Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
Kanisz
Samochód: SEAT Leon ST 1.5TSi

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Kanisz »

Kraq pisze: 17 maja 2019, 14:49
root pisze: 17 maja 2019, 12:20 Tu jeszcze ciekawy post na temat tego silnika:
https://www.ateca-klub.pl/forum/viewtop ... 017#p15017
Czyli miałem rację :-)
Chociaż wcale się nie cieszę z tego faktu. Bo to oznacza, że wad tego silnika (110kW) nie usuną zmianą oprogramowania.
Tak Hunter i Koraq oznacza to, że chyba mieliście rację:)
Że 1.5TSi evo DACA 130KM to nie to samo, co 1.5TSi DADA 150KM

Ja za to cieszę się bo właśnie takim jeżdżę i nie mam z nim problemów.

I widzisz wystarczy merytorycznie i technicznie.

Mylić się jest rzeczą ludzką, upierać i tkwić w błędzie... diabelską :twisted:

Większość z tych artykułów też już widziałem ale one wszystkie piszą o 1.5 i że występuje w dwóch mocach itd....

W sumie tak jak pisalem takim właśnie jeżdżę 1.5tsi 130KM

Czytając te anglojęzyczne artykuły mogłem coś źle zrozumieć lub pominąć ponieważ mój angielski is not very well:) czytałem gdzieś o tym cyklu Otto ale było tam też porównanie do 1.4Tsi, stąd mogłem źle utrwalić.

Dzięki wszystkim za obszerne wyjaśnienia.... Widzicie, niektórzy na innych forach nie widzą nawet różnicy między 1.4EA211 a 1.5EA211 już nie mówiąc o cyklach pracy silnika.

Muszę przyznać, że w porównaniu do innych for to bardzo (stricte) facho podeszliście do tematu.

Na forum Kodiaq piszą, że Skoda ma aktualizację softu i że niby działa więc sami oceńcie:
https://www.kodiaq-klub.pl/forum/viewto ... 026#p23026

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

No więc byłem dzisiaj w serwisie. Generalnie z ciekawych rzeczy to nie ma podobno TPI na Kangura tylko na brak reakcji silnika na pedał gazu przy niskich obrotach na drugim biegu. Tak usłyszałem. Soft wraz jazda próbną to w sumie ok. 1h w sensie całkiem szybko to się wgrywa. Na tyle szybko że przed chwila sprawdziłem czy faktycznie mam nowy soft i jest nowy. Poprzednio miałem 6090 a teraz mam 7421 tak jak na briskoda ludzie pisali.

Na razie się nie wypowiem czy coś dało, nie widziałem anomali z gaśnięciem i brakiem reakcji choć jak ruszałem zimnym to coś tam próbował robić kangura. Jest zdecydowanie za wcześnie by pisać czy pomogło... Gorzej nie jest :E
Ostatnio zmieniony 17 maja 2019, 20:00 przez c#Hunter, łącznie zmieniany 1 raz.

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

No to teraz zapytam, czy ktoś wie, czy obecnie produkowane dostają najnowszy soft? Czy do 1.5 z dsg tez byla jakas aktualizacja softu?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

c#Hunter

Re: Ruszanie z I. biegu -

Shadoon pisze: 17 maja 2019, 19:59 No to teraz zapytam, czy ktoś wie, czy obecnie produkowane dostają najnowszy soft? Czy do 1.5 z dsg tez byla jakas aktualizacja softu?

Z tego co wiem to ludzie odbierali samochody wyprodukowane w kwietniu i soft był tam 6090 (w manualu) czyli nie ten nowy! Jak masz DSG to nie masz się czym martwić. Teraz też bym kupił DSG!

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Shadoon »

c#Hunter pisze:
Shadoon pisze: 17 maja 2019, 19:59 No to teraz zapytam, czy ktoś wie, czy obecnie produkowane dostają najnowszy soft? Czy do 1.5 z dsg tez byla jakas aktualizacja softu?

Z tego co wiem to ludzie odbierali samochody wyprodukowane w kwietniu i soft był tam 6090 (w manualu) czyli nie ten nowy! Jak masz DSG to nie masz się czym martwić. Teraz też bym kupił DSG!
Dziwne zatem, ze "stary" soft wgrany fabrycznie nie jest przed opuszczeniem fabryki aktualizowany.

Tak z DSG Karoq zamówiony, ale z tego co pamiętam na Briskoda i chyba nawet tu pisali uzytkownicy, ze brak reakcji na gaz w tym konfigu tez sie pojawia na zimnym w trybie "D"... No ale to nie o DSG wątek. Sorry.

c#Hunter

Mam sprawę jak wpinałem dziś OBD 11 to zajrzałem jak to wygląda w okolicy złącza OBD i u was też nie ma tam żadnej osłony tylko kable na wierzchu? Martwię się czy tak jest czy mi jakąś osłonę zgubili...

Awatar użytkownika
Kanisz
Samochód: SEAT Leon ST 1.5TSi

Post autor: Kanisz »

Panie Kolego c#Hunter, czy Skoda ma aktualizację do EA211 1.5TSi ogólnie czy tylko do dobrze to napisałem:
EA211 1.5TSi 110kW/150KM DADA?

c#Hunter

Kanisz pisze: 17 maja 2019, 20:29 Panie Kolego c#Hunter, czy Skoda ma aktualizację do EA211 1.5TSi ogólnie czy tylko do dobrze to napisałem:
EA211 1.5TSi 110kW/150KM DADA?
https://www.briskoda.net/forums/topic/4 ... nt=5236686

Zauważ że to forum użytkowników Skody Karoq i troche offtop robisz. Dla Karoq jest upgrade tylko dla DADA z my19 (z GPF) dla DADA z my18 upgradu brak!

root
Administrator
Samochód: Volvo V90

Post autor: root »

Dalsze rozważania Kanisza wydzielone do Samochód dla Kanisza.
Twój znajomy posiada albo zastanawia się nad zakupem Karoqa? Daj mu znać o naszym forum! :)

c#Hunter

Okazało się, że nie w każdym serwisie są kompetentni ludzie i koledze Andrew1962 nie wgrali nowego softu bo coś tam (czyli nie potrafią znaleźć TPI). Proponuje podawać serwisy z kompetentną w tym temacie obsługą. Ja mogę polecić Auto Service Zalewscy z Janek koło Warszawy. Nie dawajcie się spławić bo jest nowy soft dla ECU 1.5TSI MY19, jego wersja to 7421

ODPOWIEDZ