Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka
Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
- Andrew1962
- Samochód: Skoda Karoq Style 1.5
Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"
Ja jak pisałem wcześniej kangura nie mam ale za to na dwójce na niskich obrotach silnik sobie sam gaśnie. Dziś w południe jestem w serwisie umówiony na wgranie najnowszego softu. Jeśli pomogło kilku kolegom z Forum to może i mi pomoże
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Gdzieś na briskoda czytałem że oni podobne wiedzą które konkretnie egzemplarze mają ten problem. Tak czy siak nie ma opcji by nie zauważyć problemów jakie np. ja miałem a kangur był najmniejszym z nich. Jakby ludziom gasł i nie reagował na gaz to każdy by to zauważył, wierzcie mi.batman_xp1 pisze: ↑30 maja 2019, 8:29 Wyjątki to są chyba jak ktoś ma tego kangura. Ja nie mam. I większość ludzie w Polsce pewnie też nie ma. Ile setek/tysiecy osób jeździ z tym silnikiem a ile zgłasza problem - u nas na forum kilka. Więc jaki to odsetek?
Pytanie co robić jak ktoś trafi takie auto... I pomógł upgrade. Pytanie czy każdemu pomaga.
Kangura w DSG nikt chyba nie ma, ale o braku reakcji na gaz (w mroźne dni) na forum Briskoda i tu też czytałem, dlatego wciąż nurtuje mnie, czy nowy soft jest też do 1.5 z DSG. Ktoś wie?
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 30 maja 2019, 8:49 przez Shadoon, łącznie zmieniany 1 raz.
a jest jakaś prawidłowść, że np auta z jakiegoś okresu to mają, czy to jest loteria?
Loteria, ale nowy soft jest do MY 2019 chyba tylko.Pavllo pisze:a jest jakaś prawidłowść, że np auta z jakiegoś okresu to mają, czy to jest loteria?
Re: Ruszanie z I. biegu -
Z rozpiski softów na Briskoda, wynika, że każdy rodzaj softu P/R/S obsługuje chyba zarówno manuala jak i DSG. Pytanie czy na dany soft składają dwa osobne "rdzenie" (MAN/DSG) wybierane automatycznie podczas wgrywania aktualizacji do samochodu.
Wyszukiwarka softów?
https://vag-flashinfo.de/index.php?partno=05E906018&as=
Wygląda na to, że Skoda i Seat to testerzy nowego oprogramowania w grupie VAG. W VW na razie nowa wersja softu 7421 (R) nie jest dostępna.
https://vag-flashinfo.de/index.php?partno=05E906018&as=
Wygląda na to, że Skoda i Seat to testerzy nowego oprogramowania w grupie VAG. W VW na razie nowa wersja softu 7421 (R) nie jest dostępna.
-
c#Hunter
- Samochód: Karoq Style 1.5TSI
Jeśli soft dla DSG i manuala ma ten sam numer i ten sam rozmiar co do bajta to jest raczej ten sam
Myślę że dla DSG może być inne kodowanie ECU. W VAG masz tak że dany moduł ma adaptację i kodowanie które dostosowują go do konkretnej konfiguracji.
Wniosek z tego że soft 7421 powinien być też dla DSG jeśli silnik jest R (z gpf). Pytanie czy jest na to TPI dla DSG. Bez TPI serwis wam nie może pomóc.
Wniosek z tego że soft 7421 powinien być też dla DSG jeśli silnik jest R (z gpf). Pytanie czy jest na to TPI dla DSG. Bez TPI serwis wam nie może pomóc.
- Andrew1962
Właśnie mnie poinformowano, że soft 6090 (fabryczny) zastąpiono nowym 7421 wg mojego życzenia ale przy okazji się dowiedziałem, że centrala zawiesza ten biuletyn bo podobno nie eleminuje kangurowania w pełnym zakresie?! Czekam na auto więc i dam Wam znać czy jest różnica (jak wiecie kangura nie mam ale gaśnięcie to i owszem). Mam nadzieję, że nie na daremno wojuję z ASO i będę mógł się cieszyć tak jak inni koledzy, którzy już ten zabieg przeszli
- Andrew1962
Więc tak, po przejechaniu pierwszych 20 km po wgraniu softu 7421 mogę powiedzieć, że mój Kurak narodził się na nowo
Nie stwierdzam teraz prawie żadnego opóźnienia w reakcji na pedał gazu na biegu nr 2
(z tym był największy problem). Zobaczymy co będzie dalej?! Pozdrawiam