Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: mans »

NoAndy pisze: 24 maja 2019, 23:48 czy zauważyliście wczorajszą prezentację nowej skody superb w wersji iV hybrid plugin - tam skoda wystawiła nie przygotowywany pod hybrid 1.5tsi a sprawdzony 1.4 tsi o co więc chodzi czyżby nowość była jednak gorsza?!!!
Też na to zwrócilem uwagę :?
Tak szczerze jak by była dzisiaj możliwość wyboru silnika benzynowego w Karoqu
to brał bym jednak ten stary 1.4 TSI 150KM ale jak wiadomo występował on np. w większym Kodiaqu ;)
Mój zapał do 1.5 TSI 150KM po tym co czytam w necie na jego temat zmalał niemal do zera :roll:
Moim zdaniem VW z tym silnikiem ma olbrzymi problem i nie chodzi tylko
o tzw. kangurowanie ani o nowe normy WLTP 2019 :(
Coś ściemniają na temat 1.5 TSI 150KM :roll:
Czas pokaże czy miałem rację ;)

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

Marcooo
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI 150 km 4x4

Post autor: Marcooo »

mans pisze: 26 maja 2019, 12:23
NoAndy pisze: 24 maja 2019, 23:48 czy zauważyliście wczorajszą prezentację nowej skody superb w wersji iV hybrid plugin - tam skoda wystawiła nie przygotowywany pod hybrid 1.5tsi a sprawdzony 1.4 tsi o co więc chodzi czyżby nowość była jednak gorsza?!!!
Też na to zwrócilem uwagę :?
Tak szczerze jak by była dzisiaj możliwość wyboru silnika benzynowego w Karoqu
to brał bym jednak ten stary 1.4 TSI 150KM ale jak wiadomo występował on niestety w większym Kodiaqu ;)
Mój zapał do 1.5 TSI 150KM po tym co czytam w necie na jego temat zmalał niemal do zera :roll:

Powiem tak. Miałem 1.4 tsi 150 km w golfie. Teraz mam 1.5 tsi 150 km 4x4 dsg w karoq. Nie widze roznicy a nawet dwlikatny plus na skode. Choc to moze zasluga 4x4 :) ale niestestety mnie dobijaja jakies tarcia w wachaczach na parkingu. Wiec pewnie kazdy ma cos z nas na co sie nakreci i to go wkurza . Albo skody tak mają że coś nie gra ale u każdego w innym temacie. Pozdro. Za kilka lat wracam do vw pewnie.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Marcooo pisze: 26 maja 2019, 12:35
Powiem tak. Miałem 1.4 tsi 150 km w golfie. Teraz mam 1.5 tsi 150 km 4x4 dsg w karoq. Nie widze roznicy a nawet dwlikatny plus na skode. Choc to moze zasluga 4x4 :) ale niestestety mnie dobijaja jakies tarcia w wachaczach na parkingu. Wiec pewnie kazdy ma cos z nas na co sie nakreci i to go wkurza . Albo skody tak mają że coś nie gra ale u każdego w innym temacie. Pozdro. Za kilka lat wracam do vw pewnie.
Po pierwsze to problem jest z manualem i nie w każdym egzemplarzu. Jak jeżdżę teraz po upgradzie to wyraźnie widzę że miałem wcześniej po prostu niesprawny samochód. I to nie jest kwestia odczuć tylko fakt. Nie jest normalne że wciskasz gaz i nic się nie dzieje albo gaśnie silnik a tak u mnie się zdarzało. Po upgradzie to inny samochod.. Nie umniejszaj tego problemu bo naprawdę to jest niebezpieczne i kwestia czasu jak ktoś zginie.

