Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Opis problemów i usterek wraz z ich sposobem rozwiązania
Awatar użytkownika
Andrew1962
Samochód: Skoda Karoq Style 1.5

Re: Ruszanie z I. biegu - "efekt kangura"

Post autor: Andrew1962 »

Ja jak pisałem wcześniej kangura nie mam ale za to na dwójce na niskich obrotach silnik sobie sam gaśnie. Dziś w południe jestem w serwisie umówiony na wgranie najnowszego softu. Jeśli pomogło kilku kolegom z Forum to może i mi pomoże :)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Kalinski

Sponsor

Kalinski
Sponsor

AUTO-PAK

Sponsor

AUTO-PAK

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

batman_xp1 pisze: 30 maja 2019, 8:29 Wyjątki to są chyba jak ktoś ma tego kangura. Ja nie mam. I większość ludzie w Polsce pewnie też nie ma. Ile setek/tysiecy osób jeździ z tym silnikiem a ile zgłasza problem - u nas na forum kilka. Więc jaki to odsetek?
Gdzieś na briskoda czytałem że oni podobne wiedzą które konkretnie egzemplarze mają ten problem. Tak czy siak nie ma opcji by nie zauważyć problemów jakie np. ja miałem a kangur był najmniejszym z nich. Jakby ludziom gasł i nie reagował na gaz to każdy by to zauważył, wierzcie mi.

Pytanie co robić jak ktoś trafi takie auto... I pomógł upgrade. Pytanie czy każdemu pomaga.

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Kangura w DSG nikt chyba nie ma, ale o braku reakcji na gaz (w mroźne dni) na forum Briskoda i tu też czytałem, dlatego wciąż nurtuje mnie, czy nowy soft jest też do 1.5 z DSG. Ktoś wie?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Ostatnio zmieniony 30 maja 2019, 8:49 przez Shadoon, łącznie zmieniany 1 raz.

Pavllo
Samochód: Jeszcze brak

Post autor: Pavllo »

a jest jakaś prawidłowść, że np auta z jakiegoś okresu to mają, czy to jest loteria?

Shadoon
Samochód: Škoda Octavia 1.4 TSI manual

Post autor: Shadoon »

Pavllo pisze:a jest jakaś prawidłowść, że np auta z jakiegoś okresu to mają, czy to jest loteria?
Loteria, ale nowy soft jest do MY 2019 chyba tylko.

Kraq

Re: Ruszanie z I. biegu -

Post autor: Kraq »

Shadoon pisze: 30 maja 2019, 8:49 Kangura w DSG nikt chyba nie ma, ale o braku reakcji na gaz (w mroźne dni) na forum Briskoda i tu też czytałem, dlatego wciąż nurtuje mnie, czy nowy soft jest też do 1.5 z DSG. Ktoś wie?

Z rozpiski softów na Briskoda, wynika, że każdy rodzaj softu P/R/S obsługuje chyba zarówno manuala jak i DSG. Pytanie czy na dany soft składają dwa osobne "rdzenie" (MAN/DSG) wybierane automatycznie podczas wgrywania aktualizacji do samochodu.

Kraq

Post autor: Kraq »

Wyszukiwarka softów?
https://vag-flashinfo.de/index.php?partno=05E906018&as=

Wygląda na to, że Skoda i Seat to testerzy nowego oprogramowania w grupie VAG. W VW na razie nowa wersja softu 7421 (R) nie jest dostępna.

c#Hunter
Samochód: Karoq Style 1.5TSI

Post autor: c#Hunter »

Jeśli soft dla DSG i manuala ma ten sam numer i ten sam rozmiar co do bajta to jest raczej ten sam ;) Myślę że dla DSG może być inne kodowanie ECU. W VAG masz tak że dany moduł ma adaptację i kodowanie które dostosowują go do konkretnej konfiguracji.

Wniosek z tego że soft 7421 powinien być też dla DSG jeśli silnik jest R (z gpf). Pytanie czy jest na to TPI dla DSG. Bez TPI serwis wam nie może pomóc.

Awatar użytkownika
Andrew1962

Właśnie mnie poinformowano, że soft 6090 (fabryczny) zastąpiono nowym 7421 wg mojego życzenia ale przy okazji się dowiedziałem, że centrala zawiesza ten biuletyn bo podobno nie eleminuje kangurowania w pełnym zakresie?! Czekam na auto więc i dam Wam znać czy jest różnica (jak wiecie kangura nie mam ale gaśnięcie to i owszem). Mam nadzieję, że nie na daremno wojuję z ASO i będę mógł się cieszyć tak jak inni koledzy, którzy już ten zabieg przeszli :)

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
Andrew1962

Więc tak, po przejechaniu pierwszych 20 km po wgraniu softu 7421 mogę powiedzieć, że mój Kurak narodził się na nowo :) Nie stwierdzam teraz prawie żadnego opóźnienia w reakcji na pedał gazu na biegu nr 2 :) (z tym był największy problem). Zobaczymy co będzie dalej?! Pozdrawiam

ODPOWIEDZ