Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: mans »

c#Hunter pisze: 15 maja 2019, 22:54 Kanisz, nie łatwo jest znaleźć te informacje ale w skrócie specjalnie dla ciebie jeszcze raz różnice:

1) Wersja 96KW pracuje w cyklu Millera i w skutek tego ma stopień sprężania 12,5:1. Wersja 110KW pracuje w cyklu Otta i ma stopień sprężania 10,5:1 (tak jak zwykłe EA211)
2) Wersja 96KW ma sprężarkę o zmiennej geometri. Wersja 110KW ma standardową o stałej geometrii(taką samą jak 1.4TSI 110KW)
3) Wersja 96KW ma niższą temperaturę spalin 880stopni vs 1050stopni w wersji 110KW. Z tego powodu wersja 110KW ma zawory wypełnione sodem i napyloną powłokę ceramiczną na cylindry.

Jeśli uważasz, że to małe różnice to proponuje skończyć dyskusję i bo nie przekonasz mnie, że silnik z innym cyklem pracy i inną turbiną to ten sam silnik... Podobnie można by powiedzieć o 1.0TSI, to też EA211 a chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wypowiadałby się o zachowaniu samochodu z silnikiem 1,5TSI mając do dyspozycji 1,0TSI.

Już pominę, że tego typu problemów nie miał silnik 1,4TSI 110KW ACT...
Krótko zwięzle i na temat ;)
@c#Hunter zgadzam się z Tobą całkowicie i kompletnie nie widzę sensu porównywania przez Kanisza silnika 1.5 TSI 130KM z 1.5 TSI 150 KM bo to dwa różne światy w dodatku ten o mocy 130KM nie występuje w Karoqu :?

Przy okazji silnik 1.5 TSI i kangurowanie było już dokładnie omawiane na forum tylko w innym wątku ;)

viewtopic.php?f=22&t=32&start=150

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Post autor: Andrew1962 »

Byłem w serwisie u swojego dealera w Elblągu i wywołałem zdziwienie swoim zgłoszeniem. Jestem podobno pierwszym, który taki objaw (gaśnięcie nie kangurowanie) zgłasza?! Umówiono mnie na sprawdzenie w poniedziałek rezerwując aż 2 h (to może coś tam wiedzą ale nic nie mówią?) Po wizycie dam znać co powiedzą.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Andrew1962 pisze: 16 maja 2019, 13:34 Byłem w serwisie u swojego dealera w Elblągu i wywołałem zdziwienie swoim zgłoszeniem. Jestem podobno pierwszym, który taki objaw (gaśnięcie nie kangurowanie) zgłasza?! Umówiono mnie na sprawdzenie w poniedziałek rezerwując aż 2 h (to może coś tam wiedzą ale nic nie mówią?) Po wizycie dam znać co powiedzą.
Mają tpi na to gdzie jest napisane nierówna praca silnika. Rób tak by Ci zrobili upgrage sterownika ECU. Chyba taki mają plan bo to trwa ok 2h. Błędów żadnych w ECU nie ma więc nie daj się spławić .

Awatar użytkownika
Kanisz
Samochód: SEAT Leon ST 1.5TSi

Post autor: Kanisz »

Doradca w ASO, żeby cokolwiek mógł zaobserwować to musiałby mieć auto po długim postoju zimne. Ale sprawny kierowca jeżdżący w manualu oraz wiedzący o takim zachowaniu poradzi sobie z tym zjawiskiem.
Nie wiem na ile to prawdziwa informacja ale na forach Kodiak piszą że Skoda ma aktualizację Softu do 1.5TSi i dopiero 1 osoba ztego skorzystała, ale nie wiem czy to prawda czy tylko posty...
Link:
https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewto ... 026#p23026

Awatar użytkownika
Kanisz
Samochód: SEAT Leon ST 1.5TSi

Post autor: Kanisz »

c#Hunter pisze: 15 maja 2019, 22:54 Kanisz, nie łatwo jest znaleźć te informacje ale w skrócie specjalnie dla ciebie jeszcze raz różnice:

1) Wersja 96KW pracuje w cyklu Millera i w skutek tego ma stopień sprężania 12,5:1. Wersja 110KW pracuje w cyklu Otta i ma stopień sprężania 10,5:1 (tak jak zwykłe EA211)
2) Wersja 96KW ma sprężarkę o zmiennej geometri. Wersja 110KW ma standardową o stałej geometrii(taką samą jak 1.4TSI 110KW)
3) Wersja 96KW ma niższą temperaturę spalin 880stopni vs 1050stopni w wersji 110KW. Z tego powodu wersja 110KW ma zawory wypełnione sodem i napyloną powłokę ceramiczną na cylindry.

Jeśli uważasz, że to małe różnice to proponuje skończyć dyskusję i bo nie przekonasz mnie, że silnik z innym cyklem pracy i inną turbiną to ten sam silnik... Podobnie można by powiedzieć o 1.0TSI, to też EA211 a chyba nikt o zdrowych zmysłach nie wypowiadałby się o zachowaniu samochodu z silnikiem 1,5TSI mając do dyspozycji 1,0TSI.

