejszy silnik jest dobry to 1.5 z większą mocą i większym momentem obrotowym musi być jeszcze lepszy bo skrzynia jest chyba taka sama przy obydwu silnikach.

Kraq

Tu nie chodzi o elastyczność tylko o "długość życia" silnika. 1,0TSI wytrzyma połowę tego co 1,5TSI. Nieparzysta liczba cylindrów to generalnie same kłopoty w dłuższym okresie użytkowania (problem z idealnym wyważeniem silnika i nierównomierne obciążenie wału). Gwarancję wytrzyma, ale co będzie po 10 latach. Już czytałem na forach Skody o "świetnym" silniku 1,0TSI i problemach z cylindrami po kilkunastu tys. przebiegu. W VAG-u podobno cylindry nie są elementami podlegającymi bezpłatnej wymianie w przypadku awarii w okresie gwarancji(?). Swoją drogą, czy czytaliście o problemach z pękającymi cylindrami w Astrze V (silnik czterocylindrowy). Tu dopiero się dzieje.
Wracając do silnika 1,0TSI, kiedyś analizowałem to od strony "ekologicznej" i wygląda to tak, że małe silniki 3-cylindrowe (1,0) wydzielają mniej CO2, ale za to wydzielają znacznie więcej tlenku azotu (który jest bardzie szkodliwy niż CO2) i generalnie w codziennym użytkowaniu 1,0 palą tyle samo lub więcej niż ich odpowiednik 4-cylindrowy o pojemności 1,4-1,5 L.
Niedawno czytałem, że tak naprawdę istnienie silników o mikropojemnościach spowodowane jest tym, że norma ekologiczna czystości spalin obliczana jest dla danego typoszeregu silników producenta. Aby producent mógł oferować w swoich samochodach silnik dajmy na to 2,0L, to musi posiadać w ofercie silnik mały, którego parametry ekologiczne obniżają pewien średni wskaźnik w tym zakresie. Reasumując małe silniki 3-cylindrowe nie zostały wymyślone po to, aby klient taniej mógł jeździć, tylko po to żeby dany koncern mógł oferować w miarę szeroką paletę silnikową.

Kraq

Wracając do opinii Pana Pertyna o silniku 1,5TSI 150KM manual, to jeśli chodzi o te słynne przełożenia skrzyni biegów w Skodzie Karoq, to wygląda to tak, że są one "dokładnie" takie same jak w Seacie Arona 1,5TSI 150KM manual i Seacie Ateca 1,4TSI 150KM manual - sprawdziłem to w dostępnych specyfikacjach skrzyń. We wszystkich wymienionych samochodach jest "słynna" skrzynia MQ250-6F. Jak zatem to możliwe, że spośród tej trójki, tylko Karoq jeździ źle. Jego zdaniem Arona i Ateca jeżdżą świetnie.
Może to kwestia oprogramowania silnika. Może Karoq 1,5TSI manual na premierze na Sycylii miał jakiś "przedprodukcyjny" soft. Użytkownik "Naimad71" nie potwierdza tych zastrzeżeń M. Pertyna odnośnie gwałtownie spadających obrotów, zatem coś może być na rzeczy.
Przełożenia przekładni w Karoqu 1,5TSI 150KM/Seacie Arona 1,5TSI 150KM/Seacie Ateca 1,4 150KM (wszystkie manual) są identyczne i wyglądają tak:
Przełożenie główne 3,647
I bieg 4,111
II bieg 2,118
III bieg 1,360
IV bieg 1,029
V bieg 0,857
VI bieg 0,733
R - wsteczny 4,000 (w Seatach 3,999)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2018, 13:53 przez Kraq, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