Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
-
Baranek666
- Samochód: Skoda Karoq 1,5TSI
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Witam, wczoraj byłem w serwisie Skody (Gdańsk) na aktualizacji oprogramowania w moim Karoq (1,5TSI 150KM manual MY19). Fakt, że od tego momentu przejechałem z 60 km ale już teraz widzę zdecydowaną poprawę. Samochód w końcu zaczął płynnie ruszać. Wcześniej tak jak u pozostałych od 2 miesięcy walczyłem z "kangurem" i innymi atrakcjami które w korku powodowały wku*** ... zdenerwowanie na maksa. Po aktualizacji mam też wrażenie, że opisywane sytuacje z brakiem mocy na 2 biegu przy niskich obrotach też ustąpiły. Będę dalej obserwował. Z ciekawostek serwis po moim pytaniu jaką wersję soft wgrali to nie byli wstanie powiedzieć ... ? Podobno uruchamiają oprogramowanie i automat sprawdza czy jest dostępna aktualizacja jak jest to zaciąga i instaluje jak nie ma to nie. Taka łopatologia ale aż mi się nie chce wierzyć, że w tym procesie NIE MA informacji o tym która konkretna wersja jest wgrywana.
- Andrew1962
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5
A z jakiego miesiąca masz produkcję autka i u kogo byłeś? U Plichty czy inny serwis? Może i ja bym do nich podjechał?
Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
-
Baranek666
Andrew1962, autko z lutego 2019, byłem w Skoda Plichta Gdańsk - Lubowidzka 46.
Obecnie w większości marek, samochód jest podpinany przez sieć internet do bazy centralnej producenta. ASO nie mają już baz lokalnych. Generalnie chodzi o to aby wyeliminować z procesu obsługi samochodu podmioty niezależne. Z ASO taka baza zawsze mogła wypłynąć na zewnątrz. Teraz nie jest to możliwe.Baranek666 pisze: ↑21 maja 2019, 8:46 Witam, wczoraj byłem w serwisie Skody (Gdańsk) na aktualizacji oprogramowania w moim Karoq (1,5TSI 150KM manual MY19). Fakt, że od tego momentu przejechałem z 60 km ale już teraz widzę zdecydowaną poprawę. Samochód w końcu zaczął płynnie ruszać. Wcześniej tak jak u pozostałych od 2 miesięcy walczyłem z "kangurem" i innymi atrakcjami które w korku powodowały wku*** ... zdenerwowanie na maksa. Po aktualizacji mam też wrażenie, że opisywane sytuacje z brakiem mocy na 2 biegu przy niskich obrotach też ustąpiły. Będę dalej obserwował. Z ciekawostek serwis po moim pytaniu jaką wersję soft wgrali to nie byli wstanie powiedzieć ... ? Podobno uruchamiają oprogramowanie i automat sprawdza czy jest dostępna aktualizacja jak jest to zaciąga i instaluje jak nie ma to nie. Taka łopatologia ale aż mi się nie chce wierzyć, że w tym procesie NIE MA informacji o tym która konkretna wersja jest wgrywana.
W moim przypadku też podpinali do takiej bazy w ASO. Ale dla mojego samochodu MY2018 nie było aktualizacji.
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Nawet jak nie wypisuje im jaka wersję wgrało to przecież to widać jak się podepnie jaki kolwiek intetface diagnostyczny do obd... Ośmieszają się.
- Andrew1962
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5
Mnie wyraźnie wczoraj powiedzieli, że do mojego auta nic nowego nie mają do wgrania i żadne moje perswazje do niczego nie doprowadziły
Produkcja 8 tydzień czyli mniej więcej to samo jak Baranek666. Ciekawe
-
c#Hunter
Re: Ruszanie z I. biegu -
Jak kłamali to lepiej ich unikaj, jak pisałem łatwo sprawdzić wersję softu. Powinieneś mieć teraz 6090... Szkoda że mam do Ciebie daleko bo byśmy sprawdzili co tam masz. Tak czy siak nie ma co się szarpać, trzeba dzwonić i cisnąć warsztat (inny) czy wiedzą jak to zrobić bo oni sami to nigdy problemu nie widzą.Andrew1962 pisze: ↑21 maja 2019, 17:10 Mnie wyraźnie wczoraj powiedzieli, że do mojego auta nic nowego nie mają do wgrania i żadne moje perswazje do niczego nie doprowadziłyProdukcja 8 tydzień czyli mniej więcej to samo jak Baranek666. Ciekawe
-
Baranek666
Re: Ruszanie z I. biegu -
Ciekawe na jakiej podstawie tak powiedzieli ? Był Pan z samochodem w Skoda Plichcie w Gdańsku ? Ja swój samochód mam właśnie z tego salonu (Skoda Plichta Gdańsk ul. Lubowidzka 46). W sumie już drugiego dnia po odbiorze (23.03.2019) zgłaszałem do nich problemy z ruszaniem. Na początku tak jak większość zwalałem to na swoje umiejętności/nowe auto, jednak po miesiącu się poddałem. Ku mojemu zdziwieniu serwis stwierdził, że to pewnie wina SPRZĘGŁA i już byłem nawet umówiony na wyszarpanie skrzyni biegów z miesięcznego auta bo chcieli sprawdzić co ze sprzęgłem jest nie tak ale na całe szczęście odwołałem wizytę ... nie byłem wstanie przeboleć, że w NOWYM aucie już chcą taką akcję zrobić. Po kolejnym miesiącu nie wytrzymałem i znowu zacząłem męczyć serwis ze stwierdzeniem co mają mi do zaproponowania OPRÓCZ wymontowania pół samochodu. Zaproponowali wgranie nowego softu, że zajmie to max 2h. i tyle. W umówiony dzień przyjechałem, zabrali autko po 1h czekania oddali. Zastanawiam się skąd Oni wiedzieli, że do mojego samochodu jest nowy soft ... choć może to sprawdzili jakoś po numerze VIN. Serwis w Gdańsku twierdzi nadal i wciąż pomimo tego, że wysłałem do nich maila z wycinkami portów z forów PL/UK/DE o tym, że jest problem z kangurowaniem aut z silnikiem 1,5TSI z skrzynią manualną, że jestem JEDYNĄ osobą która to zgłosiła do nich. Dla zobrazowania salon Skoda Plichta Gdańsk obsługuje od zatrzęsienia samochodów (głównie flota), na ich parkingu stoi średnio po 800 samochodów. Mają taką ilość aut na placu, że przed zakupem mogłem zobaczyć interesujący mnie kolor Karoqa na żywo bo stały na placu we wszystkich kombinacjach. To aż niemożliwe, że TYLKO JA się z tym zgłosiłem.Andrew1962 pisze: ↑21 maja 2019, 17:10 Mnie wyraźnie wczoraj powiedzieli, że do mojego auta nic nowego nie mają do wgrania i żadne moje perswazje do niczego nie doprowadziłyProdukcja 8 tydzień czyli mniej więcej to samo jak Baranek666. Ciekawe
Tak jak już pisałem wcześniej serwis twierdził, że nie wiedzą jaką wersje softu wgrali. Powiem Wam, że od 2 dni to zupełnie inne auto, bardzo jestem ciekaw co tam naprawdę zmienia ten soft.
-
c#Hunter
Ja też byłem jedynym który zgłosił ten problem.... Chyba każdy jest jedyny. Coś ostro kręcą, może u Andrew poszło dalej i wgrali mu nowy soft twierdząc, że nie
No ale po update to inny samochód i trudno nie zauważyć.