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Andrew1962 »

c#Hunter pisze:
Andrew1962 pisze: 24 maja 2019, 12:50 No nie. Też im najpierw wyłożyłem kawę na ławę ale dla nich ich biuletyny są ważniejsze, niestety. Pewnie też wiele zależy od konkretnych ludzi.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
Ja tam bym napisał do tego serwisu, że sprawdzisz wersję softu w innym warsztacie i jeśli jest aktualizacja, której oni nie potrafili zrobić to składasz na nich skargę bo zmarnowali ci 2h życia.

Edit: napisałbym, że wiesz, iż nowy soft ma wersję 7421. Niech wiedzą że nie jesteś gołosłowny i wiesz o czym piszesz.
Byłem dziś po raz kolejny. Tym razem rozmowa z kierownikiem serwisu, który okazał się bardziej kompetentny i umówił wizytę na czwartek i będą wgrywać najnowszy soft. Zobaczymy...

mans
Samochód: VW Tiguan FL 1.5 TSI DSG7

Post autor: mans »

Odkopię trochę wątek bo niedawno niektórzy z Was mieli wątpliwości ,że silnik 1.5 TSI 150KM w niczym się nie różni
od wersji 1.5 TSI 130KM a różni się i to bardzo ;)

viewtopic.php?f=15&t=252&p=4243#p4235

bartic
Samochód: Skoda Karoq 1.5 tsi (manual)

Post autor: bartic »

Sprawa kangura w 1.5 tsi chyba jednak powoli dociera do "szerszej publiczności". Wczoraj przy okazji poprawki w wycieraczkach, snując się po salonie bez celu, przypadkiem usłyszałem pytanie do sprzedawcy o tą przypadłość z ust klienta zainteresowanego octavią. Oczywiście sprzedawca nic nie wiedział, więc się bezczelnie do rozmowy włączyłem i uświadomiłem.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Tia, najgorsze że kangur to pierdółka w porównaniu do braku reakcji na gaz i gaśnięcie... Kangur ma być podobno usunięty w kolejnym sofcie za dwa msc. Tak btw dzisiaj miałem dwa ruszenia na maxa spod świateł i bez problemu! Na starym sofcie to było nie wykonalne. Teraz to może i ma te 8,9s do setki ;-) Mogę z całą pewnością stwierdzić że mi upgrade softu bardzo pomógł. Serdecznie wszystkim polecam.

Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Post autor: Andrew1962 »

Może i ja jutro będę mógł też tak powiedzieć :D

Pavllo
Samochód: Jeszcze brak

Post autor: Pavllo »

bartic pisze: 29 maja 2019, 17:27 Sprawa kangura w 1.5 tsi chyba jednak powoli dociera do "szerszej publiczności". Wczoraj przy okazji poprawki w wycieraczkach, snując się po salonie bez celu, przypadkiem usłyszałem pytanie do sprzedawcy o tą przypadłość z ust klienta zainteresowanego octavią. Oczywiście sprzedawca nic nie wiedział, więc się bezczelnie do rozmowy włączyłem i uświadomiłem.
dzień dobry,

miło było poznać :D
Przejechałem się Ocatvią 1.5 TSI manual, przebieg 5000km, auto podobno 3 miesięczne.
Kangura brak....chyba, że w octavi nikt tego nie melduje. No ewentualnie po ruszeniu z salonu coś małego było, ale przesiadłem się z innego auta więc zrzucam to na przyzwyczajenie się z autem (wyczucie go).
A tak to próbowałem go wywołać - światła, ruszanie pod górkę, nawet na parkingu kilka razy i...nic.

czy każdy to ma w 1.5 TSI, czy zdarzają się "wyjątki"?

batman_xp1
Samochód: Skoda Karoq 1.5 TSI, Style

Post autor: batman_xp1 »

Wyjątki to są chyba jak ktoś ma tego kangura. Ja nie mam. I większość ludzie w Polsce pewnie też nie ma. Ile setek/tysiecy osób jeździ z tym silnikiem a ile zgłasza problem - u nas na forum kilka. Więc jaki to odsetek?

ODPOWIEDZ