Już pominę, że tego typu problemów nie miał silnik 1,4TSI 110KW ACT...
Ciekawe co piszesz o cyklu Otto w 1.5TSi a msz na to jakieś potwierdzenie, np linka do artykułu technicznego lub nawet zwykłego?

Widzisz po to są fora, żeby wymienić się informacjami. Jeżeli coś źle zrozumiałem i swoumi posrami wprowadzam w błąd to chciałbym się douczyć. Bo człowiek uczy się całe życie.. Nie sądzisz? A tylko głupiec się nie myli...

Może się mylę ale z tego co ja przeczytałem to EA211 1.4 jest takie jak opisałeś wyżej bez VTG i na cyklu Otto, natomiast EA211 1.5 oba miały mieć VTG i działać według Zmodyfikowanego przez VAG Cyklu Millera, a nie dokładnie cyklu Millera jak to piszą w internetowych "bełkotach" tłumaczac pobierznie artykuły z angielskiego na polski...
... Różnice w 1.5 130KM i 150KM miały polegać na APS i tulejach ceramicznych w silniku DADA

A mi się wydaje, że:EA211
1.5 pracuje w cyklu Millera (A właściwie Budacka) tylko przy niskich obciążeniach, a przy wysokich wraca do cyklu Otto.

... Co Ty na to...:

Podczas projektowania inżynierowie VAG skupili się na zwiększeniu wydajności silnika w zakresie jazdy, z którego korzysta większość klientów na co dzień, co doprowadziło do wprowadzenia zmodyfikowanego cyklu spalania Millera, który jest unikalny dla Volkswagen Group. Podczas gdy tradycyjny cykl Millera zamyka zawory wlotowe tuż przed końcem skoku ssania, tak zwany cykl Budack zamyka zawory wlotowe znacznie wcześniej. Skutkuje to dłuższym efektywnym spalaniem, jak również szybszym przepływem powietrza dla wchodzących gazów, co poprawia mieszanie paliwa i powietrza. Efektem netto jest mniejsze zużycie paliwa i większy moment obrotowy

Kraq

Post autor: Kraq »

W materiałach prasowych z 2016 roku czytamy:
"Miller combustion cycle with a high compression ratio of 12.5:1".
Silnik 110kW (150KM) ma kompresję 10.5. Czyli...
"Turbocharger with electrically actuated variable turbine geometry (VTG)"
W silniku 110kW występuje "turbodziura" w dolnym zakresie obrotów, co świadczy o braku turbiny VTG. Silnik 110kW ma zwykłą turbinę. To akurat każdy może sam sprawdzić.
Dlaczego występują problemy w silniku 110kW na niskich obrotach, czyli szarpanie czy flatspot (nagła utrata mocy). Ano dlatego, że według mnie brakuje tych dwóch "wyjętych" elementów. A sam soft raczej ich nie zastąpi.
Czy można jeździć bez szarpania? Pewnie można. Tylko, czy to zjawisko nie skróci życia silnika i podzespołów?

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Że turbina jest zwykła to pierwszy chyba Kraq coś wyczaił a potem Marcin rozebrał i faktycznie w 110kW jest zwykła. Reszta wiedzy jest rozrzucona po różnych niemieckich stronach. Teraz sporo jest na niemieckiej Wiki. No i sporo można wyczaić z oficjalnych danych jak masz trochę pojęcia. Z ciekawostek to obie wersje 1.5TSI mają nowy aparat wtryskowy 350bar z 5 wtryskami na cykl. Stare 1.4TSI miały 250bar i 3 wtryski na cykl. To jest tak naprawdę główna różnica między 1.5 110kW a 1.4 110kW ACT (jeszcze jest inny intercooler ale to bez większego znaczenia). Silnik 96kW to tak naprawdę nowy silnik projektowany z myślą o hybrydach. 1.5 110kW to praktycznie stary 1.4 110kW ACT z dołożonym nowym wtryskiem i intetcoolerem plus ta powłoka ceramiczna. Wyszło jak wyszło.

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Kanisz pisze: 16 maja 2019, 22:13... Co Ty na to...:

Podczas projektowania inżynierowie VAG skupili się na zwiększeniu wydajności silnika w zakresie jazdy [ciach]
Proszę o podawanie źródła w przypadku tak długich cytatów.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Tu jeszcze ciekawy post na temat tego silnika:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 017#p15017
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

Kraq

Post autor: Kraq »

root pisze: 17 maja 2019, 12:20 Tu jeszcze ciekawy post na temat tego silnika:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 017#p15017
Czyli miałem rację :-)
Chociaż wcale się nie cieszę z tego faktu. Bo to oznacza, że wad tego silnika (110kW) nie usuną zmianą oprogramowania.

ODPOWIEDZ